Kako razgovarati s bebama i malom decom da biste doprineli razvoju njihove inteligencije

Razgovarajte s bebama i malom decom kao s odraslim osobama koristeći se kompleksnom sintaksom i rečnikom, i njihovi će se mozgovi i inteligencija bolje razviti, pokazalo je američko istraživanje, prenose agencije.
mama i beba
„Nije reč samo o tome da se obogati njihov vokabular, već je reč i o kvalitetu govora“, rekla je Erika Hof sa Univerziteta Florida Atlantik. „Roditelji s decom treba da razgovaraju bogatim i kompleksnim jezikom“, rekla je Hof, prenosi AFP.
Ona je kazala da je razgovor s bebama toliko važan da deca koja su odrasla u okruženju u kojem se manje razgovara postižu lošije rezultate u školi. Što pre počnete razgovarati s decom, to bolje, dodala je.

Razlike su vidljive i u strukturama mozga dece

Naučnici su naveli da je za kognitivni razvoj dece bolje da se s njima razmenjuju kompleksne rečenice kao u razgovoru s odraslima, umesto da im se tepa i govore samo jednostavne reči i rečenice. Tvrde da su te razlike vidljive i u strukturama mozga dece. Neurolog sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku Kimberli Nobl i njene kolege vodili su studiju u kojoj su uporedili razvoj mozga kod dece iz manje obrazovanih porodica i dece roditelja koji imaju visoko obrazovanje i viši životni standard.
Istraživanje je pokazalo razlike u kognitivnim sastavima koji se bave socijalnim veštinama i pamćenjem, ali najočitije su razlike zabeležene na područjima mozga odgovornim za razvoj govora.
Izvor: index.hr