Симптоми сензорног поремећаја код деце различитих узраста

Скоро 15% људи широм света има неки благи до умерени инвалидитет са којим морају да живе, а 2% до 4% имају теже проблеме. Подаци из извештаја Светске здравствене организације кажу да постоји тенденција пораста адолесцената са психосоцијалним проблемима и проблемима у понашању.

Према истом извештају, на сваких 1.000 деце, десеторо има доказан интелектуални инвалидитет, два до седам имају аутизам, између два и четири имају церебралну парализу, а скоро 90 има поремећај пажње и/или хиперактивност.

На жалост, веома често се деца са таквим проблемима игноришу или остају незапажена, а нико не примећује да у свакодневном животу имају озбиљне потешкоће које им краду потенцијал шансу да се адекватно интегришу у друштво.

Сензорни поремећај познат као поремећај сензорне интеграције или дисфункција сензорне интеграције је стање које је уобичајено код деце са посебним потребама. Иако њихова чула нормално функционишу, мозак ове деце није у стању да правилно прими и организује одговоре које дају њихова чула.

Свако људско биће има укупно седам чула – вид, слух, чуло мириса, додира и укуса, али и вестибуларни апарат за уравнотежење и осећај положаја делова тела у простору.

Сензорни поремећаји повезани са узрастом због којих је добро посматрати децу:

Новорођенче

У погледу вида забрињавајући су следећи симптоми: нистагмус (нехотично понављајући и некоординирани покрети очне јабучице); недостатак треперећег рефлекса; немогућност фокусирања; присутност катаракте и непрозирност стакленог тела ока.

За слух је карактеристичан недостатак реакције на гласне звукове.

Са 4 месеца

Детету је тешко да главу држи усправно, обично је баца некоординирано уназад, посебно када неко покушава да је подигне из кревета.

Са 6 месеци

Сигнал за сензорне проблеме су некоординисани покрети главе. Стање прати недостатак финих моторичких покрета – дете не посеже за играчкама, не узима их у ручке.

Шестомесечно дете са сензорним поремећајем ретко производи звукове, не смеје се и не гугуче. Обично не окреће главу ка изворима звука.

Са 10 месеци

Ако беба од 10 месеци не пузи, не може да се ослања на ноге све док је неко не држи, не тражи играчке и не покуша да их зграби, не одговара кад се зове именом, не посеже рукама, не тресе или не показује прстом у различите предмете из окружења, највероватније има сензорну дисфункцију.

Са 15 месеци

У овом узрасту деца са оштећењима сензора готово не говоре, у свом речнику немају више десетина речи, не схватају важност основних предмета за домаћинство, као што су кашика, телефон, звоно и не опонашају акције и звукове које показују старије особе. Ова деца нису у стању да покажу делове тела када су именовани.

Са 30 месеци

Деца имају тешке говорне потешкоће, тешко изговарају речи, а још теже комбинују реченице. Не опонашају понашање других људи и не следе упутства која добијају од других. Обично тешко ходају, проблеми са видом и слухом нису искључени.

Са 36 месеци

Трогодишњаци су у реду ако демонстрирају типичне дечје вештине за то доба – скакање на једном месту, трчање, балансирање једне ноге, ударање лопте, познавање свог имена, узраста и пола, брига о себи, фантазија. Користе једноставне реченице које садрже три до четири речи и неке кратке фразе.

О присутности сензорне дисфункције може се говорити ако трогодишње дете користи ограничен број речи или уопште не говори, не разуме другу децу свог узраста, а такође има потешкоћа у контактирању са непознатим одраслим особама или уопште нема жеље за контактом. Не слуша савете других и не следи их, не укључује се у играње улога. Уместо тога, постоји самоизолација и самоапсорпција током дужих периода, праћена понављајућим покретима, попут љуљања напред-назад. Таква деца имају јасне страхове и фобије, не воле да се фотографишу, њихова покрет је нестабилна. Често показују фрустрацију нервозним ранама и дрхтањем.

Са 4-5 година

У овом узрасту деца треба самопоуздано и самостално ходају, користе софистициране реченице и изразе разговора, могу цртати кругове, квадратиће и троуглове, и слободно препознају слова, бројеве и боје. Они су у стању да демонстрирају добре друштвене односе.

Аларми ове доби су проблеми у понашању као што су наглашена агресија, страх, плашљивост, отуђеност. Такође немогућност изражавања сложеним реченицама, разумевање нечијих потреба и немогућност испуњавања две узастопне инструкције.

У погледу моторичких способности, сигнал за сензорну дисфункцију је немогућност детета да слободно скаче и трчи и углавном се чини неспретно и неспретно.

Ако у овом узрасту деца не могу да држе оловку или пастел у рукама, не препознају бројеве и боје, то може бити сигнал за развојне проблеме.

Упозоравајући симптоми аутизма код деце од 0 до 12 месеци

 • Не гледају у очи
 • Недостатак наклоности
 • Не играју се с другом децом
 • Воле да су сами
 • Не одговарају или се ретко одазивају на позив

После годину дана

 • Недостатак визуелног контакта
 • У играма се не ужива
 • Не реагује на гестове
 • Ретко реагује приликом позивања имена
 • Пружа руку да узме играчку само ако је претходно ухватио руку која му пружа играчку
 • Испушта необичне звукове
 • Чини нетипичне покрете главом, рукама и прстима 

Предшколци

 • Не могу препознати слова свог имена
 • Тешко им је да се сете слова азбуке, бројева, боја и дана у недељи
 • Не показују интересовање за музику, не показују да осећају ритам, не реагује током слушања музике.
 • Користи речи погрешног значења
 • Постоје потешкоће у говору
 • Не може да напише своје име
 • Не обрађује поделу речи у слогове и не може да броји речи у једној реченици
 • Не може да повеже слова и гласове

У свакодневном контакту са дететом, ако га родитељи пажљиво посматрају, они могу погрешно да одреде ниво својих способности и ако им нешто смета да то поделе са педијатром. Што се касније утврди евентуални проблем, то ће у будућности бити већа штета.

Овај чланак је само у информативне сврхе, ако имате озбиљне разлоге да сумњате да ваше дете има неке сензорне потешкоће, обавезно се обратите педијатру.

Чланак приредила редакција, на основу материјала са сајта smartparenting.com.