Kako da proverite ima li dete ravna stopala ili spuštene svodove

3 jula, 2016

Komentar lekara fizijatra: Vaše dete ima ravna stopala i loše držanje, čula je većina roditelja na obaveznom pregledu za upis u školu. Na stopalima se najčešce javljaju spušteni svodovi i ravna stopala. Na pojavu ovih deformiteta utiče pre svega nasledni faktor, ali i fizička neaktivnost, gojaznost, neadekvatna obuća. Posledice su otežano hodanje i stajanje, bolovi u nogama, a nekad i u krstima. Ako se ne radi o već formiranim deformitetima koji bi zahtevali ortopedski tretman, fizijatar će preporučiti korektivnu gimnastiku, bavljenje sportom, pre svega plivanjem i korigovanje loših navika u držanju

dete na plazi

Spušteni svodovi i ravna stopala su deformiteti koji se najčešće nalaze kod dece školskog uzrasta. Razlog nastanka je pre svega nasledni faktor i tada kažemo da dete ima ravna stopala. To znači da nema svodova kada dete stoji, ali ni kada sedi za razliku od spuštenih svodova gde je svod prisutan u sedećem položaju ali se gubi pod opterećenjem kada dete stane. Spušteni svodovi nastaju zbog prirodne slabosti ili zbog nedovoljna aktivnost mišića stopala. Deca su uglavnom prezaštićena u prvim godinama života (roditelji ih često nose umesto da hodaju) kada se svodovi formiraju, pa nedovoljno ojačani pod detetovom težinom popuste. To se dešava i kada se dete puno ugoji ili naglo izraste.

U školskom uzrastu najveći broj dece nema naviku vežbanja i bavljenja sportom tako da se sa njihovim rastom povećava rizik od pojave spuštenih svodova. Deca sa ravnim stopalima i spuštenim svodovima često imaju bolove u nogama, brzo se zamaraju, ne mogu dugo da hodaju, nerado trče ili trče nepravilno pa je i ovo razlog što izbegavaju bavljenje sportom.

Stepen deformiteta se određuje po različitim kriterijumima pa se u literaturi i od lekara koji je pregledao dete može čuti komentar da je to (npr. prvi, drugi ili treći stepen ravnih stopala ili da su stopala blago spuštena ili da je najteži stepen.)
Da li dete ima ravna stopala ili spuštene svodove možete da vidite ako mokrim stopalima stane na ravnu površinu (pločice u kupatilu) i ostane trag. Ako ima odstupanja u odnosu na normalan otisak dete treba odvesti na pregled kod lekara.

Drugi način da proverite da li je prisutan deformitet je da dete bosim nogama stane ispred vas okrenuto leđima. Ako uočite da je Ahilova tetiva na peti iskrivljena u stranu i peta zarotirana u polje, a oslonac stopalom o pod na unutrašnjoj strani dete sigurno ima ravna stopala ili spuštene svodove.

Pored adekvatne obuće koja treba da bude pre svega odgovarajuće veličine, primerena detetovim aktivnostima (cipele i sandale za hodanje, patike za sportske aktivnosti), dete sa ravnim stopalima treba da nosi i anatomske uloške koji će obezbediti rasterećenje stopala i adekvatan položaj noge u obući pri hodu.

Za decu sa spuštenim svodovima ulošci nisu neophodni osim ako se ne radi o kombinovanim deformitetima što će proceniti lekar na pregledu. Da bi se sprečila progresija deformiteta i postigla korekcija neophodno je da deca rade vežbe za jačanje mišića stopala. Vežbe se rade svakog dana u trajanju od 10-15 minuta. Samo dovoljno snažne i pravilno izvedene vežbe mogu dati zadovoljavajuće rezultate, zato je neophodna obuka dece koja treba da vežbaju i roditelja koji će to nadzirati.

Izvor: centarsm

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama