Како родитељи утичу на развијање лошег понашања детета

јун 26, 2016

Свако дете зна понекад да не послуша своје родитеље…
sestre
Али, ако лоше понашање детета постане изузетак за неке ствари, могуће је да за њега представља и неку врсту правила. Таква ситуација се развија најчешће због родитеља, који нису свесни да својим понашањем ствари чине још горим.
Сазнајте какво понашање родитеља утиче на развијање лошег понашања код детета у наставку текста…
1. Недоследност
Рекли сте вашем детету да не сме више узимати слаткише за данас, јер их је појело неколико. Ваше дете започиње хистерију, плакање и вриштање, па му дозвољавате да поједе још само једну. Овим понашањем, учите дете да сваки пут када почне са плакањем и “глумом” може добити све што пожели.
2. Неиспуњена обећања и казне
Свакоме од нас је минимум једанпут родитељ дао “празну” претњу, да ако нешто урадимо опет, нећемо моћи да гледамо телевизор, добијемо сладолед и слично, па касније забораве шта су рекли и допусте нам малтене све да радимо. Деца “воле” да раде ствари које су им забрањене. Зашто? Јер не добијају никакве последице због тога.

Прочитајте и 5 стратегија да спречите недолично понашање детета

3. Празни изговори
Од “уморан је” до “Само су деца” или “Само је гладна”. Колико сте пута направили изговор за лоше понашање детета? Наравно, очекивати да наша деца буду савршена у сваком погледу је немогућа – и они могу бити уморни, лоше расположени или гладни (баш кад не треба), поготово када су јако мали и имају проблем са исказивањем осећања. Али, правити изговоре зашто се ваше дете понаша безобразно, заиста није добро за њега, а ни за вас.
4. Опхођење
Према психолозима, малтретирање је далеко од правилног начина родитељства, а некад се може и фатално завршити. Истраживање једне групе научника је показало да су деца, која су бивала кажњена или тучена од стране родитеља када би лагала, била много више склона том истом лагању.

Прочитајте и 10 принципа који ће загарантовано променити лоше понашање

5. Викање
Чињеница да ће вас дете боље послушати или чути ако подигнете тон гласа уопште није тачна. Па чак и да вам успе, то ће бити краткотрајног ефекта. Коришћењем ове методе ћете упропастити везу са својим дететом.
6. Физичка казна
Према неколико различитих студија, ако је дете изложено физичким казнама превише често, постоји могућност да он или она постану агресивни током одрастања, а да им самопоуздање скроз падне. Таква деца ће научити како да избегну бол, пре него да науче шта треба да промене у свом понашању.
7. Смејање на њихово понашање
Можда вам се чини да је ваше дете симпатично док се нагиње преко столице у кафићу и пева своју омиљену песму или када једу са прстима, али другим људим то вероватно смета. Деца ће настављати да се понашају како желе, ако их не подсетите како треба да се понашају на јавним местима.
Наравно, све зависи од тога колико је дете мало. Мала деца нису свесна шта је добро, а шта лоше – понашају се лоше без неког свесног стања. Деца све упијају као сунђери, па ако науче разлику између нечега што је добро и лоше, неће бити проблема са њима у даљој будућности. Али поновно учење и “тренирање” детета на послушност је много теже.

Прочитајте и Лепо понашање није само “молим, хвала и изволи”

В.Р.
 
Извор: zenskimagazin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама