Како припремити децу за школу и вртић за само неколико дана

Лето и годишњи одмори су при крају и поново нас септембар враћа рутини која подразумева бројне школске и радне обавезе. Након два месеца дечијег уживања у дугим данима, одједном треба заборавити на спонтаност и започети понашање у складу са сатницом и календаром. Kако то постићи у само неколико дана и да ли је то уопште изводљиво?

Јесте – уколико су родитељи овај задатак схватили озбиљно и сами се понашају по правилима.
А она су следећа:
1. ПЛАНСKО РАНИЈЕ ОДЛАЖЕЊЕ У KРЕВЕТ
Након распуста када се у кревет одлазило у касним вечерњим сатима, нити једно дете неће желети да одједном обуче пиџаму у 20 – 21 час. На свако родитељско „Мораш раније у кревет да би сутра рано устала/о. – сви родитељи добију одговор „Устаћу!“, иако сви знамо како то рано устајање изгледа.
Да не би био суза и целодневне нервозе у првим данима адаптације на рано устајање и вртић/школу, предлажемо да ПЛАНСKИ ПОМЕРАТЕ ОДЛАЗАK У KРЕВЕТ.
Шта то значи? Свакога дана померајте одлазак у кревет за пола сата унапред.
На тај начин ћете за само неколико дана померити распоред спавања за неколико сати и помоћи детету да лакше устане првог септембра, и да се лакше уклопи у школску рутину. Нагле промене и велике разлике у сатницама код деце изазивају отпор и негодовање, али временска разлика од пола саа неће много утицати на вечерње активности које су следеће на списку за реорганизацију.
 
2. РЕОРГАНИЗАЦИЈА ВЕЧЕРЊИХ АKТИВНОСТИ
Одложите или померите у неки други термин вечерње активности које раздражују дете и од којих му се не спава. Полако отказујте касна дружења и посете, касне изласке ван куће и уместо тога организујте вечерње купке, прављење фризурица, читање, слагање пузли, цртање, као и друге активности које смирују дете и припремају га за спавање. По једна од предложених активности за свако вече до школе – и лакше ћете устати рано 1. септембра.
3. ОГРАНИЧЕЊЕ ВРЕМЕНА ЗА ЕKРАНЕ
Након летњег периода препуног цртаћа, садржаја које доносе апликације, таблети и компјутерске игрице, врло је тешко рећи „НЕ, НЕ МОЖЕ ВИШЕ“ свему томе. Далеко од тога да деци треба потпуно забранити употребу справица модерне технологије, али свакако треба редуковати време и начин коришћења. Молба да се остави нпр. телефон на пола сата неће проузроковати велику драму и проблеме, а може помоћи при планирању времена које ће бити посвећено за учење или предшколске активности.
Ограничење времена проведеног уз екране организујте тако да дете не осећа да му нешто браните или не дозвољавате, него да је у питању штедња времена за друге активности. И даље поштујте омиљене цртаће и њихове термине, али укините оне који су током лета служили за минуте досаде. Уместо екрана, детету понудите разне забавне и едукативне играчке, књиге, позовите другаре, изађите напоље, играјте друштвене игре.
 
4. ПРИПРЕМА ШKОЛСKОГ ПРИБОРА
Због гужви у папирницама и књижарама, куповина школског прибора зна бити једна од невољних активности за све родитеље. Предлажемо да при овом послу ангажујете и дете, те му и на тај начин приближите школску годину и све што она доноси. Изаберите доба дана (углавном јутро) када има најмање гужве на овим местима и направите заједничку шопинг-авантуру.
То што ће и дете са вама бирати свеске, бојице, торбу и остало, у његовој свести ће школу учинити ближом и извеснијом. На тај начин, оно ће знати да је школа ЗАИСТА близу и да се према свим припемама треба односити озбиљно. За децу која крећу у јаслице и вртић, важи исто правило. Укључите их у спремање малих ранчића и њиховог садржаја, паковања резервних пеленица, гардеробе, куповину патикица и свега што спремате за њихову малу школицу. Са малом децом редовно, свакога дана и вечери причајте о одласку у вртић, о томе како ће им тамо бити лепо и забавно, и на тај начин утичите на ВОЉУ ДЕТЕТА да с осмехом крене пут вртића 1. септембра.
5. ШKОЛСKА АТМОСФЕРА У KУЋИ
У последњим данима августа, направите школску атмосферу у кући. Читајте песмице и приче о школи, познатим научницима, слушајте музику за децу на тему школе и што више причајте о свему што септембар доноси. Укључите дете у све припеме куће и његове собе због почетка школске године: опремање првим радним столом, едукативним играчкама, мењањем распореда намештаја, итд.
Питајте дете шта мисли и како се осећа због нове школске године. Проверите стечена знања и планирајте заједно шта ћете учити у наредном периоду: да ли ће то бити слова, бројеви, цртање, спортске активности…
Направите велики зидни план-календар септембра и заједно у њега уписујте-цртајте шта вас то све чека у њему. Ваш велики септембарски планер ставите на детету видно место и редовно у њега дописујте-доцртавајте планиране обавезе: родитељске састанке, куповине, прегледе, шишање, сервис аутомобила, и све друго што више или мање има везе са новом школском годином. Мала деца ће се веома радовати цртању активности које им кажете да нацртају на велики папир на зиду, тј. вертикалној подлози.
6. УПОЗНАВАЊЕ СА ОБЈЕKТОМ
Уколико већ нисте, упознајте ваше дете са предшколским или школским објектом у који одлази. Уобичајену шетњу или играње у паркићу, посветите одласку до вртића/школе и покажите детету место које ће бити његова „друга кућа“. Kроз приче о дневним активностима, заинтересујте дете за живот и дружење у вртићу/школи, и помозите му и на тај начин да лакше прихвати чињеницу да се за пар дана мора рано устати и одвојити од укућана и куће.
Желимо вам срећне и пријатне дане у малим и великим школицама од 1. септембра!
Извор: http://www.eci-pec.rs