Како можемо решити “проблем” вртића и млађих основаца, да то желимо?

26 новембра, 2020

Свима је познато да је јуче Кризни штаб донео одлуку да се старији основци и средњошколци од 30.11. пребаце на онлајн наставу, а да ученици од 1. до 4. разреда наставу и даље похађају у школским клупама. Вртићи ће, такође, радити нормално. Чак није уведена ни обавезна потврда за родитеље да морају бити на послу, или, барем, да су запослени, па да децу немају коме да оставе на чување.

Foto: Canva

Јасно је да је ова одлука показала да су нечији животи вреднији од других. Неко ће рећи – па добро, али, шта ћемо са лекарима, возачима, продавцима у маркетима? Па зар нису и њихови животи једнако вредни? Апсолутно јесу! Овде говоримо о ономе што је могуће и ономе што није могуће.

Да објаснимо – учитељ може, уз одређени труд, свој посао да ради онлајн. То свакако није добро трајно решење, али је добар начин да се смањи ризик од заразе и мало растерети здравствени систем у тренутку када му је то преко потребно. Возач аутобуса не може да ради онлајн, нажалост. Ипак, то није разлог да они који могу, то и не ураде.

Сад долазимо до кључне теме и разлога због ког ће васпитачи и учитељи ићи сваког дана на посао, користећи превоз и сусрећући се са колегама и родитељима. Економија. И то би се могло уважити као легитимно. Али, хајде онда да будемо отворени и да кажемо – учитељи, васпитачи, знамо да сте у опасности. Знамо да ваш посао не би требало да буде само чување деце. Али у овом тренутку, то тако јесте. Да би економија опстала, морате да ризикујете.

И, у реду. Али, када погледамо десеткована одељења и разреде у којима од петнаесторо деце сада седи троје или четворо, не можемо да се не запитамо – да ли је заиста решење да комплетан систем образовања од 1. до 4. разреда и сви вртићи раде пуним капацитетом због, рецимо, 20% деце којима је реално потребно чување?

И да ли неко уопште зна како изгледа радни дан учитеља који ради у две групе. Ево, да појаснимо. Ако одељење има, примера ради, 28 ученика, они су подељени у две групе. Једна група долази, рецимо, од 8 сати ујутру, а друга од 10:30. Све сударајући се успут. Али то сад није тема.

Кад се, око 13 часова, заврши тај део наставе, учитељ/ица, одлази кући, да би наставила рад са децом која су онлајн, што због изолације, што због вируса, што из опреза. Те деце у неким одељењима има и више него оних што долазе на наставу, али она и даље ради у две групе плус онлајн. Апсурдно, напорно, ризично по здравље свих.

Како, онда, то решити?

Корак 1.

И за децу у вртићима, и за ону у школама, тражити обавезне потврде родитеља да не могу да раде од куће, те да су оба родитеља запослена.

Уз децу коју су родитељи већ повукли и која су на онлајн настави што из опреза, што због изолације, дошли бисмо, вероватно до још мањег процента деце којој је чување неопходно.

Корак 2.

За ту децу, којој је чување неопходно, организовати онлајн наставу, уз могућност да користе услуге боравка. Дакле – док су у боравку, имају чување, када их родитељи преузму, испрате онлајн наставу код куће. Сутрадан у боравку могу да ураде домаће задатке. Потребно је само мало веће разумевање учитеља када се ради о роковима и обавезама, а то, засигурно, неће бити проблем. У боравку би било највише 15 деце у групи, а учитељи би могли да се смењују на недељном нивоу, у “чувању” деце.

У оваквој организацији, учитељи и васпитачи би били колико толико заштићени, смањиле би се гужве у превозу, а сасвим сигурно да би још један део родитеља заправо дошао до закључка да постоји начин да се организују у чувању деце, без одласка у школу.

Не мислим да сам ја, као учитељица, паметнија од целог Кризног штаба. Само мислим да се нису баш нимало потрудили да заштите све оне категорије становништва које могу бити заштићене. Ово решење делује ми, уз мало труда и добре организације, оствариво.

Аутор текста је учитељица из Крагујевца која је желела да остане анонимна

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Како можемо решити “проблем” вртића и млађих основаца, да то желимо?

 1. Aleksa каже:

  A KO ČUVA DECU U VREME LETNJEG RASPUSTA?

 2. Jelena каже:

  Bravo! U potpunosti se slažem. Ali,dok mi ćutimo i klimamo glavom na sve što nam se servira,pomoći nam nema. Pišemo po fejsbuku,kukamo jedni drugima….i ništa! Sindikati su nam nula,mi ne umemo,nećemo ili nemamo snage ni želje da se ofganizujemo i učinimo nešto za sebe.
  Tako da je sve ovo mrtvo slovo na papiru.

 3. Marina каже:

  Zelim da mi dete koje je drugi razred ide u školu i stekne navike škole pošto je drugo polugodište prvog razreda bilo online. Ne zna ni šta je ,škola . Osjećaj odgovornosti, školovanja. I mlade dete od 5 godina da ide u vrtić kako bi bilo spremno koliko toliko za polazak u prvi razred.

 4. Jelena Dinic каже:

  Mila,jesi pametnija od celog kriznog staba ali kukavicluk a ne glupost nas je dovde i doveo,potpisi se. Oni lupaju pod punim imenom i prezimenom a ti pametan tekst ne smes da potpises.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама