Kako podržati, ceniti i motivisati dete da postane srećno i samouvereno?

9 decembra, 2019

Kako ceniti dete? Stalno tražimo nešto od naše dece: želimo da čine dobro, donose dobre ocene, budu poslušni i pristojni. Iz godine u godinu naši zahtevi rastu. Pitanje je, gde je prihvatanje u svemu ovome? Da li zaboravljamo da se fokusiramo se na potrebe deteta, na njegove emocije i probleme?

Svako dete je zasebna individua, mali čovek koji ima svoje male i velike probleme.

Potrebno je da našoj deci govorimo lepe reči svakog dana, da im pokazujemo ljubav bez ustezanja. Videćete da će vremenom lepe reči pune ljubavi i razumevanja reči učiniti više od stroge discipline.

Volim te

Ova čarobna kratka rečenica je izuzetno važna za svako dete. To je kao temelj bez kojeg ne možete da funkcionišete. “Volim te” treba ponavljati detetu od najranijih godina. To mu je potrebno kao vazduh za život.

Ponosan sam na tebe

Svako dete traži prihvatanje u očima svojih roditelja. Zato se nemojte bojati da hvalite i cenite svoje dete. Nije bitno da li je to kula od kockica ili prvo slovo… Pokažite svom detetu da ste ponosni na njega, na njegove uspehe i dostignuća. Ova motivacija će doprineti činjenici da vaše dete bude uspešno u budućnosti.

Hvala što si mi pomogao

Da li želite da vam vaše dete pomaže u svakodnevnim aktivnostima? Cenite njegove napore i zahvalite se kada vam pomogne. Takvi mali gestovi će učiniti da se dete oseća lepo i vidi da su njegovi napori primetni. To će se u budućnosti isplatiti i imaćete još više pomoći. Dakle, dajte svom detetu pohvale, uvek kada zasluži.

Veoma si se trudio, odlično

Vaše dete treba da zna da ima i neuspeha u životu. Ne možete držati dete pod staklenim zvonom i hvaliti ga do neba na svakom koraku. Pohvala, da! Ali za one stvari koje to zaista zavređuju. Cenite dete i njegove napore. To će takođe biti odlična lekcija za budućnost, koja će ojačati i stvoriti imunitet za moguće propuste.

Imaš pravo na svoje mišljenje

Dete ne mora uvek da pravi iste izbore kao i vi i da se slaže sa svakim korakom. Ne dozvolite da vas to ljuti, samo gledajte iz drugog ugla: svako ima pravo na sopstvene izbore i odluke. Dozvolite svom detetu da donosi odluke, počevši od malih stvari. Ako je vaše dete drugačije odlučilo, prihvatite i recite: “Razumem, imaš pravo na svoje mišljenje”. Ovo gradi uzajamno poštovanje i jača osećaj samopouzdanja deteta.

I ja učim od tebe

Roditelji su prvi učitelji deteta. Od nas dete uči sve, od prvih dana života. Kada odraste, ima osećaj da otkriva nešto novo, postaje kreativno. Ovo je divno kod dece i mi odrasli možemo od njih dobiti toliko slobode i naučiti mnogo. Nemojte se plašiti da kažete svom detetu: “Hvala što mogu da naučim nove stvari od tebe.” Verujte da takva podrška za dete mnogo znači.

Verujem u tebe

Kada dete očajava, podržite ga rečima: “Verujem u tebe”, “Možeš to učiniti”, “Pokušaj”. Ove reči će dati detetu krila i energiju. Vaše dete će znati da može računati na vas u svakoj situaciji.

Izvor: Ženski magazin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama