Коју верзију Црвенкапе ви причате својој деци?

11 априла, 2021

Из продавница широм шуме украдени су рецепти за слаткише, чиме су многе животиње остале без посла. Док полиција покушава да открије починиоца овог страшног злочина, у једној кући влада општи хаос, у коме учествују Црвенкапа, вук, дрвосеча и бака. Неред ремети мир у шуми, што такође привлачи пажњу полиције и нестрпљивог шерифа Гризлија. Сваки оптужени износи своју верзију инцидента, у којој баш он није ни најмање крив. Збуњени инспектори користе ове информације да открију идентитет криминалца Гудија Бандита и стану на пут кризи у шуми која је изазвана његовом пљачком. 

„Ако мислите да знате причу, размислите још једном!“

Ова реченица је мото видеа који најављује анимирани филм „Hoodwinked“ из 2005. године. Класична бајка „Црвенкапа“ коју је записао Шарл Перо још у 17. веку, а браћа Грим јој дала коначни облик у 19. веку, овом екранизацијом добила је сасвим ново рухо – осим главних ликова Црвенкапе, вука, баке и ловца, ништа у њој није исто. Појављују се нови ликови, заплет је потпуно другачији, чак су карактери ликова и односи између њих измењени до непрепознатљивости. 

Играјући улоге ових јунака и претварајући се да су неко други, деца истражују нешто што иначе не би могла да доживе у стварном животу или да се усуде да ураде. Тако развијају емпатију, јачају самопоуздање и откривају своје таленте. 

Шест година касније, изашао је играни филм „Red Riding Hood“, љубавна прича о прелепој девојци и сиромашном дрвосечи, смештена у средњи век и проткана причом о вукодлаку који веје страх по мрачној шуми и убија људе из оближњег села. 

Ово су само две верзије чувене „Црвенкапе“, бајке с потпуно другачијом фабулом. И то није све. На српском језику могуће је пронаћи још прегршт разних верзија, пародија и шаљивих верзија ове бајке. 

То је доказ да машта не познаје границе. Зато је врло важно развијати машту и креативност код деце.

Али како?

У данашње време, деца као да полако престају да буду деца. Одузимамо им детињство разним обавезама: вртић, школа, часови страних језика, тренинзи… Мало им времена остаје за оно најважније – игру. Игра је веома важна за развој детета: оно тако учи, открива свет, упознаје себе, развија говор, моторику, машту, креативност, креира и проширује свој вокабулар, експериментише, истражује… Игра доприноси развоју дететових когнитивних, емоционалних, физичких и друштвених вештина. Игра је заправо толико битна да су је Уједињене нације одредиле као једно од темељних права детета.

Картонске књиге „Црвенкапа“ и „Три прасета“ с дрвеним играчкама пружају деци управо то – да се, пре свега, можда први пут упознају са овим бајкама и да их на свој начин доживе. Уз помоћ позорнице-искакалице која се налази на крају књиге и фигурица у облику главних јунака ових бајки, деца играју сопствену представу.

А ту наступа машта на сцену: да ли ће препричати бајке онако како их се сећају и како су их разумела или ће отићи у потпуно другом правцу – додати нешто у саму фабулу, скренути с пута или направити своју верзију, то је већ уметничка слобода. Људски ум је бескрајан, а дечја машта нема ограничења. Играјући улоге ових јунака и претварајући се да су неко други, деца истражују нешто што иначе не би могла да доживе у стварном животу или да се усуде да ураде. Тако развијају емпатију, јачају самопоуздање и откривају своје таленте. Можда ће тако схватити да се у њима крије режисер, сценариста или глумац будућег филма о Црвенкапи или Три прасета, који ће донети нову димензију разумевања ових бајки. Можда у њима чучи психолог који ће покушати да помогне Црвенкапи на свој начин, писац кога ће ова одиграна представа инспирисати да напишу сличну причу…

Осим што уче да препознају своја осећања и других учесника у игри, играње фигурицама посебно је важно за развијање моторике. Картонске књиге „Упознај моје пријатеље – домаће животиње“ и „Дивље животиње“ изузетно су погодне за јачање фине моторике код деце до 3 године. Учећи основне информације о животињама, шаблони у књигама служе за то да деца убацују фигурице у те уметаљке. Постоје бројне играчке са оваквим патерном, али предност ових књига је то што оне нису само књиге, а нису ни само играчке. Оне едукују кроз игру, па ће тако дете док се забавља научити нешто ново и побољшати физичку спретност.

Посматрајте своје дете како се игра фигурицама и изненадићете се шта ћете све чути од њега. Одједном, ваше дете може да говори родитељским или приповедачким језиком, користећи фразе које је чуло у свакодневном животу, а развијање фабуле и приче коју ствара велика је основа високе језичке писмености.

Дајте свом детету играчке, пустите га да истражује и гледајте како постаје емоционално, когнитивно и физички развијена особа. Јер, како већина психолога мисли – слобода у игри заједно са слободом у животу ствара креативну децу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама