Како одабрати кућног љубимца за дете

Скоро сваки родитељ се суочава с молећивим дечјим погледом и преклињањем да му се набави љубимац. Сви смо свесни да ћемо подлећи пре или касније, али смо исто тако свесни и да медени месец кратко траје. Углавном, већина обавеза пада на родитељска плећа, ако не испланирамо пажљиво набавку љубимца и не сагледамо све обавезе које то повлачи. Ако ваша породица није до сада имала ниједног љубимца, предлажемо да кренете од оних мање захтевних 
1. Рибица
Добро одабрана рибица може бити одличан љубимац за почетника. Иако сви углавном узимају такозване “златне рибице” (Јапански шаран) можда бољи избор је риба Борац. Оне су се одлично показале у затвореном простору, нису им потребни филтери, грејачи и остала скаламерија. Једино што их не треба држати са другим, поготово мањим врстама као што су на пример гупике, јер као што им име каже, воле да се боре, а и да поједу противника.
За: Захтева мало простора, једноставно се одржава
Против: Нема много интеракције с њима
2. Рептили
Међу најомиљеније гмизавце, тј. рептиле спадају корњаче. Оне делују доброћудно, нису тешке за одржавање, и нису опасне за дете попут осталих рептила (као што су змије). Дуго живе, а бонус је и то што оне не изазивају алергију за разлику од осталих длакавих и пернатих љубимаца, мада Америчка педијатријска академија упозорава да рептили могу пренети Салмонелу.
За: Дуг живот, нема алергије на њих
Против: Потребан им је велики тераријум који се мора редовно одржавати
3. Птице
pticaПтице могу бити одлични љубимци, али знајте да су оне доста захтевније од претходне две врсте. Захтевају свакодневну пажњу и могу бити веома интелигентне и друштвене. Оне скупље врсте као што су аре и какадуови траже више пажње али и пружају више интеракције од мање захтевних канаринаца и тигрица. Веома битно је да код пернатих љубимаца можете видети да ли је дете спремно за пса или мачку.
За: Интелигентни, једноставно одржавање
Против: Скупи, поготово веће врсте
4. Глодари
Слатки мали мекани глодарчићи могу представљати велики извор радости и уживања за целу породицу. Иду од малецких мишева, преко замораца, хрчака и морских прасића па све до не тако малих зека и кунића. Уколико се одлучите за њих знајте да их није баш лако издресирати (није ни немогуће) и да захтевају висок степен хигијенских активности који подазумева свакодневно мењање подлоге у кавезу. Веома брзо и лако се размножавају тако да припазите ако не желите пуну кућу. Неки од њих (хрчци) веома кратко живе, годину – две дана, па то може бити прилично разочаравајуће за дете.
За: Не захтевају много простора, идеални за мажење
Против: Кратак живот, могу да начине штету јер воле да грицкају каблове
5. Мачке
macaМаце су просто предивне. Деца их обожавају јер су умиљате и мекане. Нису ни много тешке за одржавање због своје урођене независности, не захтевају превише времена. Лако науче да обављају нужду на одређеном месту. Једино што захтевају је редован одлазак ветеринару. Ипак, пре него што набавите мачку, проверите да неко из породице није алергичан на њу.
За: Независне, лако вас неко може заменити ако отпутујете
Против: Могу да огребу, нису препоручљиве за веома малу децу
 
6. Пси
Постоје поборници мишљења да ако ниси имао пса ни не знаш шта значи имати љубимца. Истина је да од пса највише добијате, али заузврат морате и највише да дате. Зато пре него што набавите пса као љубимца за своје дете, добро размислите. Пре свега размислите да ли је васе дете довољно велико да може само да изведе пса у шетњу или да му угреје храну. Такође избегавајте велике расе ако вам је идеја да дете изводи пса и ако немате велики стамбени простор. Женке су углавном мирољубивије од мужјака (мада ово није увек правило), па и на то обратите пажњу када одлучујете о набављању пса. Свакако препоручујемо да удомите пса, а не да купујете. Уколико то урадите у сарадњи са неком од организација за удомљавање добићете све потребне препоруке за чување пса. Иако сви воле штенце, одрастао пас који је научен на поводац и шетњу може бити лакши за прилагођавање животу у стану. Пси у просеку живе око 15 година, а поједине расе и до 20 година. Дневно се изводе минимум 3-4 пута, морају се истрчавати, мазити… Али зато, љубав коју добијате од пса је непроцењива и ретко се среће код других љубимаца.
За: Веома велики степен интеракције између пса и његовог власника
Против: Потребно је много времена и стрпљења за адекватну бригу о псу
Приредила: Андријана Максимовић
Извор: www.healthline.com