Koji znaci ukazuju na anemiju?

februar 18, 2018

Blaga anemija može da se pojavi bez ikakvih simptoma. Kako nivo gvožđa postaje manji, vaša beba ili dete može da ima sledeće simptome:

Deluje razdražljivo

Povremeno kao da ostaje bez daha

Manje jede

Deluje umorno i slabo

Ima glavobolje i vrtoglavice

Boja kože postaje bledunjava

Nokti postaju slabi i lomljivi

Malokrvna deca su relativno dobro raspoložena, ali se brže umaraju pri naporu, a može se javiti i otežano disanje. Kod veće dece mogu se primetiti i teži znaci poremećaja snabdevanja kiseonikom, posebno od strane mozga i srca jer su ova dva organa u tom smislu najosjetljivija (vrtoglavica, zujanje u ušima, titranje pred očima, glavobolja, ubrzan rad i lupanje srca ili neodređeni bolovi u grudima oko srca).

Simptomi koje roditelj najčešće prepoznaje kao moguće znakove malokrvnosti kod svoje bebe i malog deteta su jače ili slabije izraženo bledilo kože i sluznica (bledilo kože nije pouzdan znak anemije jer boja kože zavisi od njene debljine, prokrvljenosti i pigmentacije). Drugi znakovi anemije su nezainteresovanost za igru, slabiji apetit , pojačano znojenje. Kod dece sa jačom anemijom javlja se lomljivost noktiju i kose.

Kako se anemija dijagnostilkuje?

Dijagnozu anemije uspostavlja lekar pregledom i obaveznim laboratorijskim nalazima krvi. Rade se testovi krvi koji mere nivo gvožđa u organizmu kao i sposobnost vezivanja gvožđa (TIBC). Pored ispitivanja broja krvnih ćelija, sastavnim delom analize krvi se smatra i utvrđivanje nivoa hemoglobina i hematokrita koji pokazuju kvalitet krvi.

Po kriterijumima Svetske Zdravstvene Organizacije anemijom se smatra smanjena koncentracija hemoglobina u krvi ispod 110gr/l za decu od šestog meseca do pete godine života, ispod 115gr/l od pete do dvanaeste godine i ispod 120gr/l za decu uzrasta od dvanaeste do petnaeste godine života.

Ukoliko sumnjate da je vaše dete anemično,obratite se lekaru. Nemojte na svoju ruku davati detetu suplemente gvožđa.

Izvor: Bebac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama