Како родитељи отежају адаптацију детета на вртић

Ових осам фраза, које родитељи често користе, могу спречити дететову брзу и безболну адаптацију на вртић. Неки од њих плаше дете, други варају, трећи улепшавају стварност, али сви они ометају прилагођавање. Сазнајте које фразе треба да заборавите ако ваше дете креће у вртић.

Научи да једеш сам, мислиш да ће те неко у вртићу хранити? – на овај начин код детета формирамо негативну слику о вртићу и уверавамо га да тамо о његовим потребама нико неће бринути. Боље рећи: „Већ можеш сам да једеш, па ти си већ велики! Волим да те гледам како једеш сам!

Подели играчку с другаром – у вртићу ћеш морати да делиш! Све су играчке заједниче! – ово није аргумент за дете, иако би оно требало да научи да дели како би успело да комуницира са другом децом. Боље је рећи: “Види како се овом другару свиђа твоја играчка, дајмо му мало да види, па ће нам вратити!”

Не плачи, сад те сместа водим у вртић! – Ово и није потребно посебно објашњавати. Вртић као казна? Тако плашимо дете, остављамо утисак да је у вртићу лоше и да тамо може бити повређено.

Бићу с тобом у групи! (ако то стварно нећете учинити, то је превара). Варајући дете сами себи копамо јаму, јер с временом нам више неће веровати, а научиће и да лажима покушава да олакша себи неугодну ситуацију.

Купићу ти… ако одеш у вртић без плакања! – Дете ће се навићи лако на чињеницу да ће сваки пут када у вртић оде мирно његова мајка нешто купити и временом ће почети да манипулише и захтева све више и више. И то неће бити његова кривица.

Било који негативан утисак о васпитачицама, вртићима уопште, чак и само интонација или превртање очима (у присуству детета) – забрањени су! Ваше речи су за децу истине које не преиспитују. Ако реагујете негативно на васпитаче, деца ће о њима имати негативан став.

Не плачи! Види, друга деца не плачу! А ти … – не упоређујте дете са другима. Никад. Ни под којим условима! Боље да кажете: „Ти си мало тужан јер мама мора на посао. И ти ћеш мени недостајати, али чим завршим с послом одмах долазим по тебе! “

У вртићу је тако забавно! Има пуно другара, пуно играчака…! Сви се играју и забављају се! – ове фразе родитељи користе у најбољој намери, али оне могу да изазову превисока очекивања код детета и дају утисак да је вртић луна-парк и да ће од првог дана бити тако дивно у вртићу. Зато боље кажите истину, суздржаније, упозорите да ће деца морати да науче и нека правила, да поштују васпитачицу и буду добри другари.

Аутор: Олга Крамаревић, дечији практични психолог