Kако препознати упалу ува код деце

6 новембра, 2017

Изненадни, неутешан плач, одбијање сисања или флашице, могу да буду неки од знакова да беба има упалу ува. Иако се тај бол јавља углавном ноћу, боље је сачекати јутро како бисте одвели дете код лекара

Променљиве временске прилике повећавају опасност од инфекција, нарочито горњег респираторног тракта, због чега је повећан и ризик од упале ува.
– Малишани који иду у јаслице или обданиште више су изложени инфекцијама, а свака кијавица код њих може да доведе и до упале ушију – објашњава др Марија Тавчар, оториноларинголог. – То се дешава зато што је код беба и мале деце комуникација између средњег ува и горњег спрата ждрела (где се налази трећи крајник), односно, Еустахијева туба, кратка и широка. Болесна деца не би смела да иду у колектив, а у предшколским установама би требало да се раде редовне контроле брисева код деце.
То је, нажалост, и социолошки проблем, јер родитељи немају коме да оставе дете, а не могу да узму боловање, па га одведу у обданиште.
– Изненадни, неутешан плач, одбијање сисања или флашице, могу да буду неки од знакова да беба има упалу ува. Иако се тај бол јавља углавном ноћу, боље је сачекати јутро како бисте одвели дете код лекара – саветује наша саговорница. – У међувремену, дајте детету неки лек против болова, на пример, “парацетамол” или “фебрицет” и ставите му топле облоге споља, тако што ћете да загрејете газу или да флашицу с топлом водом умотате у чисту памучну крпу. Немојте да сипате ништа у дететово уво, ни “чуваркућу”, ни топло уље, јер то маскира клиничку слику..
М. Јунгић Милошевић
Извор:  Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама