Kakva treba da bude saradnja roditelja i nastavnika?

jul 28, 2014

Piše: Danijela Ivanovski

Nikad nisam primećivala ovoliki antagonizam između roditelja i nastavnika kao danas. I ja sam išla u školu…

O učiteljima i nastavnicima,u porodici,  sećam se, tada se govorilo samo sa poštovanjem. Normalno da smo i mi učenici tada više poštovali svoje nastavnike.

prijem-roditelja-300x224

  Danas roditelji krivce za neuspeh dece vide u nastavnicima, dok nastavnici krivce za ponašanje dece i za izostajanje radnih i kulturnih navika vide u roditeljima.

Dešava se da roditelji pred decom, često, loše govore o nastavnicima i nije ni čudno da učenici, sve češće ne poštuju svoje nastavnike. U poslednje tri godine, 15 puta sam bila svedok roditeljske fizičke agresije prema nastavniku: te rekao detetu ovo, uzeo mu mobilni telefon, zaključio slabu ocenu, zaštitio drugog učenika… i još trista svašta.

Kako će dete takvog roditelja poštovati nastavnika? Kako će sutra to dete poštovati takvog roditelja?

I kakvo će to dete sutra biti? Dete! U svom tom prepucavanju zaboravili smo dete! Zaboravili smo da se najbolji interes deteta postiže samo u zajedničkom radu škole i porodice-roditelja i nastavnika.

Kakva treba da bude saradnja roditelja i nastavnika?

Saradnja treba da bude obostrano korisna, a sa ciljem postizanja najboljih rezultata konkretnog deteta. Osnova saradnje je međusobna informisanost. Roditelji poseduju najviše informacija o detetu: šta voli, šta ne voli, kako reaguje, kako usvaja novine i sl. Nastavnik poseduje informacije kako se to isto dete ponaša u kolektivu, kako napreduje u učenju, kako izvršava obaveze i sl. Svaka informacija, koju roditelj i nastavnik razmene, koristi se za shvatanje i razumevanje uzročno-posledičnih veza i planiranju reakcija i jednih i drugih, prema detetu.

Oblici saradnje nastavnika i roditelja mogu biti: individualni, kontakti pisanim putem, grupni i kolektivni (roditeljski sastanci). Nama, prosvetnim radnicima, ovi oblici saradnje idu u „rok službe“ i uvek smo dostupni, dok roditelji vrlo retko koriste svoje pravo na individualne i grupne oblike saradnje sa nastavnikom, a poneki izbegavaju i roditeljske sastanke.

Dragi moji, svi smo mi na istom zadatku i sa istim ciljem, od naše saradnje zavisi koliko ćemo u tome uspeti.

Izvor: pedagogkacarevo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama