Картонска кутија боља за развој детета него било која друга играчка

9 децембра, 2018

Једноставне играчке могу бити врло корисне, чак и обична картонска кутија може подтицати креативност, поручују стручњаци

Треба ли судити утицај играчке на дете према цени коју ћеш платити?


„Једноставније, практичне играчке које могу послужити за играње деце и родитеља, и боље су за развој детета“, каже лекар Алан Менделсон, коаутор новог извештаја Америчког удружења педијатара (ААП). Класичне активности с играчкама попут коцки за слагање или пуззли помажу малим мозговима да решавају загонетке и развијају машту и креативност.

Чак и картонска кутија има велику вредност. „Најбоље играчке су оне које подржавају интеракцију између деце и родитеља. Картонска кутија може се искористити како би се дете провлачило кроз њу или направила кућа.

Наравно да нећеш исту корист добити од таблета или екрана. Када се деца играју с родитељима догађа се права магија, без обзира играју ли се с правим играчкама или коцкама за слагање“, објаснио је Менделсон за „Тimе“.

Извештај сугерише да стална употреба електронике омета развој говора код деце, замјењује важну игру с родитељима и доводи до гојазности. Америчко удружење педијатара препоручује да беба до 18 месеци не буде пред екранима, а деца у узраста од 2 до 5 година смеју да буду највише сат времена.

„Што више знамо о раном развоју мозга, то више разумемо потребу за игром која је темељ људске интеракције. Нема екрана, видео игрица или апликација које могу да замене везе изграђене док се играју с играчкама“, објашњава леларка Алија Хилеј, координатор извјештаја.

Шта Америчко удружење педијатара препоручује родитељима:

– треба препознати шта је најважнија улога играња у детињству, а то је развијање топлих односа, пуних разумевања и интеракције

– наједукатвнија играчка је она која подстиче интеракцију између родитеља и деце у игри

– одабери играчке које превише не стимулишу дете него подстичу развој маште

– користи дечије књиге како би развили нове идеје и претварајте се заједно током игре с играчкама

– буди свесна играчка и стереотипа које подстичу ограничи играње видео игрица малој деци. Укупни број сати испред екрана, укључујући телевизију и компјутер, требао би да буде мањи од један сат за децу од две године, а потпуно – избегавати код деце млађе од 24 месеца. Деца млађа од пет година требају се играти с компјутерима или видео играма само кад је садржај прикладан за њих и уз присуство одрасле особе.

Извор: Керефеке

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Картонска кутија боља за развој детета него било која друга играчка"

  1. Dragica каже:

    Што се кутије тиче. Истина је. Купила сам унуку “Ватрогасца” и Сви смо се забављали. При том је научио доста појмова. О, било је и мало свађе. Хоће све сам, а има само три године. А потом смо изашли у природу па све лепо поновили. Сад сам купила “Градилиште” Очекујем поново весеље.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама