Kод новорођенчета постоје три главна разлога због којег плаче или вришти

 
Вриштање и плакање су нешто што прво чујемо код новорођене бебе и обично је добар знак. То је бебин најважнији и најпотребнији начин комуницирања, јер на тај начин нам говори које су њене потребе. Никада не можете превише размазити дете с љубављу и пажњом када плачу или вриште.

Главни разлози
Kод новорођенчета постоје три главна разлога због којег плаче или вришти, а то су: потраба за храном, чистом пеленом и родитељском близином. Родитељи често мисле да нешто није уреду, па постају уморни и фрустрирани. Плакање и вриштање су обично најинтензивнији у прва три месеца, а онда се постепено смирују.
У нормалним околностима новорођенче укупно плаче један до један и по сат дневно. Ако беба плаче или вришти више од тога, значи да постоји неки други разлог мимо оних које смо већ навели. Убрзо након рођења бебе маме науче разликовати плач своје бебе од плача других беба. Међутим, да би се научило шта који плач значи треба мало више времена, отприлике неколико мјесеци. Немојте заборавити да је плач и врисак бебин једини начин да комуницира са околином.
Врисак или плач глади
Ово је један од најуобичајенијих разлога због којег беба плаче. Пробајте бебу да полегнете поред себе и дојите је, како би сте видели да ли је гладна. Неке бебе једу мало, али често, док друге једу дужи временски период али ређе. У сваком случају беба ће сама дати до знања када је сита. Ипак, дешава се да неке бебе имају велику потребу за сисањем, па је у том случају добро пробати са цуцлом.
Врисак или плач умора
Ако се бебе не може тако лако смирити, значи да је превише уморна. Вјероватно нисмо реаговали на време када је беба показивале прве знакове умора. У оваквим ситуацијама беба треба помоћ родитеља да заспе. Може помоћи ако бебу ставимо у колица и љуљамо или да је држимо у наручју и лагано додирујемо.
Врисак или плач због хладноће или вручине
Беба може плакати када јој је превише вруће или хладно. Правило је да беба треба имати више одеће од нас да би јој било угодно. Бебе понекад природно имају хладне шаке или стопала, па због тога може бити теже одлучити да ли јој треба мање или више одеће. Најбоље је додирнути бебин стомак, јер на тај начин најбоље можемо утврдити да ли је беби вруће или хладно.
Врисак или плач због потребе за близином
Бебе требају вашу близину и љубав. Беба која стално лежи и плаче без да ико обраћа пажњу на њу, на крају научи де се не вриједи жалити. Последице тога могу бити фаталне, јер се беба неће јављати ни у пуно озбиљнијим ситуацијама, нити тражити помоћ. Иначе овакве бебе одрасту у особе које тешко успостављају било какве релације с другим особама. Веома је важно да додирујете и узимате своју бебу често, јер на тај начин стимулишете њен развој.
Врисак или плач бола
Родитељи веома брзо науче осјетити разлику када бебу нешто стварно боли или је ријеч само о обичном кенкању. Чим приметите да бебу нешто боли не оклевајте потражити помоћ доктора.
Постоје и други разлози због којих беба може вриштати или плакати, а то су: премало или превише стимулације, депресија код мајки или стресни родитељи.
 
Извор:predskolska.ba