Montesori aktivnosti za decu kod kuće i u vrtiću (devet ideja mame vaspitačice)

februar 24, 2019

Jedna vrlo kreativna vaspitačica i mama, Adrijana Božović, poslala nam je nekoliko svojih ideja za didaktička sredstva koja se mogu napraviti od svega onoga što već imamo kod kuće. Bez trošenja dodatnog novca (ili uz minimanlo ulaganje) dobijamo odličnu zabavu za decu bila ona kod kuće ili u vrtiću. Pogledajte njene predloge.

BROJEVI OD 1 DO 10

Obično se, kada se kaže broj, pomisli na cifre. Cifra je samo jedan od načina predstavljanja brojeva. Priznaćete nije tako zanimljiv i šaren kao ovaj sa slike. Pripremite karton i razne materijale koje imate kod kuće (kukuruz, leblebija, pasulj, dugmići, makarone, čepovi, perlice, loptice…).

PROSTORNE RELACIJE

Gore, dole, levo, desno, napred, nazad… Može li se i ova matematička oblast predstaviti kroz igru? Sve što vam je potrebno su čaša, loptica, papir i flomaster. Deci će sigurno biti jasno šta da urade i bez vašeg uputstva, samo im ponudite kartice na kojima ste prethodno nacrtali čase i loptice.

POREĐAJ PREMA ZADATOM NIZU

Aktivnost koja može da bude i takmičarskog duha (dug niz, dvoje dece, svako slaže svoj, određeno vreme za slaganje). Može se organizovati i kao rad u paru (dvoje dece se dogovora i zajedno nizu). A možete se zabaviti i sa svojim detetom kod kuće i tako podsticati njegovu pažnju, finu motoriku, koordinaciju oko-ruka…

A može i ovako uz pomoć leptira i njegove šare na krilima.

PROVUCI

Fina motorika je od presudnog značaja za kasnije pisanje, zato bi trebalo u najranijem uzrastu posvetiti pažnju ovom razvoju. Evo i kako…

OD TAČKE DO LINIJE

Kako bi kasnije crtala geometrijske oblike, pisala slova, deca moraju početi od tačke i doći do linije. Tek nakon upoznavanja ovih pojmova možemo oblike uključujući i vaspitno-obrazovni rad.

GEOMETRIJSKI OBLICI

Učenje geometrijskih oblika može da bude izuzetno zabavno. Pogledajte samo oko sebe i sigurno možete da pronađete sigurno mnogo (krevet, sto, stolica, tepih, knjiga, pločica…). Pokušajte da sa decom predstavite oblike (prstima, realnim materijalom, modelima realnih materijala, crtežom). Zatim zaigrajte igru poput ove. Karton, bilo koji papiri u boji, čičak traka, makaze i flomaster je sve što
vam je potrebno.

ZAKOPČAJ DUGME

Podsticanjem razvoja fine motorike kod dece bogatimo njihovo čulno iskustvo i rečnik. Omogućavamo im da isprobavaju, opipavaju, logički misle i uočavaju uzročno-posledične veze u toku realizacije edukativnih igara. Jedno zanimljivo, podsticajno sredstvo za koje nam je potrebno: kutija od jaja, dugmići, pertle ili lastiš, lepak.

VREMENSKA PROGNOZA ZA DANAS

Razgovarate svakodnevno o vremenu. Stanite sa decom ispred prozora i zajedno posmatrajte. Pitajte ih da li mogu da vam opišu današnje vreme.

SKUPOVI

Skupovi su svuda oko nas. Skup dece u vrtiću, skup knjiga na polici, skup igračaka, skup voća, skup povrća… Klasifikujte, prebrojavajte, učite, igrajte se. Napravite skup dečaka i devojčica, zatim skup sve dece koja imaju nešto plavo od odeće, skup devojčica sa šnalicom na glavi i slično.

Deca uče igrajući se i igraju se učeći!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


7 komentara na "Montesori aktivnosti za decu kod kuće i u vrtiću (devet ideja mame vaspitačice)

 1. Danijela kaže:

  Bravo! Za svaku pohvalu.

  1. Milica kaže:

   Slažem se sa Vama! Odlično

 2. Milica kaže:

  Odlično!

 3. Dana kaže:

  Bravo za mamu-vaspitačicu.Pratimo Vaš rad.

 4. Milan kaže:

  Odlično! Svaka čast! ?

 5. ljiljana kaže:

  U predškolskom periodu već počinje rad s tendencijom razvijanja kompeticije (takmičarstvo). O štetnosti za razvoj i odrastanje, zatim motivaciju za učenje, itd…. zainteresujte se. Ne frustrirajte djecu, već doprinesite njihovom razvoju.

  1. Ljilja kaže:

   Ideje su sjajne,ali meni nisu dostupne slike!Kako mogu slike da otvorim?Pomozite! !! Jedna mama…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama