Kalendar za narednu školsku godinu – srpska Nova godina u Vojvodini radno, februarska pauza najkraća do sad

Foto: Canva

Školska 2024/2025 godina počeće u ponedeljak, 2. septembra. To znači da je ostalo malo manje od dva meseca do početka novog poglavlja koje će, nadamo se, biti bolje od onog koje smo ostavili iza nas.

Školski kalendari i pravilnici objavljeni su u junu, a ono što najviše interesuje đake i njihove roditelje jeste kako su se „namestili“ praznici i raspusti i hoće li biti vremena za predah tokom nastavne godine.

Kratak novembarski predah

Nastava za sve đake u Srbiji počeće 2. septembra, a prvi predah očekuje ih u novembru, tačnije 11. 11, kada se obeležava Dan primirja. Neradni dani biće ponedeljak i utorak, 11. i 12. novembar, što znači da, uz vikend, đaci imaju četiri slobodna dana.

Zimski raspust – srpska nova godina „radno“ za Vojvodinu

Sledeća pauza je ona veća, zimska, koja će se razlikovati za učenike u AP Vojvodina i one u ostatku Srbije. U Vojvodini prvi dan zimskog raspusta biće 24. decembar, kako bi se ispoštovali oni stanovnici koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru. Pauza će trajati do 13. januara, te će prvi radni dan biti 14. 1. Ovo je mnogima zasmetalo jer smatraju da nije ispoštovana tradicija srpskog stanovništva koje po julijanskom kalendaru tog dana slavi srpsku Novu godinu.

Za razliku od Vojvodine, ostatak Srbije će na zimski raspust krenuti 28. decembra, u subotu i u klupe će se vratiti 20. januara.

Sretenjska pauza – najkraća do sad

Kada je u pitanju februarski raspust, ove godine đaci nemaju mnogo razloga za radovanje. Sretenje pada u subotu, 15. februara, tako da će neradni dan u celoj Srbiji biti samo ponedeljak, 17. 2.

Prolećni raspust – iz dva dela

Naredna školska godina je, izgleda, u znaku „iscepkanih“ mini-raspusta, pa to važi i za prolećni koje je podeljen u dva manja i isti je u celoj Srbiji.

Uskršnji deo praznika donosi odmor đacima od srede, 16. aprila, pa do ponedeljka, 21. aprila. Prvi radni dan biće utorak. Ali već desetak dana kasnije sledi prvomajska pauza koja će trajati od četvrtka, 1. 5, pa do nedelje, 4. 5. 2025.

Svi đaci u Srbiji u klupe će se vratiti u ponedeljak, 5. maja, kako bi obeležili Nedelju sećanja i zajedništva koja je ove godine prvi put deo školskog kalendara, od 5. 5. do 9. 5. 2025.

Letnji raspust

Učenici četvrtog razreda gimnazija završavaju školsku godinu 23. maja, dok mali maturanti i učenici završnih godina srednjih stručnih škola u klupama ostaju nedelju dana duže – do 30. maja 2025.

Letnji raspust za osnovce u celoj zemlji počeće u subotu, 14. juna, dok je za srednjoškolce koji nisu na završnoj godini poslednji dan nastave petak 20. jun.