Како се обрачунава висина зараде за време коришћења годишњег одмора

август 10, 2017

Председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) Јасна Јанковић изјавила је да није постигнут никакав договор око погрешне исплате накнаде за годишње одморе у 2014. години и да та потраживања ускоро застаревају због чега чланови синдиката спремају тужбе.

Јасна Јанковић, УСПРС


„Разлика за 2015. годину је исплаћена прошле године у септембру. Око 2014. године нисмо успели да се договоримо. Након састанка, половином јула, остало је још да министар просвете, Младен Шарчевић, проблем представи Влади. Нисмо добили повратну информацију да ли је Шарчевић уопште стигао да изнесе овај проблем“, казала је Јанковић за Градски биро.
Она је навела да се разлика у обрачунима креће од 300 до преко 3.000 динара, по запосленом.
„Минстарство просвете сматра да ће проћи са мањим финансијским износом ако пусти људе да се туже за лоше обрачунату висину зараде за време годишњих одмора из 2014. Знају они да смо ми у праву, али се надају да ће мали број просветних радника тужити сопствене школе. Финансијско потраживање застарева кроз неколико дана и тужбе су спремне“, навела је Јасна Јанковић.
Она је рекла да је Унија синдиката просветних радника Србије, задужила своје општинске одборе да се баве тим питањем и додала да су „завршене припремне радње и припремљена је документација“.
Потпредседник Форума београдских гимназија Миодраг Сокић рекао је за Градски биро да су неки синдикати (Независни синдикат просветних радника Војводине, Форум београдских гимназија и Унија синдиката просветних радника Србије) поднели тужбе за око 100 радника, али дасе до краја августа очекује много више.
“Министарство просвете није до сада ништа обећало, већ се позива на друге инстанце и купује време не би ли 30. августа дошло до застаре потраживања”, казао је он.
На питање како је ове године обрачунат годишњи одмор Сокић је оценио да је вероватно спроведен тачно, али да ће плата у месецима када се користи одмор бити мања, због мањег броја радних дана.
Председница УСПРС објаснила је да се висина зараде за време коришћења годишњег одмора обрачунава тако што се сабере укупан износ ефективних часова рада, накнада за старешинство, минули и прековремени рад за претходних 12 месеци.
„Тај износ се подели са бројем радних сати у истом, поменутом периоду. Преко ове рачунице добија се просечна цена радног сата, а она се затим множи са бројем сати проведених на годишњем одмору.
Када се узме у обзир да је плата у 2016. години била мања за шест процената и чињеница да у јулу 2017. имамо мање радних сати, због само 21 радног дана, логично је да је накнада за годишњи одмор у јулу 2017. мања него плата у претходном месецу“, навела је она.
„Дакле, овакав начин обрачуна јесте у складу са Законом, али показује да је сам Закон и начин обрачуна накнаде за годишњи одмор више на страни послодавца него на страни запослених.
Овога пута није у питању грешка, већ стратегија уперена против радника“, оценила је Јасна Јанковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


8 коментара на "Како се обрачунава висина зараде за време коришћења годишњег одмора

 1. Sanja каже:

  I….. nema kriterijum obračuna..35%radim u jednoj školi-umanjenje 200din,65%u drugoj umanjenje 700din.Na odmor sam”usklađeno od 12.7.”Sindikat štiti svoj interes a zaposlene šalje da sami tuže….

  1. Jelena каже:

   Kod mene je jos zanimljivije….u jednoj skoli radim 85%- umanjenje 700 dinara, u drugoj radim 15%- umanjenje 1000 dinara. Ja ne shvatam. A vi?

   1. Snezana каже:

    Kod mene u skoli je na 100% umanjenje za godisnji odmor 2600 dinara, po kojoj racunici i obracunu, pojma nemam.

  2. Просек последњих 12 плата каже:

   Годишњи одмор се рачуна као просек последњих 12 плата. Ништа није компликован обрачун! Проблем постоји код сумњичавих у људи јер их рачуница не занима него само плата при чему не траже обрачунски листић да им администратор школе одштампа да могу да виде свој обрачун плате.

   1. IQ каже:

    Pareto glavom i bradom

   2. Tanja каже:

    Vi koji tvrdite prosek nije tačno…umanjenje za 35%mi je 400dinara a za 65% je 1400 dinara….nemam starešinstvo,odmor isto od 12.7.U srednjoj radim 65%. Nelogični iznosi umanjenja.računovodstvo nema objašnjenje(pitala sam danas”zašto umanjenja nisu ista 400+800 a ne 400+1400?”)Ne zna a unosi podatke u računar!A šta će mi obračun kad svaka banka šalje SMS za uplaćene iznose a postupak obračuna…..e to je sporno.

   3. Sanja каже:

    Prosek 12plata neverovatno “laže”.Velika je razlika tj.ko stvara -2600?To je više od onih “dobijenih povećanja”.Da pa uzme.Joj pa pitam za moju platu a ne za postupak obračuna i utvrdiće se opet “sistem pogrešio- oprostite, izvinite”.

    1. biljana каже:

     Nevidjena pljacka dosad! Resila sam po povratku s odmora ,da odsad ne potpisujem resenja i radim do penzije bez odmaranja,pa makar i umrla na radnom mestu ! Sokirala sam se videvsi smanjenje plate u iznosu 2.000.dina ,za samo 11 dana starog odmora ! Na listingu takodje nema polovine iznosa za minuli rad ,tj, 2.000. Pa ko je ovo izglasao taj stvarno nije normalan !!! Radim u jednoj lokalnoj biblioteci 24 .godina,a plata manja od kolega pocetnika !!! Necu nikad biti rob nijednoj politickoj opciji,pa makar iz kontejnera jela i radila bez odmora do smrti !!! Pozivam Vas sve ojadjene ,pobunimo se i zastitimo svoja prava,umesto sto poklanjamo paznju kojekakvim ispraznim “zadrugama”, “parovima”, “paradama ponosa” !!! Time nam odvlace paznju,dok nam kroje sudbine !!!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама