Koje glasove dete treba pravilno da izgovara sa 3 a koje sa 4 godine?

5 decembra, 2016

Razvoj artikulacije (izgovora glasova) kreće i pre treće godine. Dete već od rođenja uvežbava svoje govorne organe kako bi ih pripremilo za mogućnost pravilnog izgovora glasova. Na kontrolama pre treće godine, logopedi procenjuju:

– komunikativne veštine deteta
– razvoj jezika ( da li dete od dve godine ima začetak rečenice)
– igru, pažnju, emocije, motoriku…

Foto: Logopraxis

Procena izgovora glasova deteta od 3 godine

Kada se uredno razvijaju pomenute sposobnosti, oko treće godine logopedi procenjuju nivo gramatičkog razvoja deteta i artikulaciju. Što se artikulacije tiče, dete od tri godine treba pravilno da izgovara većinu glasova maternjeg jezika a dozvoljena su odstupanja u izgovoru glasova (Č, DŽ, Š, Ž, L, R i LJ). To znači da su pomenuti glasovi još uvek u sazrevanju, i logopedi znaju da naprave razliku kada dete izgovara glas nepravilno ali će daljim sazrevanjem postići pravilan izgovor.

A kada dete izgovara glas nepravilno ali bez dodatne logopedske intervencije neće postići pravilan izgovor.

Tada logoped daje instrukcije roditelju i detetu koje vežbe i na koji način dete treba da izvodi kako bi postiglo pravilan izgovr glasova. Ako sa tri godine dobijete savet na koji način da podstičete razvoj pravilne artikulacije, vi ćete izbeći situaciju da dete formira pogrešan model i učvršćuje lošu govornu naviku. Kada se javite logopedu kasnije, onda više nije zadatak samo formirati pravilan model, već i razgraditi stari, nepravilan i prevežbati već ukorenjenu govornu naviku.

Šta dobijate ako se javite logopedu sa tri godine?

Kraće vreme provedeno na terapiji.

Sa manje uložene energije dobijate bolje rezultate zato što dete za zadatak ima da uvežba pravilnu formu izgovora a nema razgrađivanje prethodno naučenog modela.

Izbegavate posledica do kojih je nepravilan izgovor doveo kao što su: nisko samopouzdanje(zbog svesti da ono ne može da postigne ono što drugi postižu sa lakoćom), dete se zbog zadirkivanja može osećati tužno, odbačeno, postati agresivno ili suviše povučeno i stidljivo….

Procena izgovora glasova deteta od 4 godine

Logopedi procenjuju kod deteta od 4 godine nivo razvijenosti govorno-jezičkog razvoja. Što se izgovora glasova tiče dete od 4 godine treba da pravilno izgovara sve glasove maternjeg jezika, a odstupanje se toleriše samo u određenoj formi izgovora glas R. Logopedi su kompetentni da procene stanje izgovora glasova i da uoče forme koje zahtevaju tretman.

Izgovor glasova deteta od 5 godina

Razvoj artikulacije se sa 5 godina završava. Dete od 5 godina treba pravilno da izgovara sve glasove maternjeg jezika.
Šta se postiže ako se javite logopedu do pete godine deteta?
Lakše se razrešava problem jer još uvek loša govorna navika nije predugo trajala
Dobićete instrukcije kako kroz igru da podstiččete razvoj prečitačkih i prepisačkih sposobnosti koje su u ovom period u začetku.
Kada na ovom uzrastu rešite problem govora, sa početkom škole će vama i vašem detetu ostati vremena da se bavite školskim obavezama.

Izvor: logopediavramovic.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama