Како деца уче говор и како подстакнути говор

10 марта, 2018

Активности и стратегије које помажу развоју говорно- језичких вештина

Говор и језик
Првих неколико година дететовог живота су кључне за развој говора, језика и когнитивних вештина. Због тога је важно да осмишљавамо активности и стратегије које потпомажу развој говорних и језичких вештина и пружају деци неопходну стимулацију, позитивно моделовање и људски контакт који им је потребан. За дете које се типично развија учење је лако и стварање прилика за учење такође није компликовано. Кроз игру, једноставне дневне интеракције и искуства можемо помоћи детету да овлада новим језичким вештинама.

Одраслима није потребна посебна обука да би пружили детету позитиван почетак у животу. Постоји неколико једноставних састојака који помажу вашем детету да расте а на родитељима је само да обезбеде време за интеракцију са својом децом. Играјући се и дајући детету времена и простора да истражује и улази у интеракцију на свој начин, ви му допуштате да се развија и учи у забавном и сигурном окружењу.

Говорно језичке вештине се не развијају саме за себе. Оне су део шире слике која укључује социјалну интеракцију, игру, посматрање, манипулисање објектима, слушање и пажњу. Све ове ствари учествују заједно и често је, без једне, тешко развити другу. У наставку ћемо вам навести неколико једноставних идеја које су лаке и забавне за извођење код куће. Запамтите, увек хвалите дете онда када направи било какав покушај да комуницира.

Како деца уче говор и како подстакнути говор
Давање доброг модела
Важан аспект учења говора је слушање. Дете учи нове гласове и речи слушајући оне око њега. Због тога је важно пружати добар говорни модел који ће ваше дете да слуша. Изговарајте речи јасно и полако и користите пуно интонације. Ако ваше дете покуша да изговори реч и не изговори је тачно, похвалите га за труд. Немојте терати дете да понавља речи и немојте га исправљати. Поновите ви реч онако како се тачно изговара да бисте показали да сте разумели и да пружите детету тачан модел речи. Још једна важна ствар – ИЗВАДИТЕ ЦУЦЛУ!!!

Ономатопеје
Лаке речи и гласове које можете увести када је ваше дете мало називамо ономатопеје. То су нпр. „муу“ за краву, или „би-би“ за ауто. То су забавни звукови које можете убацивати у игру или гледање књига. Ономатопеје су кратке једносложне речи и гласови који су деци једноставни за изговор. Они охрабрују вокализацију, имитацију, рани развој речника и разумевање рутинског језика.

Мотивишући звукови и игре.
Понекад, уз помоћ игре можете мотивисати ваше дете да производи звукове. Нпр. играјте игру три…четири…САД!! Надувајте балон, држите га, затим кажите: “ три…четири…САД“ и пустите балон. Урадите ово неколико пута и затим направите паузу након што кажете: „три…четири…“ и сачекајте да видите да ли ће ваше дете ускочити и рећи „САД“ (у ствари, вероватно ће то пре бити нешто попут: “А” или “АД” или “ТА” или “ТАД”).

Изазивање комуницирања
Често, мамећи дете нечим мотивишућим, можете изазвати неки вид говора или вокализације. На пример, држите кутију са кексићима али не отварајте је док дете на неки начин не вокализује изражавајући тиме захтев. Или дувајте балончиће само онда када добијете неку вокализацију од детета. На почеку није потребно да дете изговара речи и реченице тачно, већ само да вокализује (производи глас) или изговори нешто што наликује на реч. Оно што желимо је да дете научи да користи свој глас као средство за иницирање и тражење.

Слушање, пажња и посматрање
Слушање и пажња су основни градивни састојци говорно језичког развоја. Освајање ових вештина на раном узрасту је од виталне важности уколико желите да вам дете буде успешно у школи. Интеракција са другима, дељење заједничког фокуса са другима као и играње у окружењу у којем нема ометајућих фактора олакшавају развој ових вештина. Слушање није исто што и слух. Дете може имати савршен слух а са друге стране бити лош слушалац. Деца са аутизмом, АДХД-ом или фонолошким поремећајем имају тешкоћа са слушањем, памћењем и праћењем вербалних упутстава. Деца која су имала недостатак социјалне интеракције или лоше говорне моделе у раним годинама свога живота могу имати присутне тешкоће са слушањем и пажњом. Студије такође показују да превелико излагање телевизији од раног узраста може имати дугорочне штетне последице на вештине слушања и пажње.
Нека деца теже овладавају овим вештинама од других. Постоји много начина да побољшате вештине слушања и пажње ваше деце. Пре свега почевши гашењем ТВ-а и провођењем квалитетног времена са њима. Покушајте да пронађете активности заједничке пажње у којима ћете заједно уживати и заједно усмеравати своју пажњу на одређене ствари или активности. Такође, немојте заборавити да похвалите добро слушање и добро гледање.

Вештине посматрања
Ове вештине захтевају од детета да стане и усмери пажњу на одређени задатак. Уколико имате заједнички фокус то може помоћи овим процесима. Заједнички фокус подразумева да заједно гледате у ствари и разговарате о ономе у шта гледате. Активности које захтевају од вашег детета да се заиста усмери на задатак на неколико минута и заиста користи своје вештине запажања су нпр. спаривање, сецкање и бојење, избацивање уљеза (шта не припада?) итд. Ове активности могу се радити за столом као активност заједничке пажње или током свакодневних активности. Врста задатка зависиће од узраста детета.

Уколико мислите да ваше дете има кашњење или поремећај у развоју говора, погледајте део о развојним достигнућима. Уколико говорно језички развој вашег детета настави да вас забрињава, посетите логопеда.

Језик – како развити језичке вештине
Обратите пажњу на ниво свог језика

Једна од најважнијих ствари којих треба бити свестан када користите језик у окружењу свог малог детета јесте какав је ниво сложености језика који ви користите. Запамтите, са малом децом требало би да користите само кључне речи, а ако користите кратке реченице требало би да нагласите важну реч у њима. Говорите полако и показујте оно о чему говорите. Уколико говорите о нечему што није у видокругу, дете највероватније неће знати о чему причате.

Гледање, чекање и слушање
Можете поспешити развој дететовог језика и тако што ћете, понекад, направити корак назад током игре и допустити њему да преузме вођство. Тиме детету пружате контролу над окружењем и градите његово самопоуздање. Иако сте још увек укључени у игру, ви не диктирате шта се дешава. Ипак, ваша улога је и даље веома значајна јер ви још увек можете додавати језичке састојке у игру која се одвија. Немојте осећати да треба да попуните сваки тренутак тишине, само гледајте и слушајте и додајте прикладне језичке састојке у виду гласова, речи, а касније реченица и најразличитијих израза којима ћете богатити дететов језик таман толико колико му је потребно да се попне на следећи језички ниво.

Додавање језика
Додавање језичких састојака је ствар коју је лако радити и то се може радити у свим ситуацијама а не само током игре. Ви коментаришете оно што дете види, коментаришете оно што оно ради или проширујете оно што је оно рекло нпр:

Дете: “ауто“
Одрасли: “брзи ауто“ или „црвени ауто“ или “ауто вози”

Окружење
Окружење у којем дете учи такође има утицаја на то како оно учи. Покушајте да смањите број ометајућих фактора и позадинску буку – УГАСИТЕ ТВ!

Ужурбано домаћинство са великим бројем деце по правилу је бучно, али има предност у томе што ће дете моћи да се игра са другима, што је само по себи благотворно. Ипак, понекад је допринос одраслог незаменљив тако да, уколико успете да добијете пола сата један на један са својим дететом, искористите то на најбољи начин.

Игре и играње
Једноставне игре
Постоји много једноставних игара које можете играти и у оквиру тога индиректно радити на говору и језику. Оне се могу играти док возите ауто враћајући се из обданишта, када сте у парку или супермаркету. Учење језика не мора да се ради у структурисаном окружењу. Немојте заборавити да истовремено док играте игре које су усмерене на развој говора и језика, такође упоредно радите и на развоју социјалних вештина, наизменичности, опажања, слушања и пажње, тако да су то ситуације у којима се свашта добија.

Играчке
Играчке су забавне и одличне као средство за укључивање вашег детета. Тип играчака који ће бити благотворан за ваше дете зависиће од његовог узраста, али чак и са најједноставнијим играчкама можете створити забавне активности и створити доста ситуација за учење и развој говора и језика. Замислите зидање куле од дрвених коцака – једноставна игра, али са гомилом прилика:
Зидање куле – говорно језичке прилике – придеви (висока, велика), глаголи (паде, прави), предлози (на), именице (боје, бројеви)
Социјалне вештине – наизменичност, заједничка пажња, дељење
Слушање, пажња, посматрање

Из овога можемо видети да чак и једноставна игра са дрвеним коцкама укључује разне врсте језичких и игровних вештина.

Гледање књига
Књиге су одличне за заједничку пажњу и учење нових речи. Књиге такође могу имати кључну улогу у развоју говорних вештина и писмености касније у животу. Као и код језичких игара и игара са играчкама, постоји много начина да се користећи књиге и слике у ствари усредсредите на језик. Можете заједно листати књиге са ономатопејама за рани говор или књиге са причама да бисте се усмерили на језик. Књиге су одличан начин за рад на многим вештинама и деца их воле.

Игра улога
Маскирање је одлична забава и играње различитих улога ће проширити машту вашег детета. У суштини ви и не морате да се маскирате да бисте играли игру улога. Игре које укључују различите ликове ће вам омогућити да уведете много новог језика повезаног са њима и проширите вештине креативне игре свога детета. На пример, ако се претварате да сте ватрогасац који гаси ватру, размислите колико много речи везаних са тим можете користити: ватра, ватрогасац, ватрогасни камион, мердевине, вода, црево, гори, зграда, возити, пењати се, горе, доле, дим, кацига, чизме, одело, спасити, кофа, угасити пожар, херој итд. Игра улога је одлична за развијање маште вашег детета и увођење нових речи.

Већина интеракција у игри ће имати позитиван ефекат на усвајање говора и језика. Благотворан утицај биће проширен и на дететове социјалне вештине зато што ће оно током њих користити контакт очима, наизменичност учествовања и вештине слушања. Допуштајући детету да преузме вођство у игри помажете му да стиче самопоуздање у комуникацији и осећај да контролише ситуацију, зато будите опуштени у комуникативном окружењу.

Зависно од нивоа језичке компетенције вашег детета можда ћете пожелети да поставите циљ сваке игре. Јако је важно да је не направите игру превише структурисаном обзиром да ми желимо да дете води игру. Сваки циљ би требало да буде једноставан и флексибилан. Ви првенствено треба да обављате задатак убацивања језика у игру а не да терате дете да изговара одређене речи. То значи да не треба стално говорити детету: „Шта он ради?“ или „Шта радиш?“ или „Кажи трчи, кажи трчи!“. Деца не уче језик на тај начин, деца уче језик тако што га прво слушају и праве везе између речи и радње. Ми као одрасли треба само да убацујемо језик у одговарајућим тренуцима.

Пример језичке игре улога:
Игра вожње аутобусом: Нека ваше дете буде возач аутобуса а ви можете да будете путник. Поставите неколико столица као аутобус и глумите улоге. Као пример, само погледајте све глаголе које можете користити у игри: Вози аутобус, држи волан, свирај сиреном, труби, седи на место, плати карту, врати кусур, откуцај карту, скрени, стани на станици, сиђи, отвори врата… Ако је вашем детету ова игра компликована, можете ви прво да будете возач и да му дате модел, затим замените улоге а ви убацујте језички садржај у ситуације игре.

Музика
Музика је такође одличан начин да укључите ваше дете и може бити коришћена на много начина за побољшање говора и језика. Музика је добра да подстакнете дете да слуша и искуси заједничку пажњу. Можете читати књиге и пратити то музиком певајући песме док показујете слике. Песме такође усмеравају пажњу на интонацију и акценат и имају у себи ритам што помаже са тим аспектима у развоју говора. То су вештине које сви користимо док говоримо а свест о слоговима је важна код учења говора. Музика се може користити за побољшавање језика а неке песме могу бити певане уз обављање радњи на тај начин потпомажући стварање веза између радњи и речи којима се те радње означавају.

Коришћење свакодневних активности као прилика за учење језика

Коришћење свакодневних активности може бити одличан начин за вежбање говора, језика и писмености. Те активности, такође, могу претворити свакодневни догађај у ужитак. Дете, можда неће ни схватити да вежба говорно језичке вештине зато што је активност занимљива.

Коришћење свакодневних активности за развој говора и језика је релативно лако, само мало употребите своју машту.
Купање – Користите богат речник током купања, причајте деци, дајте им говорни модел. Уводите нове речи. Глаголе: пере, трља, испира, чисти, четка, брише, прска, тоне, плови, плута. Именице: сапун, пешкир, вода, чесма, фротир, када, лавабо, делови тела. Певајте песме у кади.

Чишћење купатила – играјте „На слово, на слово“ да бисте вежбали свест о почетном гласу у речима (добро за развој говора и језика).

Причајте о томе шта раде људи на улици (нпр. хода, ради, вози итд.) када желите да се усмерите на глаголе или именујте различита занимања која видите (возач, полицајац, радник, продавац итд). То су само једноставни начини како да користите свакодневне прилике да бисте пронашли занимљиве и једноставне начине да се усмерите на говор и језик.
I
Запамтите, уколико претворите говорно језичко учење у игру, ваше дете ће више уживати, биће мотивисаније и можда га неће доживети као говорно-језичку вежбу, већ као игру. Деца воле игре и мотивисана су кад оне постану такмичарске. То значи да можете да створите идеалне ситуације далеко од активности за столом да бисте радили на говору и језику. То није тешко зато што се уз мало маште готово сваки дневни догађај може претворити у едукативну игру. Само употребите машту!

Извор: Логопедилиште

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама