Како родитељи утичу на развијање лошег понашања детета

Не желите да имате дете које ће беспоговорно слушати сваку вашу реч и скакати увек кад му кажете да нешто уради. Верујте нам да не желите. Али, постоји нека граница послушности која је здрава и коју би код деце требало неговати. И то зависи само од родитеља који, понекад из незнања, а понекад и зато што немају довољно снаге или воље да се баве васпитањем – чине грешке.

Сазнајте какво понашање родитеља утиче на развијање лошег понашања код детета у наставку текста…

1. Недоследност

Рекли сте вашем детету да не сме више узимати слаткише за данас, јер их је појело неколико. Ваше дете започиње хистерију, плакање и вриштање, па му дозвољавате да поједе још само једну. Овим понашањем, учите дете да сваки пут када почне са плакањем и “глумом” може добити све што пожели.

2. Неиспуњена обећања и казне

Свакоме од нас је минимум једанпут родитељ дао “празну” претњу, да ако нешто урадимо опет, нећемо моћи да гледамо телевизор, добијемо сладолед и слично, па касније забораве шта су рекли и допусте нам малтене све да радимо. Деца “воле” да раде ствари које су им забрањене. Зашто? Јер не добијају никакве последице због тога.

3. Празни изговори

Од “уморан је” до “Само су деца” или “Само је гладна”. Колико сте пута направили изговор за лоше понашање детета? Наравно, очекивати да наша деца буду савршена у сваком погледу је немогућа – и они могу бити уморни, лоше расположени или гладни (баш кад не треба), поготово када су јако мали и имају проблем са исказивањем осећања. Али, правити изговоре зашто се ваше дете понаша безобразно, заиста није добро за њега, а ни за вас.

4. Опхођење

Према психолозима, малтретирање је далеко од правилног начина родитељства, а некад се може и фатално завршити. Истраживање једне групе научника је показало да су деца, која су бивала кажњена или тучена од стране родитеља када би лагала, била много више склона том истом лагању.

5. Викање

Чињеница да ће вас дете боље послушати или чути ако подигнете тон гласа уопште није тачна. Па чак и да вам успе, то ће бити краткотрајног ефекта. Коришћењем ове методе ћете упропастити везу са својим дететом.

6. Физичка казна

Према неколико различитих студија, ако је дете изложено физичким казнама превише често, постоји могућност да он или она постану агресивни током одрастања, а да им самопоуздање скроз падне. Таква деца ће научити како да избегну бол, пре него да науче шта треба да промене у свом понашању.

7. Смејање на њихово понашање

Можда вам се чини да је ваше дете симпатично док се нагиње преко столице у кафићу и пева своју омиљену песму или када једу са прстима, али другим људим то вероватно смета. Деца ће настављати да се понашају како желе, ако их не подсетите како треба да се понашају на јавним местима.

Наравно, све зависи од тога колико је дете мало. Мала деца нису свесна шта је добро, а шта лоше – понашају се лоше без неког свесног стања. Деца све упијају као сунђери, па ако науче разлику између нечега што је добро и лоше, неће бити проблема са њима у даљој будућности. Али поновно учење и “тренирање” детета на послушност је много теже.

В.Р.

Извор: zelenaucionica.com/zenskimagazin.rs