Како препознати дете које је одрастало у нездравим породичним односима

10 августа, 2017

Да би помогла родитељима у васпитању деце, др Сузан Форвард, експерт за родитељство, је идентификовала неколико врста психички нездравих односа

Да би помогла родитељима у васпитању деце, др Сузан Форвард, експерт за родитељство, је идентификовала неколико врста психички нездравих односа. Окривила је алкохолизам, насилништво, агресивно наметање сопствене воље и система вредности, вербалну тортуру… Резултате до којих је дошла процесом истраживања, записала је у књизи “Отровни родитељи”, излистајући седам ствари које настају као последица лошег васпитања.

 Прочитајте и Проблеми у понашању детета које не бисте смели игнорисати …

1. Живот без ослонца. Ово је прилично распрострањен проблем, јер настаје онда када су родитељи “злостављачи”, физички или ментални, или нису били усредсређени на квалитетно васпитање малишана и стварање осећаја сигурности. Таква деца и када одрасту подсвесно верују да је сасвим нормално да их други третирају као што су их доживљавали родитељи, па живе без вере да на неког могу да се ослоне.
2. Тешко прихватају одбијање и неуспех. Деца “отровних” родитеља често су склона застрашујућим реакцијама на све што није “звездани” успех. Она морају да буду најбоља у свему или ништа не вреде, јер су их тако васпитавали.
3. Имају екстремне реакције које их збуњују. Ако често “полуде” због ствари које нису битне, то може да буде показатељ да у њиховој глави све коцкице нису сложене како треба, зато што су им родитељи агресивно бранили многе ствари у детињству, присиљавајући их да све буде под конац.

Прочитајте и Проблеми са учењем – препознајте знакове на време

4. Личне емоционалне потребе стављају на последње место. Ако је одрасло уз вербално или физички насилног родитеља, дете ће сигурно сопствене емоционалне потребе стављати на крај и лоше ће се осећати ако покуша другачије.
5. Не знају ко су након одрастања. Многа деца сматрају да им је тешко да утврде ко су и какви су заправо, као и шта осећају. То се догађа зато што су због нездравих односа са родитељима годинама страховали да изразе себе и своја осећања, потискивајући их.
6. Њихов “унутрашњи глас” је врло критичан. Психологија самопоштовање дефинише као осећај властите вредности, а деца отровних родитеља често имају озбиљне проблеме на том подручју.
7. Осећају се одговорним за понашање својих родитеља. Они који су одрасли у отровном окружењу често не признају да су њихови мама и тата учинили било шта погрешно, јер им је толико дубоко усађен осећај кривице, да тешко могу да га се отарасе.

Прочитајте и Поремећаји пажње код деце

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Како препознати дете које је одрастало у нездравим породичним односима"

  1. Radica Ristic Stojilkovic каже:

    Treba naglasiti i kako sukob izmedju roditelja utice na decu, pre svega na njihovu emocionalnu sigurnost. Istrazivanja pokazuju da decaci i devojcice rahlicito reaguju. Naime, devojcice najcesce reaguju tugom, povlacenjem i depresijom, a decaci agresijom.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама