Како се изборити са тврдоглавим дететом

Дете које тврдоглаво неће да послуша може да буде права ноћа мора у одређеним тренуцима, нарочито када одбија да уради нешто што је боље за њега. Тврдоглаво понашање лако ствара тензију и подиже ниво стреса у целој породици. Ево неколико стратегија које ће вам помоћи да се изборите са дететом у овим тренуцима:
decak
Разговарајте о осећањима
Тврдоглава реакција није увек знак побуне против родитељског ауторитета већ може да буде израз дететове фрустрације или стреса. Разговарајте отворено са дететом о томе како се осећа, можда оно жели нешто да вам каже само не зна прави начин.
Немојте се свађати
Ако почнете да се свађате са тврдоглавим дететом ситуација ће се само погоршати. Стрпљење и посвећеност су једини начин да допрете до њега. Посматрајте дете и покушајте да уочите шта је то што у детету изазива овакву реакцију. Уклањање узрока или удаљавање детета од узрока ће му помоћи да се смири. Дете ће на овај начин научити и како да избегава стресне ситуације у животу.
Подстакните добро понашање
Родитељи најчешће одговоре кажњавањем детета на његово тврдоглаво понашање. Иако је истина да дете мора да научи да одређени поступци имају последице тешко да ће кажњавање било шта решити. Деца, као и одрасли, најбоље реагују на похвале и награде док претње никада немају жељени ефекат. Мотивишите ваше дете тако што ћете га похвалити сваки пут када се лепо понаша. А овај начин ћете подстаћи понављање доброг понашања
Слушајте више а причајте мање
Тврдоглавост често представља начин да се привуче пажња родитеља. Слушајте зато ваше дете, посветите му се, одржавајте редовну комуникацију и користите пријатељски тон када је нервозно или напето како бисте смирили ситуацију. Дететова тврдоглавост ће се смањивати постепено како оно буде осећало да му придајете довољно важности.
Створите мир у кући
Дом треба детету да пружи осећај удобности и среће и нека вам то буде циљ у избору свега што се тиче куће. Обратите пажњу на оно што се детету свиђа, створите амбијент пун разумевања и узајамног поштовања. Тако ће дете имати свој мир и показати сарадњу.
Будите добар узор
Ако родитељи често започињу свађе и љуте се око сваке ситнице и њихова деца ће радити исто. Родитељи су први учитељи детета од којих дете учи пуно тога. Управо је зато важно да будете добар узор и понашате се онако како бисте волели да се и ваше дете понаша.
Упознајте добро своје дете
Да бисте знали како да поступате и опходите се према вашем детету у датом тренутку морате га добро познавати. Покушајте да га схватите и разумете како бисте могли да предвидите његове реакције и не изазивате непотребан стрес и фрустрације.
Демотивишите га
Прва ствар коју треба да урадите је да обратите пажњу да дете никада не успе да добије оно што хоће када користи тврдоглаво понашање. У много случајева родитељи сасвим несвесно дају позитиван одговор на тврдоглаво понашање чиме, заправо, награђују дете и подстичу његово непримерено понашање. Уместо да дозволите да настави са својим понашањем потребно је да инсистирате на последици или претњи коју сте упутили.
На пример, ако кажете детету да покупи играчке и оно одбије настављајући да се игра, није довољно да се пожалите и онда ви покупите играчке. На тај начин ћете научити дете да се исплати бити тврдоглав и не послушати. Ситуација се неће поправити сама од себе.
Креирајте рутину
Устаљивање рутине у свакодневници је веома важно како за сасвим малу тако и за школску децу. Дете које има устаљену рутину ће знати шта може да очекује. Уосталом и вама ће бити лакше да организујете цео дан и прилагодите распоред вашем детету.
Када приметите да дете у одређено доба дана постаје нервозно и тешко за сарадњу то значи да му је потребан одмор. Прилагодите се и боље ћете се слагати.
Поставите правила
Јасно ставите до знања детету шта се од њега очекује и које реакције и понашања неће бити толерисани. Најбоље је да правила буду сажета и прецизна. Можете их и окачити на зид и помоћи детету да их се придржава.
 
Извор: hnajboljamamanasvetu.com