Kako organizovati dan ako ste mama koja radi od kuće ili mama domaćica

Samo onaj ko nije nikad pokušao da bude mama domaćica ili mama koja radi od kuće, može da kaže kako je to mnogo lakše nego trčati od kuće do posla. Iako nisu sve one podeljene između poslovnih i roditeljskih obaveza, njihova pozicija je često teža. Kao da moraju da dokazuju da one zapravo nešto rade u kući po čitav dan. A vremena za sve obaveze kao da nema.

Evo 9 saveta koji vam mogu pomoći da bolje funkcionišete kao nezaposlena majka:

1) Dobro isplanirajte svoj dan

Uveče napravite spisak stvari, počevši od onih koje ćete uraditi čim ustanete, pa onda stavite one koje će se nizati hronološki u danu. Iako zvuči čudno, ovakva mentalna organizacija posla vam zapravo pomaže da budete efikasnije.

2) Unapred spremite sve što možete za sledeći dan

Ako pravite detetu doručak ili užinu za poneti, zašto da već uveče ne napravite sendvič ili iseckate povrće? Spremite detetu i sebi garderobu. Ostavite samo kuvanje i ono što zaista ne može da čeka za sledeće jutro. Rasteretite sebi početak dana pre nego što on počne.

3) Napravite listu od onih obaveznih do stvari koje ne morate da uradite

I zakačite je za zid ili frižider. U prvih 5 tačaka stavite stavke koje morate da uradite. Neka naredne teze budu zadaci koji nisu obavezni. Tako ćete uvek uspeti da obavite ono što je nužno, a neodložne obaveze vas neće preplaviti u toku dana.

4) Delegirajte svoje obaveze

Zamolite druge da urade za vas sve što mogu. Neka suprug pri povratku sa posla kupi pelene i kozmetiku ako je prodavnica usput, neka bake povremeno skuvaju umesto vas.

5) Recite „Ne“

Ne tovarite se dodatnim obavezama. Ne morate vi da platite račune samo zato što ne idete na posao, niti da kuvate svaki dan. Ni odlazak u goste nije neophodan.

6) Raspravite kod kuće

Objasnite suprugu ili ukućanima da ne možete nešto da uradite. Ne možete više da pazite na dete, hoćete da se malo odmorite. Umesto da vrtite negativne misli kako ste preopterećene i nagomilavate sebi tenziju, pripremite se na malo negodovanja i objasnite gde je vaša granica.

7) Nađite vremena za sebe

Majčinstvo ume da bude teško, zahtevno i da vas izoluje od sveta. Ali morate da nađete vremena za sebe. Tako ćete se regenerisati i očuvati svoj zdrav razum. Pošaljite decu na vikend kod bake.

I posvetite se sebi:

– Pronađite hobi – radite nešto kreativno umesto da samo konzumirate TV ili kupujete stvari.
– Razbijte monotoniju – kafa sa drugaricom, teretana, bioskop, bilo šta posle čega ćete se osećati bolje.
– Ostanite u formi – fitnes, trčanje, joga i bilo koja druga telesna aktivnost će vam pomoći da očuvate zdrav duh.

8) Pokušajte da imate razumevanja i za partnera

Kao što vi imate teškoće, ima ih i vaš partner na poslu. Rasprave oko svake sitnice udaljuju partnere i smanjuju međusobno razumevanje. Ako ste u mogućnosti da ostavite decu na čuvanje baki, idite sa njim u restoran ili u bioskop.

9) Idite napolje

Izvedite svoju decu u park ili na neku aktivnost. Tako će vaše dete ući u interakciju sa drugom decom, a vi ćete se rasteretiti. Naučiće nove komunikacione veštine. A možda i vi pronađete nekog novog saborca među mamama iz parka.

Biti mama je posao koji traje duže nego radno vreme. Pronađite načine da se i vi opustite i zabavite. Biti mama 24/7 je naporan posao. Zato treba da se odmarate od njega u svim tim malim pauzama kada ćete se posvetiti onome što leči vašu dušu.

Priredila: Maria Milojković

Izvor: WOWparenting