Који омекшивач користите за дечји веш? И да ли сте прочитали декларацију?

Који је ваш омиљени мирис из свакодневног живота?
Ово су мени најлепши мириси:
– колачи из мамине рерне,
– цвет јапанске трешње,
– запаљена шибица,
– печене паприке са комшијског прозора,
– свеже опран веш.
Мек, тек осушен веш. Без јаких мириса.
Само да нема гомила рубља за пеглање. С малом бебом – тешко. Омекшивач помаже да се хрпа веша брже испегла, али кажу да је он велики загађивач.
Лично, раније сам волела мирис омекшивача – подсећао ме је на детињство. Млађи брат мог друга Пеце је увек тако мирисао.
А онда сам чула да је он највећи загађивач кога можете да имате у кући. Од тад сам била у фазону: „Гуд бај, Чарли – боље да је наборано него да загађује.“
И ви, наравно, за своју бебу желите најбоље, па вам не пада тешко да га се ратосиљате.
Док не дође време да беби обучете ону лепу стварчицу коју сте чували за посебне прилике. Онда вам она дође некако згужвана и сирота. А мало је бедак да стављате сирће у воду за прање…
Смемо ли да се ослонимо на овај Chicco суперконцентровани омекшивач за рубље?
У моје време (што би рекле бакице) Chicco је био бренд врхунског квалитета. Имала сам њихову дечију козметику, а њихове маказице за бебе су ми трајале преко 30 година (док их нисам исиловала једном приликом, па је пластична дршкица пукла на 1 месту; не питајте шта сам радила). Али омекшивач…

Нисам баш сама била сигурна у то.
Зато сам мало простудирала стране познате блогове за маме и видела шта оне препоручују. Ево савета:
1. Да не иритира кожу новорођенчета:
Не желите да се појави екцем, он је тек мука Исусова. Не помажу креме, мајко – чак ни оне француске од неколико хиљада динара. Нема шта нисмо пробали да га се решимо. У ствари, нисмо стављали једино сирће. Најбоља је била маст неког травара, мада нисам баш сигурна да у њој није било кортикостероида чим је тако добро деловала. Екцем је прошао сам од себе кад су деца напунила 3 године, а грејна сезона престала.
2. Да омекшивач није токсичан и да је без хемикалија:
То је нарочито важно код производа за бебе чија је кожа 5 пута тања у односу на кожу одраслог човека и, самим тиме, подложнија лошим утицајима. Штитимо бебу колико год можемо. Пасирамо воће, бирамо најбоље млеко за њу, и тако даље.
3. Да је биоразградив и да не загађује животну средину:
Да може да се распадне у природи као што то могу воће, поврће, кашице и бебина кака. Сва та органска једињења се дају разградити када једном заврше на ђубришту, а не као пластичне кесе… Надам се да их не употребљавате баш често; има лепих цегера да се купе у овим нашим дрогеријама.
4. Да нема мирис:
И ту се слажем, мене потпуно одбијају они вештачки „Зумбули, зумбули цвату“ мириси.
5. Да је антистатичан:
То значи да за вашу бебу не може да се залепи прашина као за телевизор. Или да је удари гром 🙂
Шалу на страну, статички електрицитет нису само пожари и експлозије, већ и оне непријатне варнице које настају у контакту руке или косе са нпр. мајицом, кваком, итд.
Бебе баш и не воле да пуцкетају.
Хајде сад да видимо какав је Chicco:
Chicco нуди суперконцентровани омекшивач који је тестиран и миркобиолошки и дерматолошки.“
Ок.
Тестиран је и на никл – овај метал изазива алергијске реакције или контактни дерматитис. Дакле, неће изиритирати танку бебину кожу. Фактички, они кажу да можете да га употребљавате од бебиног 1. дана. И да њиме испирате чак и пелене и бебино рубље. Дакле, сву ону тканину која је у директном контакту са најосетљивијим деловима тела.
„Антистатичан је.“
Ок.
„Биоразградив.“
Живела животна средина.
Chicco садржи адитиве природног порекла.“
Дакле, извући ће из воде јоне који је чине тврђом и тако омекшати веш без употребе јаке индустријске хемије. Одећа ваше бебе ће бити мека. Омекшивач ће очувати влакна и неће оштетити боју малецних ствари.

Хм… Да ли је сад ово омекшивач коме можемо да поклонимо своје поверење?
За разлику од идеалних производа које препоручују блогови за маме, Chicco ипак има мирис – благ мирис пудера.
Сада нуде ново паковање од 1,5 литар концентрата, што прави 8 литара омекшивача. То вам је за 60 прања, верујем да можете да га употребљавате за веш целе своје породице.
Цена овог суперконцентрованог омекшивача за веш је ок – јефтинији је од 1 фенирања у салону (ако сте у скорије време стигле до салона да се исфенирате). Па ви видите овде да ли је довољно добар за вас и да ли вам се свиђа.
Мариа Милојковић
Спонзор текста: Компанија Кепром