Колектив ОШ “Јован Миодраговић” Министарству: “Допис обесмишљава, како рад ученика и наставника током целе године, тако и цео школски систем”

7 јуна, 2023

Да је нагли прекид школске године ретко ко дочекао са одобравањем, није нека посебна новост. Међутим, код већине оних који су одлуком запањени и не баш пријатно изненађени, баш се на том осећању љутње и заврши све. Ипак, добра ствар је да и даље постоје (и то не у малом броју) оне школе и они колективи који не дају на свој рад, на своје достојанство и на важност школе као институције. Један од таквих је и колектив ОШ “Јован Миодраговић” из Београда који је Министарству просвете упутио допис како би изразио своје дубоко неслагање са одлукама које су недавно донете.

OŠ “Jovan Miodragović” na Vračaru

Допис преносимо у целости.

Одговор на допис школама у вези са завршетком школске године

Поштовани,

У тренутку када су темељи школе и више него пољуљани; када се није опоравила, и питање је да ли ће се опоравити, од последица које је оставила корона, сматрамо да је одлука о наглом прекиду школске године и више него непромишљена, а најпре, неоснована.

Збунила је и ученике и просветне раднике и родитеље, а сви заједно не видимо њену сврху. Овакве нагле потезе, ако их је требало предузети, требало је повући одмах након трагедије, а не са месец дана закашњења, у критичном моменту школске године. Требало је да буде донета на основу благовремене одлуке стручњака који су проценили ситуацију, а не на основу ослушкивања онога што јавност или део јавности каже, и покушаја да се избегне конфликт са њом. 

Увођење овако драстичне мере само десет радних дана пред крај, не оправдава разлог који сте навели, само показује потпуно неразумевање ситуације. А последице су велике. Првенствено се одражавају на децу, која полако улазе у ритам након свега, а сада им се опет нешто ванредно представља као редовно стање.

У то колико је непрофесионално да о свему будемо обавештени преко медија, читајући вести на порталима на великом одмору, појављујући се пред ученицима и родитељима потпуно збуњени, без иједног конкретног одговора, нећемо ни говорити.

А врхунац је допис, састављен, нажалост, морамо рећи, од оних који не познају учионицу и то како она функционише. Допис је омогућио толики спектар могућих тумачења и злоупотреба, без јасних и конкретних, не захтева, него граница у овом тренутку. Школи је, као и увек, остављено да се сама снађе у ,,пожару” који је неко други изазвао, а за то јој није достављено ниједно средство. Најпроблематичнија ставка самог дописа је свесно рушење Правилника о оцењивању. Ако се већ позивате на угроженост свих актера, онда се, остављањем могућности да се ученици и наставници састају зарад поправљања оцена, они свесно излажу опасности. Такође, излишно је посебно истицање да треба уважити рад ученика током целе године и апел да се ради у њиховом најбољем интересу, као да и до сада тако нисмо радили. Као и да у наредних десет дана нисмо планирали тако да радимо?!

Допис обесмишљава, како успех и рад ученика током целе школске године, посвећен рад наставника, тако и цео школски систем.

Можда бисте у неким будућим ситуацијама могли да изађете на терен и да се консултујете са онима који су директни учесници у вези са оним што намећете да буде спроведено, а за шта не дајете никакве алате нити гаранције.

Колектив Основне школе „Јован Миодраговић”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


14 коментара на "Колектив ОШ “Јован Миодраговић” Министарству: “Допис обесмишљава, како рад ученика и наставника током целе године, тако и цео школски систем”

 1. Prosvetar каже:

  U potpunosti se slažem sa dopisom.

  1. Jasna Avramovic Petkovic каже:

   Svaka cast 👏👏👏

 2. Svetlana каже:

  Molim Vaso čemu vi pričate ..Škola je trebala da bude završena i pre do 25..o5.zbog tragedije velike.Koje pitao decu za vreme bombardovanja od marta do juna.Sve su ocene bile zaključene večnu aprilu ..prijemni 7 mature nisu bili svi su upisali šta su hteli.Niko se nije bunio..profesori su dali svoj deci po oceni više..Pa neće dragi profesori da vam padne kruna s glave..Nažalost osnovne stvari ih ne naučite i više vam predavanja nisu ni zanimljiva ja sam išla u školu sa radošću ..u školi sve učila na času Kući vrlo malo..Uči se tek na fakultetu ..Dragi nastavnici ulepšajte deci i osnovnu i srednju školu 🙏🙏

 3. Milena каже:

  Postovani,
  Hvala na ovakvom pravednom i istinitom izlaganju. Obrazovanje mora da bude na prvom mestu u drzavi, ma kakva je ona.
  Srdačan pozdrav,
  Milena Vujetić

 4. Наставница каже:

  Подржавам прекид наставе због става ако ученим учи редовно, ових 10 дана не значи ништа. Ионако кад почне јун ученици нису фокусирани на градиво и само би ишли напоље или имали слободан час. Предајем сроски-граматика завршена, остсло је неколико књиж текстова да одрадим. Но може и без тога. Понављаћемо у септембру пред иницујслни, ионако пола забораве.

  1. Dana каже:

   Ovo mora da je isto Svetlana pisala i plašim se da niti je ovo pisala nastavnica, posebno nastavnica srpskog, niti je za tekst kriv autokorekt, niti bi se neko ko radi u školi sa ta dva teksta složio.

 5. Vera Tanasić каже:

  Svaka vam je na mestu!

 6. Komsija каже:

  Ja mislim da za ocenu ucenika treba da se pita i barem prvi komsija.

 7. Neko me sabotira каже:

  Rekli ste upravo ono što svi u prosveti mislimo! Upravo u nedorečenosti i ishitrenosti moramo uraditi ono što se radi bez ovog dopisa! Sad su na potezu roditelji koji trebaju poslati decu u školu do 20. 6.

 8. Sandra каже:

  Ma jao,da ne propuste nešto za 2 ned.,koja gluma! Opozicija je i ovo ispolitizovala, ovo je bio realan potez!Ne fantazirajte i ne glumite!!!

 9. Gordana каже:

  Potpuni haos.Više ništa nema smisla: ni rad nastavnika, ni ocenjivanje.Promeniti sve u Ministarstvu prosvete i direktore škola koji su najveći krivci za sve što se dešava. Deca su najmanje kriva i nisu ni svesni šta se dešava.A roditelji….. Užas.

 10. Uzas каже:

  Namerno urusavanje obrazovana,kulture,nauke,zdravstvo….odavno evidentni.
  Nema para osim za rijalitije I plasticna pevaljke

 11. Gordana Vidosavljevic каже:

  SVI SMO.SOKIRANI OVOM.ODLUKOM I NASTAVNICI I RODITELJI I UCENICI.OVO.JE NEPOSTOVANJE SVIH NAS.OVO SE NE TUCE VLASTI NEGO NAS RODITELJ DECE I NASTAVNIKA CIJI UGLED TOTALNO RUSITE U OCIMA DECE.SRAMNO.

 12. Nikola каже:

  Šta 10 dana može drastično promeniti?? Cedite decu kao limun i držite u neizvesnosti do zadnjeg školskog dana koju ocenu će dobiti kao zaključnu!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама