Kako roditelji utiču na razvijanje lošeg ponašanja deteta

Ne želite da imate dete koje će bespogovorno slušati svaku vašu reč i skakati uvek kad mu kažete da nešto uradi. Verujte nam da ne želite. Ali, postoji neka granica poslušnosti koja je zdrava i koju bi kod dece trebalo negovati. I to zavisi samo od roditelja koji, ponekad iz neznanja, a ponekad i zato što nemaju dovoljno snage ili volje da se bave vaspitanjem – čine greške.

Saznajte kakvo ponašanje roditelja utiče na razvijanje lošeg ponašanja kod deteta u nastavku teksta…

1. Nedoslednost

Rekli ste vašem detetu da ne sme više uzimati slatkiše za danas, jer ih je pojelo nekoliko. Vaše dete započinje histeriju, plakanje i vrištanje, pa mu dozvoljavate da pojede još samo jednu. Ovim ponašanjem, učite dete da svaki put kada počne sa plakanjem i „glumom“ može dobiti sve što poželi.

2. Neispunjena obećanja i kazne

Svakome od nas je minimum jedanput roditelj dao „praznu“ pretnju, da ako nešto uradimo opet, nećemo moći da gledamo televizor, dobijemo sladoled i slično, pa kasnije zaborave šta su rekli i dopuste nam maltene sve da radimo. Deca „vole“ da rade stvari koje su im zabranjene. Zašto? Jer ne dobijaju nikakve posledice zbog toga.

3. Prazni izgovori

Od „umoran je“ do „Samo su deca“ ili „Samo je gladna“. Koliko ste puta napravili izgovor za loše ponašanje deteta? Naravno, očekivati da naša deca budu savršena u svakom pogledu je nemoguća – i oni mogu biti umorni, loše raspoloženi ili gladni (baš kad ne treba), pogotovo kada su jako mali i imaju problem sa iskazivanjem osećanja. Ali, praviti izgovore zašto se vaše dete ponaša bezobrazno, zaista nije dobro za njega, a ni za vas.

4. Ophođenje

Prema psiholozima, maltretiranje je daleko od pravilnog načina roditeljstva, a nekad se može i fatalno završiti. Istraživanje jedne grupe naučnika je pokazalo da su deca, koja su bivala kažnjena ili tučena od strane roditelja kada bi lagala, bila mnogo više sklona tom istom laganju.

5. Vikanje

Činjenica da će vas dete bolje poslušati ili čuti ako podignete ton glasa uopšte nije tačna. Pa čak i da vam uspe, to će biti kratkotrajnog efekta. Korišćenjem ove metode ćete upropastiti vezu sa svojim detetom.

6. Fizička kazna

Prema nekoliko različitih studija, ako je dete izloženo fizičkim kaznama previše često, postoji mogućnost da on ili ona postanu agresivni tokom odrastanja, a da im samopouzdanje skroz padne. Takva deca će naučiti kako da izbegnu bol, pre nego da nauče šta treba da promene u svom ponašanju.

7. Smejanje na njihovo ponašanje

Možda vam se čini da je vaše dete simpatično dok se naginje preko stolice u kafiću i peva svoju omiljenu pesmu ili kada jedu sa prstima, ali drugim ljudim to verovatno smeta. Deca će nastavljati da se ponašaju kako žele, ako ih ne podsetite kako treba da se ponašaju na javnim mestima.

Naravno, sve zavisi od toga koliko je dete malo. Mala deca nisu svesna šta je dobro, a šta loše – ponašaju se loše bez nekog svesnog stanja. Deca sve upijaju kao sunđeri, pa ako nauče razliku između nečega što je dobro i loše, neće biti problema sa njima u daljoj budućnosti. Ali ponovno učenje i „treniranje“ deteta na poslušnost je mnogo teže.

V.R.

Izvor: zelenaucionica.com/zenskimagazin.rs