Како подржати, ценити и мотивисати дете да постане срећно и самоуверено?

9 децембра, 2019

Како ценити дете? Стално тражимо нешто од наше деце: желимо да чине добро, доносе добре оцене, буду послушни и пристојни. Из године у годину наши захтеви расту. Питање је, где је прихватање у свему овоме? Да ли заборављамо да се фокусирамо се на потребе детета, на његове емоције и проблеме?

Свако дете је засебна индивидуа, мали човек који има своје мале и велике проблеме.

Потребно је да нашој деци говоримо лепе речи сваког дана, да им показујемо љубав без устезања. Видећете да ће временом лепе речи пуне љубави и разумевања речи учинити више од строге дисциплине.

Волим те

Ова чаробна кратка реченица је изузетно важна за свако дете. То је као темељ без којег не можете да функционишете. “Волим те” треба понављати детету од најранијих година. То му је потребно као ваздух за живот.

Поносан сам на тебе

Свако дете тражи прихватање у очима својих родитеља. Зато се немојте бојати да хвалите и цените своје дете. Није битно да ли је то кула од коцкица или прво слово… Покажите свом детету да сте поносни на њега, на његове успехе и достигнућа. Ова мотивација ће допринети чињеници да ваше дете буде успешно у будућности.

Хвала што си ми помогао

Да ли желите да вам ваше дете помаже у свакодневним активностима? Цените његове напоре и захвалите се када вам помогне. Такви мали гестови ће учинити да се дете осећа лепо и види да су његови напори приметни. То ће се у будућности исплатити и имаћете још више помоћи. Дакле, дајте свом детету похвале, увек када заслужи.

Веома си се трудио, одлично

Ваше дете треба да зна да има и неуспеха у животу. Не можете држати дете под стакленим звоном и хвалити га до неба на сваком кораку. Похвала, да! Али за оне ствари које то заиста завређују. Цените дете и његове напоре. То ће такође бити одлична лекција за будућност, која ће ојачати и створити имунитет за могуће пропусте.

Имаш право на своје мишљење

Дете не мора увек да прави исте изборе као и ви и да се слаже са сваким кораком. Не дозволите да вас то љути, само гледајте из другог угла: свако има право на сопствене изборе и одлуке. Дозволите свом детету да доноси одлуке, почевши од малих ствари. Ако је ваше дете другачије одлучило, прихватите и реците: “Разумем, имаш право на своје мишљење”. Ово гради узајамно поштовање и јача осећај самопоуздања детета.

И ја учим од тебе

Родитељи су први учитељи детета. Од нас дете учи све, од првих дана живота. Када одрасте, има осећај да открива нешто ново, постаје креативно. Ово је дивно код деце и ми одрасли можемо од њих добити толико слободе и научити много. Немојте се плашити да кажете свом детету: “Хвала што могу да научим нове ствари од тебе.” Верујте да таква подршка за дете много значи.

Верујем у тебе

Када дете очајава, подржите га речима: “Верујем у тебе”, “Можеш то учинити”, “Покушај”. Ове речи ће дати детету крила и енергију. Ваше дете ће знати да може рачунати на вас у свакој ситуацији.

Извор: Женски магазин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама