Kako odgajaju decu roditelji širom sveta?

13 decembra, 2016

Odgajanje dece u Srbiji je potpuno drugačije od odgajanja dece u nekim drugim delovima sveta, a sve to zahvaljujući različitim kulturama i verovanjima. Ovo su neki od najinteresantnijih običaja širom sveta.
deca
Indija
U Indiji se svake godine održava festival bacanja beba. Mališane bacaju sa visine od 15 metara, a oni koji ih hvataju na zemlji rašire čaršave na koje će deca pasti. Zvuči apsolutno zastrašujuće, ali nisu zabeležene nikakve nezgode na ovom festivalu koji se održava već 500 godina.
Bali
Roditelji tamo ne dozvoljavaju bebama da dodirnu zemlju dok ne napune tri meseca. Veruju da bi prljava zemlja mogla da naruši čistoću novorođenčeta. Kada dete stigne do tog uzrasta, porodica organizuje ceremoniju na kojoj spušta bebina stopala prvi put na zemlju.
Grčka
U Grčkoj postoji običaj da pljunu na bebu tri puta (nešto kao naše „pu, pu, pu“) kako bi oterali zle duhove i lošu sreću.
Irska
Tradicionalno, irski bračni parovi ostavljaju komad sa vrha svoje svadbene torte i to čuvaju do krštenja deteta. Tada se torta služi gostima, a mali komad se maže bebi na čelo, kako bi ga pratila dobra sreća.
Kenija
Roditelji u Keniji ne gledaju svoju decu u oči jer smatraju da je to pokazatelj autoriteta, a ne žele da bebi daju takvu moć. Majke svuda nose bebe sa sobom, ali ih ignorišu kada su uznemireni i plaču.
Vijetnam
Vijetnamci uče decu da ne piške u pelene zviždanjem. Svaki put kada beba piški, mama zviždi. Na ovaj način se stvara uslovni refleks. Vremenom, mališani počinju mokrenje da povezuju sa zviždanjem, a nakon nekog vremena zviždanje izaziva „reakciju“ mokrenja. Na ovaj način Vijetnamci nauče decu da ne piške u pelene već do 9. meseca života, što je oko godinu dana ranije nego u zapadnim zemljama.
Mauritanija
Ljudi u Mauritaniji veruju da ljudska pljuvačka zadržava reči, pa zato pljuju novorođenče uz reči blagoslova. Žene pljuju detetu na lice, muškarci u bebino uvo, a onda tu pljuvačku razmažu po bebi za „dodatnu“ sreću.
Nigerija
Roditelji iz nigerijskog plemena Igbo vode novorođenče u kuću svojih predaka. Tada neko od članova porodice uzima začin koji sažvaće, a zatim ga ispljune i stavi u bebina usta. Ovaj ritual izvodi se radi boljeg bebinog zdravlja.
Centralna Amerika
Pripadnice plemena Maja u Centralnoj Americi bebe kupaju u ledenoj vodi kako bi ublažile osip na koži, ali i da bi mališani bolje spavali. Očekivano je da deca vrište tokom ovog rituala, ali one se vode onom „mama uvek zna najbolje“.
Izvor: Mondo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama