Како организовати дан ако сте мама која ради од куће или мама домаћица

Само онај ко није никад покушао да буде мама домаћица или мама која ради од куће, може да каже како је то много лакше него трчати од куће до посла. Иако нису све оне подељене између пословних и родитељских обавеза, њихова позиција је често тежа. Као да морају да доказују да оне заправо нешто раде у кући по читав дан. А времена за све обавезе као да нема.

Ево 9 савета који вам могу помоћи да боље функционишете као незапослена мајка:

1) Добро испланирајте свој дан

Увече направите списак ствари, почевши од оних које ћете урадити чим устанете, па онда ставите оне које ће се низати хронолошки у дану. Иако звучи чудно, оваква ментална организација посла вам заправо помаже да будете ефикасније.

2) Унапред спремите све што можете за следећи дан

Ако правите детету доручак или ужину за понети, зашто да већ увече не направите сендвич или исецкате поврће? Спремите детету и себи гардеробу. Оставите само кување и оно што заиста не може да чека за следеће јутро. Растеретите себи почетак дана пре него што он почне.

3) Направите листу од оних обавезних до ствари које не морате да урадите

И закачите је за зид или фрижидер. У првих 5 тачака ставите ставке које морате да урадите. Нека наредне тезе буду задаци који нису обавезни. Тако ћете увек успети да обавите оно што је нужно, а неодложне обавезе вас неће преплавити у току дана.

4) Делегирајте своје обавезе

Замолите друге да ураде за вас све што могу. Нека супруг при повратку са посла купи пелене и козметику ако је продавница успут, нека баке повремено скувају уместо вас.

5) Реците „Не“

Не товарите се додатним обавезама. Не морате ви да платите рачуне само зато што не идете на посао, нити да кувате сваки дан. Ни одлазак у госте није неопходан.

6) Расправите код куће

Објасните супругу или укућанима да не можете нешто да урадите. Не можете више да пазите на дете, хоћете да се мало одморите. Уместо да вртите негативне мисли како сте преоптерећене и нагомилавате себи тензију, припремите се на мало негодовања и објасните где је ваша граница.

7) Нађите времена за себе

Мајчинство уме да буде тешко, захтевно и да вас изолује од света. Али морате да нађете времена за себе. Тако ћете се регенерисати и очувати свој здрав разум. Пошаљите децу на викенд код баке.

И посветите се себи:

– Пронађите хоби – радите нешто креативно уместо да само конзумирате ТВ или купујете ствари.
– Разбијте монотонију – кафа са другарицом, теретана, биоскоп, било шта после чега ћете се осећати боље.
– Останите у форми – фитнес, трчање, јога и било која друга телесна активност ће вам помоћи да очувате здрав дух.

8) Покушајте да имате разумевања и за партнера

Као што ви имате тешкоће, има их и ваш партнер на послу. Расправе око сваке ситнице удаљују партнере и смањују међусобно разумевање. Ако сте у могућности да оставите децу на чување баки, идите са њим у ресторан или у биоскоп.

9) Идите напоље

Изведите своју децу у парк или на неку активност. Тако ће ваше дете ући у интеракцију са другом децом, а ви ћете се растеретити. Научиће нове комуникационе вештине. А можда и ви пронађете неког новог саборца међу мамама из парка.

Бити мама је посао који траје дуже него радно време. Пронађите начине да се и ви опустите и забавите. Бити мама 24/7 је напоран посао. Зато треба да се одмарате од њега у свим тим малим паузама када ћете се посветити ономе што лечи вашу душу.

Приредила: Мариа Милојковић

Извор: WOWparenting