Како време проведено пред екраном утиче на мозак вашег детета

Стално се питате утиче ли све то време проведено пред екраном негативно на мозак вашег детета. Лоше вести, бојим се.
deca i tv
Према мишљењима свих стручњака, синдром електронског екрана узрокује недостатак сна, друштвену изолацију, проблеме у понашању и хиперкретање нервног система. Неки педијатри процењују да 80 посто деце лечене од АДХД-а, тескобе, депресије и промене расположења уопште немају те поремећаје.
Постоји једноставан лек као што је, на пример, скраћење времена проведеног пред екраном. Америчка педијатријска академија препоручује мање гледања у екран (тренутачно је то великих 7 сати дневно). Родитељи и учитељи су приметили да превише гледања у екран чини децу набуситом.

Прочитајте и Колико су заиста опасни телефони и бежични интернет

Деца се стално досађују и стално су „наелектризирана и уморна“. Али, шта се заправо догађа с дететовим мозгом? Истраживања су показала да се развој фронталног режња успорава као последица времена проведеног пред екраном. То је део мозга одговоран за пажњу, контролу емоција и способност емпатије.
Држећи се екрана ваше дете се одваја од стварног живота! Погледајмо даље како екран утиче на ваше дете:
ЕКРАН УТИЧЕ НА РАЗВОЈ МОЗГА
Дечји мозак се увећава неверојатном брзином, само у првој години живота нарасте 300 посто. Ако пустите бебу да гледа на таблету лопту како се котрља, то је дводимензионалан процес, нема осећаја додира ни других подстицаја. Ако пустите дете да се игра с правом лоптом, доживеће три димензије: осетиће кретање, зграбит ће је, дотакнути или чак покушати појести. Диете упознаје стварни свет и то се никад не може заменити ничим што се догађа на екрану.
ЕКРАН ОДГАЂА УЧЕЊЕ ГОВОРА
Најбољи начин да дете што пре проговори је да разговарате и дружите се с њим. Дете може видети изразе вашег лица, осмех, слушати тонове вашег гласа, експериментирати са звуковима и осетити говор вашег тиела. Све су то кључни и комплексни процеси у учењу говора. Ни један екран, игра или видео не могу заменити радост учења у људској интеракцији.
ЕКРАН СМАЊУЈЕ БРОЈ РЕЧИ КОЈЕ ДИЈЕТЕ НАУЧИ
Јесте ли знали да родитељ користи око 940 речи на сат док чаврља са својом бебом? Погодите што се догађа када је ТВ упаљен. Број речи које користи родитељ пада на 770. То доводи до тога да дете учи све мање речи.
ЕКРАН МОЖЕ УТИЦАТИ НА ФИЗИЧКО И МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ ДЕТЕТА
Многе студије показују да је седилачки начин живота физички погубан за здравље детета или тинејџера. Једно истраживање показује да гледање ТВ-а више од два сата дневно доводи до слабијег кретања, нижег самопоуздања и лошијег успеха у школи.

Прочитајте и Безбедан интернет: 16 савета за родитеље

ШТО МИ КАО РОДИТЕЉИ МОЖЕМО УЧИНИТИ
Небројени су фактори као што су кућна атмосфера, социоекономски статус и школа који такође могу негативно утИцати на дететов развој. Међутим, непобитна је чињеница да превише екрана спречава нашу децу у бављењу спортом, читању, боравку изван куће, разговору (и свађању!) с браћом и сестрама. Скраћивање времена проведеног пред екраном је решење који вас не кошта ни липе. У најгорем случају ништа се неће променити, а тешко је замислити да ствари могу кренути на горе. Др. ВиКториа Дунклеy препоручује „строги електронски пост“ на само неколико недеља. Осетићете драматично побољшање у квалитети сна, расположењу, концентрацији и понашању.
 
Извор: lifehack.org/