Родитељи несвесно саботирају дечји успех

Родитељи би желели да им деца буду самостална, али и да им они све време намећу свој стил живота и прописују рецепт за успех
Родитељи би желели да њихови наследници буду самостални, али и да им они све време намећу свој стил живота и прописују рецепт за успех – тврде породични терапеут Кети Каприно и др Тим Елмор.
На основу рада са децом и истраживања која су спровели, закључили су да одрасли често несвесно саботирају успех малишана. Они су саставили листу од неколико штетних понашања родитеља која од деце могу да направе несамосталне одрасле људе.
* Чувају их од ризика
Родитељи су природно забринути за безбедност деце, али у страху често претерају, па да би их заштитили, стављају их под „стаклено звоно“, не дозвољавајући им ни на тренутак да остану без њиховог надзора. А, стручњаци тврде да деца која немају ту врсту слободе и не знају шта значи огребано колено или огребана рука, углавном имају фобије као одрасли људи.
* Прерано их величају
Родитељи су углавном пристрасни, што није ништа чудно, али често не знају да се исконтролишу, па малишане непрестано хвале да су најбољи и најлепши, подижу их на пиједестал и кад треба и кад не треба. Деца се на то навикну и касније не умеју да прихватају критике и падове.
* Допуштају кривици да омета родитељство
Одрасли имају обичај да деци дају оно што она желе када их награђују, поготово када имају више деце. Када је једно дете добро у нечему, родитељи осећају да је неправедно да награде само њега, а не и друго дете. Стручњаци кажу да се тако пропушта прилика да им се покаже како успех зависи од сопствених акција и добрих дела.
* Не причају им о својим грешкама
Родитељи наступају тако да њихови тинејџери мисле да су они били безгрешни у њиховим годинама, па се пред њима затварају или чак стиде. Стручњаци кажу да је то велика грешка, јер је деци потребно да знају да се и њихови мама и тата нису увек понашали по прописима. Тако ће пристати да уче на грешкама, а не да их крију.
 
Извор: novosti.rs