Како РАЗВОД утиче на ментално здравље детета

14 новембра, 2020

Развод родитеља за децу, без обзира на њихов узраст, представља велики шок и оставља многе последице. Љубав, подршка и посвећеност оба родитеља једини су начини да се избегну тешке последице по дете.

Када однос између супружника захладни, већина родитеља себи поставља питање попут:

– Да ли би требало да останемо заједно због деце?

 

Поред тога, постоје родитељи који сматрају да је развод једина опција.

С обзиром на то да родитељи имају много брига на уму – од свакодневних обавеза, посла, брачних размирица, свађа, до неизвесности око старатељства. Ипак, највећа брига јесте како ће њихова деца поднети развод и како ће се носити са тим.

Које последице развод може оставити на децу?

Тачан одговор на то нико не зна, јер је све индивидуално и свако дете је особа за себе. Иако је развод за сву децу стрес, нека деца се опорављају брже од других. Добра вест је да родитељи могу предузети кораке како би смањили последице које развод оставља на децу. Уколико родитељи успоставе добар и искрен однос са децом, могу им помоћи да се прилагоде променама које су настале услед разилажења родитеља и распада породице.

Разговарајте са децом.

Зашто је прва година након развода најтежа?

Многа истраживања су показала да се деца највише муче током прве или друге године након развода. Деца ће вероватно доживети нелагоду, бес, анксиозност, неповерење и несигурност у тим тренуцима. Ипак, чини се, да се многа деца врате пређашњем понашању. Почну да се навикавају на промене у свакодневној рутини и лакше се прилагођавају проблемима које живот носи. Међутим, постоји мали број деце на које развод остави трајан траг и никада више се не врате у раније стање. Овај мали проценат деце може имати сталних – можда чак и доживотних – проблема након развода родитеља.
Које су емоционалне последице развода по децу?

Мала деца се често не схватају зашто су растрзани између два дома, зашто родитељи живе одвојено и слично. Деца када из мирне луке доживе такве неуспехе, дешава се да их муче проблеми да ли се родитељи и даље воле и да ли ће родитељи и њих престати да воле.

Деца школског узраста понекад помисле да је развод њихова кривица, као и да су они урадили нешто погрешно па је дошло до тога. Тинејџере такве ситуације баш погоде и могу осећати бес и љутњу на своје родитеље, што може трајати данима. Дешава се и да криве једног родитеља за прекид брака или могу замерити једном или оба родитеља због распада породице.

Не смеју бити између два дома.

Свака ситуација је јединствена и свака породица са собом носи посебну причу. Ипак, јављају се и екстремне ситуације у којима дете може осетити олакшање када дође до развода, јер им развод представља смањење стреса и непријатности које су доживљавали.

Да ли је стрес код детета повезан са разводом?

Развод обично значи да ће деца изгубити контакт са једним родитељем – најчешће оцем. Смањен контакт утиче на везу родитеља и детета, а према једном истраживачком раду објављеном 2014. године, истраживачи су открили да се многа деца после развода осећају мање блиским са својим очевима. Након раздвајања од једног родитеља, деца осећају стрес и страх, а јавља се и несигурност која може остати и када дете закорачи у одрасло доба.

Несигурност се често јавља.

Развод такође утиче на однос детета и родитеља са којим живи и који се о њему стара – најчешће је то мајка. Ти родитељи се често жале на стрес који је узрокован самохраним родитељством и ситуацијом у којој су сами са једним или више деце. Студија објављена 2013. истиче да мајке често имају мању подршку након развода и друштво на њих не обраћа пажњу.

Некој деци разлаз родитеља није најтежи део. Промена школе, пресељење у нови дом и живот са самохраним родитељем који се осећа помало изгубљено, несигурно и уплашено само су неки од додатних стресова који отежавају развод. Новчане потешкоће су такође честе након развода.

Који су то емотивни проблеми који се јављају код деце?

Развод може повећати ризик од менталних здравствених проблема код деце и адолесцената. Без обзира на старост, пол и културу, деца разведених родитеља могу имати веће здравествене проблеме. Развод може изазвати поремећај прилагођавања код деце, који може да се реши у року од неколико месеци. Студије су такође откриле да су депресија и анксиозност веће код деце којима су родитељи разведени или не живе заједно.

Да ли деца постају проблематична?

Деца из разведених породица могу задавати више проблема, попут поремећаја понашања, делинквенције и импулсивног реаговања, него деца која живе са оба родитеља. Поред проблематичног у понашања, деца могу улазити у више сукоба са вршњацима након развода. Наравно, веома је важно да знате да не постају сва деца проблематична, већ само она код којих је развод оставио дубок траг и која су испуштена из надзора родитеља.

Не постају сва деца проблематична.

Ризично понашање

Не тако мали број адолесцената из разведених породица се одаје опијатима и постаје агресивније. Деца у том периоду желе да пробају све, попут употребе недозвољених супстанци и раних сексуалних активности. У Сједињеним Државама, деца разведених родитеља почињу раније да пију алкохол и да користе више марихуане, дувана и дрога него њихови вршњаци.

Према истраживању објављеном 2010. године, адолесценти чији су се родитељи развели када су имали 5 година или мање били су у посебно великом ризику да постану сексуално активни у школском узрасту. Одвајање од очева такође је повезано са већим бројем сексуалних партнера током адолесценције. Имају предиспозицију и да улазе у несигурне партнерске односе и односе у коме преовладава велика разлика у годинама.

Извор: Новости

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама