Како помоћи беби коју муче стомачни грчеви?

 
Ако вашу бебу муче стомачни грчеви (колици), вероватно сте очајни у жељи да јој, али и себи, олакшате. Ако пак своју бебу тек очекујете и желите бити спремни на ситуацију у којој ће је мучити непријатни стомачни грчеви, ови ће савјети и вама бити од користи.
Иако доктори обично кажу да нема много тога што се може учинити и да целу ствар треба “претрпити”, постоје једноставни и учинковити холистички поступци који могу ублажити симптоме. Мимо свих оних савета типа да ставите мало камилице или нане у бебину флашицу чим приметите прве знакове нелагоде, направите јој купку од лаванде или, ако дојите, попијете чај од камилице зачињен кардамоном и циметом који помажу пробави, у потпуности се можете препустити древним знањима рефлексотерапије.
Једноставном стимулацијом нервних завршетака на бебиним стопалима и длановима подстаћи ћете крвоток, умањити стрес, из телесних органа и органских система уклонити наслаге токсина. Ова врста стимулације рефлексних тачака и зона кључ је који покреће природну способност бебиног тела да се само исцељује. У неким критичним моментима, стимулација природне исцељујуће енергије вашег детета може бити од виталног значаја. Редовна стимулација подстиче имуни систем и спрјечава настанак болести.
Једноставан, безбједан и природан поступак
Већина беба не рађа се са развијеном стршљивошћу. У нормалним околностима, новорођенчад нису преплашена и напета, зато њихова животна енергија телом протиче без застоја. Родитељи, браћа и сестре, благо и њежно могу третирати сићушна стопала да отклоне нелагоду узроковану грчевима или растом зубића, на примјер.
Рефлексотерапија се на бебама примјењује на исти начин на који се то ради са одраслима, уз примену блажег притиска. Једна од најпривлачнијих ствари када је рефлексологија у питању је да је она јако једноставна за усвојити. У свету масаже и исцељитељских техника, представља вероватно најједноставнији облик терапије за усвојити. Сматра се вештином која делом почива на интуицији, а делом је научена.
Моје искуство с њом било је да сам је доживела као сасвим природну и, ако мене питате, нема бољег и љепшег осећаја од оног који вас обузме када свом детету помогнете на овај потпуно безбедан и природан начин.
Ан Гилландерс је објавила књигу са прецизним и једноставним упутствима за извођење рефлексотерапије на стопалима и длановима.
tacke-masaza
Како помоћи беби коју муче грчеви путем рефлексотерапије?
Уобичајене нелагоде које погађају новорођене бебе нису увијек узрок за озбиљну бригу. Ако је беба стара мање од три месеца и има високу температуру (изнад 38.5), убрзано дише, има прољев, повраћа, губи свест, вришти дижући ногице према стомаку и при томе се између врисака не опушта, ово су све разлози да се одмах обратите педијатру.
Иначе, можете се ослонити на једноставне методе рефлексотерапије и сами третирати узнемирен пробавни тракт, посебно ако се беба навикава на формулу млека у праху. Све формуле далеко су од природне намирнице, поготово мајчиног млека које је природа осмислила као храну за новорођенче. Једино је оно индивидуализирана храна за сваку поједину бебу и лако је пробављиво. Млека у праху могу узроковати озбиљну иритацију и болне ветрове који ће стварати нелагоду.
Ако ваша беба у прва три месеца након рођења неутешно плаче и након што сте је нахранили, пресвукли, подригнула је и није болесна, можете посумњат да је муче стомачни грчеви или колици.
Превремено рођене бебе мале телесне тежине и оне које су прошле кроз трауматичан пород, такође понекад имају симптоме оваквих грчева. За породицу су посебно тешки ноћни напади грчева када беба неутјешно плаче и муче је вјетрови. Што тај плач дуже траје, то више зрака улази у пробавни тракт чиме се ствара зачарани круг.
У овом случају својој беби ћете помоћи стимулацијом рефлексних зона за пробавни тракт. Најлакше је да, држећи бебино стопало својом лијевом руком, палцем десне руке благо прелазите преко целог стопала, и једног и другог, почевши од пете па све до прстића (дакле, на доњој страни стопала).
Смер није важан – да ли ћете се палцем кретати од пете према горе или пак лево-десно, можда од прстића према пети. Важно је да прелазите сваки милиметар. Овим ћете прећи преко нервних завршетака централним нервним системо директно везаних са целим пробавним системом.
Побољшат ћете циркулацију крви у овим деловима тела и, ако чујете да бебин стомачич производи разне звукове налик на гргутање, то значи да стимулација већ делује. Овакви звукови су нормална појава повећане активности стомачне и цревне мускулатуре која дефинитивно ублажава бол коју узрокују грчеви као последица ваздуха заробљеног у доњем делу црева.
Уз ово, било би јако корисно стимулисати рефлексну зону лумбалне кичме (крста). Она се налази на унутрашњим странама бебиних стопала и протеже од мале клинасте кости, укосо према пети (то је она мала кост која стрши са унутрашње стране стопала, а на свом крају се додиром доима да има један округао ћошак).
Колико дуго стимулисати рефлексне зоне на стопалима?
Мала стопала врло је једноставно третирати и потребно вам је врло мало времена. На сваком стопалу радите по пет минута. Водите рачуна једино да притисак буде благ јер бебина стопала се развијају и врло су осетљива. Безбедно је стимулацију понављати свако сат времена, уколико је потребно, док се беба не умири и заспи.
Какви су ефекти овакве стимулације?
Све до сада рађене студије показале су да бебама које муче стомачни грчеви без изузетака помаже стимулација рефлексних зона на стопалима. Показало се да је потребно између једног и шест третмана да се постигне значајано ублажавање симптома. Неке бебе реагују на стимулацију брже, неке спорије. Ипак, свакој је помогла рефлексотерапија која је у студијама ексклузивно кориштена, без примјене других техника или било каквих средстава.
Не заборавите да је рефлексна масажа новорођенчади прилика за исказивање изнимне његе и повезивање са новим чланом породице. Деца којој се редовно стимулишу рефлексне зоне на стопалима отпорнија су на уобичајене прехладе, кашаљ, проблеме са стомаком и сл.
За портал svezabebe.ba пише,
Асја Гаврилесцу, rефлексологиња