Књига Креативног центра у УЖЕМ ИЗБОРУ за Најбољи европски уџбеник

Књига СУПЕР ЗАДАЦИ, СУПЕР ПРВАЦИ! ауторке Зорице Нобл, са илустрацијама Лее Ембели и Душана Павлића, у издању Креативног центра, нашла се у овогодишњем ужем избору за Награду Најбољи европски уџбеник (Best European Learning Materials Award – BELMA) у категорији материјала за млађе основце и предшколце.

На сајту BELMA објављен је списак књига које су у овогодишњем ужем избору.

Награде за најбољи европски уџбеник додељују Сајам књига у Франкфурту, Међународна асоцијација за истраживање уџбеника и образовних медија и Европско удружење издавача уџбеника. Свечано проглашење победника традиционално се очекује првог дана Сајма књига у Франкфурту, који се ове године одржава од 19. до 23. октобра.

Радна свеска Супер задаци, супер прваци! намењена првацима

Ова вежбанка садржи велики број тематски груписаних задатака којима се на забаван начин увежбава школско градиво из предмета Математика, Српски језик и Свет око нас. У оквиру сваке теме ученике чекају бројне активности: да прочитају причу, реше разноврсне задатке различитог нивоа сложености, израчунају, истраже, кажу шта мисле, креирају и направе оно што су сами осмислили.

Теме и задаци прате Програм наставе и учења за први разред основног образовања и васпитања и пружају могућност да се на забаван начин провежба школско градиво код куће или у школи. Учитељи могу користити појединачне задатке за рад у уводном или завршном делу часа, али и као додатни материјал за децу која брже завршавају предвиђене задатке. Коришћење читавих тематских целина допринеће квалитету целокупне наставе, јер су програмски садржаји у њима вишеструко повезани. Оваква међупредметна повезаност једна је од кључних тачака савременог односа према образовању и животу.

Ауторка књиге Зорица Нобл (1968) рођена је у Прокупљу. Завршила је Педагошку академију у Алексинцу, а затим Учитељски факултет у Београду. Радила је с децом у основној школи двадесетак година. Вишегодишњи је сарадник Креативног центра. У сарадњи с колегиницом написала је уџбенички комплет за наставу почетног читања и писања за рад по комплексном поступку. Такође је коаутор уџбеничког комплета за природу и друштво за трећи разред. Кад је била мала, уместо читања прича за лаку ноћ, тата јој је постављао разнолике математичке и логичке загонетке, одакле, вероватно, потиче њена склоност ка смишљању задатака, које и сама још воли да решава.

Креативни центар до сад је освојио осам награда за најбољи европски уџбеник

– 2021. године – за књигу ИГРАМ СЕ И РАЗМИШЉАМ аутора Симеона Маринковића и Славице Марковић, у категорији предшколских уџбеника;

– 2018. године – за књиге из едиције ШКОЛИЦЕ аутора Симеона Маринковића и Славице Марковић у категорији предшколских уџбеника;

– 2017. године – за књиге из едиције ЗАБАВНИ СВЕТ ГЕОМЕТРИЈЕ ауторки Милене Радовановић, Миље Радовановић и Мирјане Радовановић у категорији предшколских уџбеника;

– 2014. године – за издање ВЕСЕЛИ ВРТИЋ аутора Симеона Маринковића и Славице Марковић у категорији предшколских уџбеника;

– 2013. године – за издање ЛИКОВНО ЗА ПРЕДШКОЛЦЕ ауторке Мирјане Живковић у категорији предшколских уџбеника и за издање ПРИРОДА И ДРУШТВО ЗА ТРЕЋИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ (уџбенички комплет) аутора Симеона Маринковића и Славице Марковић у категорији уџбеника за млађе разреде основне школе;

– 2012. године – за издања МАТЕМАТИКА КАО ИГРА 1 и 2 аутора Бранке Дејић и Мирка Дејића у категорији предшколских уџбеника;

– 2007. године – за издање МУЗИЧКА КУЛТУРА ЗА ТРЕЋИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ аутора Владице Илића у категорији уџбеника за млађе разреде основне школе.

Ове награде посебно су важне уколико се узме у обзир чињеница да их додељује независни жири, који чине експерти на пољу издавања уџбеника из неколико европских земаља. Овим наградама Креативни центар још једном је показао да као издавач уџбеника увек и пре свега на прво место ставља квалитет. Захваљујући пажљивом и промишљеном конципирању уџбеника, Креативни центар сврстао се међу најбоље европске издаваче, што је велико охрабрење за предшколске установе, школе и родитеље у Србији.

Европско удружење издавача уџбеника (ЕЕПГ) формирано је 1991. године, када је обухватало дванаест издавачких кућа из дванаест европских земаља. Креативни центар постао је члан овог удружења крајем 2005. године. Данас ово удружење окупља по једног члана из двадесет три европске земље, а све те издавачке куће специјализоване су за издавање уџбеника, образовне литературе за наставнике, додатне школске литературе и других образовних материјала.

Задатак Удружења јесте да омогући размену искустава међу европским издавачима уџбеника, да истражи и шири информације о развоју образовања широм Европе, као и да подстакне сарадњу међу запосленима у водећим европским издавачким кућама које објављују уџбенике. Намера Удружења јесте да мотивише децу и младе људе, да их упути у могућности и предности остваривања добре комуникације, да их упозори на опасности од предрасуда, као и да допринесе стварању разумевања и поштовања историјског и културног наслеђа других.