Клинички психолог Љиљана Јагодић: У браку НЕ ТРЕБА да буде одвојених новчаника

Foto: Canva

Да ли је здраво имати одвојене новчаникеу браку? Многи парови мисле да је најбољи начин да се избегну препирке око новца тај да свако има свој засебни новчаник. Али, брак је партнерство у свему. Библија каже „двоје постају једно“. Ако сте својевољно ушли у партнерски однос, делите заједничке обавезе и одговорност, нарочито ако имате децу, зашто имате одвојене новчанике? Да ли сумњате у партнерову способност управљања новцем? Ако је тако, зашто се не договарате о буџету и трошковима, заједно планирате? Разговарајте о вашем заједничком стилу живота, изнесите своје ставове. Ако немате ту врсту слободе, онда је стварно тренутак да потражите брачног саветника.

Ако ваш муж/жена воли да троши више него што зарађујете, попричајте о томе. АКО СЕ ОСЕЋАТЕ ИСКОРИШЋЕНО јер ви зарађујете више, какав је то однос у коме то не смете да кажете? Брак је увек место за компромис. Ваш животни стил мора бити у складу са вашом тренутном зарадом, не са оним што бисте волели да зарађујете.

Препознајте разлике у вашим карактерима. Ако је неко од вас бољи „с бројевима“, нека тај води породичне трошкове и планове.

Узрок свађа које настају око новца није у самом новцу. Пре је у вези са тим што се онај други осећа небитно јер се не чује његово мишљење. Послушајте шта муж/жена имају да кажу. Покушајте да разумете њихове финансијске потребе. Мушкарац ретко разуме женино трошење новца зато што нема потпун увид у кућне трошкове. Жена мисли да мушкарац троши много новца у дружењу са својим пријатељима или пословним састанцима. А ни она нема реалан увид у његове финансијске потребе. Њему су непотребне нове шољице у кући, а њој његови „ручкови по кафанама“, зато што имају различите животне вредности. Зато што је она жена и жели да свој дом направи пријатним местом за живот (зато ју је он и изабрао), а мушкарац цени своју слободу.

Питање је да ли жена има поверења у свог мушкарца, да кад није са њом неће урадити ништа што би могло да угрози породицу. Ако нема, порадите на поверењу.

Стално имајте у виду да сте вас двоје ТИМ. Чак и кад један финансијски доприноси више, неће се његов приход повећати тако што ће другом ускратити новац. Пре се ту ради о томе да жели да контролише партнера путем новца, јер нема поверења у њега/њу.

Истраживања показују да неко од партнера у једном од три брака има тајни рачун или уштеђевину за коју овај други не зна. Није превара само физичке природе. Отварање посебног рачуна за штедњу, а да овај други не зна, скривање неких трошкова, тајна улагања… све то спада у домен преваре.

Зато је неопходно да причате и заједнички поставите очекивања од будућности. Сва правила у вашем односу сами постављате. Нигде не пише да морате до 35. године купити кућу, да морате сваке недеље на вечеру у скупи ресторан, да морате децу да упишете у најскупљу приватну школу…

Активно слушање, разговор, грађење поверења, неговање свог партнерског односа, позитивно ће утицати и на решавање несугласица око новца. Увек имајте у виду да сте ви изабрали ту особу баш зато што сте проценили да има неке особине које ви немате. Можда сте ви „бољи са новцем“, али је она/он боља у нечему другом. Баш у ономе у чему ви нисте баш најбољи. То значи комплементарно бирање партнера. То значи да сте подсвесно изабрали ту особу баш зато што сте проценили да ће она/он најбоље одговорити на ваше потребе.

Аутор: Љиљана Јагодић, клинички психолог