Дете има лош рукопис? Ево како да му помогнете да га поправи

Писање је једна од првих вештина коју деца усвајају кад крену у први разред. Некима то иде лако, уредни су и педантни и свеске им изгледају савршено. Ипак, више је оне деце којој је потребно дуже времена и више вежбе да би писали лепо и читко.

Foto: Canva

Учитељица у одељењу има и до 30 ђака, па је готово немогуће за 45 минута радити са сваким дететом које има лош рукопис. С друге стране, маме код куће нису учитељице и немају потребна знања за то.

Због тога доносимо неколико савета који се и код куће могу применити ако приметите да се ваше дете бори са уредношћу и лошим рукописом.

Нека буде забавно

Деца су тако програмирана. Ако желите да нешто науче, треба да буде забавно. Кад учење учините забавним, ви децу тиме охрабрујете. Обавезно набавите неке занимљиве бојице или фломастере и дозволите да код куће њих користи да би вежбао писање. С обзиром на то да се у школи користи само обична оловка, бирање боја код куће може им се учинити забавније и дати им мотив да се више труде.

Фина моторика

Вештине које је важно да деца усвоје пре него што почну да пишу укључују и развој фине моторике. Ако дете има проблем са уредношћу, разлог би могла бити управо недовољно развијена фина моторика. Дајте им да сецкају нешто, да слажу ситне коцке или било шта друго што се ради прстићима.

Такође би требало да проверите и да ли дете држи оловку правилно. Један од разлога проблема у писању може да буде и лош хват и онда морају да уложе додатни напор да би писали, а уредност им није ни на крај памети.

Појачајте линије

Ово је занимљив трик. Ако дете “заборавља на линију”, можда бисте је могли мало појачати. Рецимо, повлачењем лепка по самој линији. Лепак оставите да се осуши, а дете тако учи да слова пише до границе која је дата.