Компас и магнетно поље Земље

 
Компас, справа толико једноставна а корисна, стара је бар 15 векова. Да није било компаса, највећи светски морепловци, као што су Васко де Гама, Колумбо и Магелан би се вароватно изгубили у беспућима океана у потрази за другим континентима. Да ли сте се некада питали како ради овај једноставни инструмент за оријентацију?
Да бисмо разумели принцип рада компаса прво морамо знати да Земљу окружује магнетно поље које се простире и до неколико десетина хиљада километара у свемир. Овај природни феномен чини да се Земља понаша као огромни магнет, чији се северни магнетни пол налази у близини јужног географског пола, а јужни магнетни пол у близини северног географског пола. Друга важна чињеница у вези са магнетима је да се истоимени магнетни полови одбијају а разноимени провлаче. Пошто и магнетна игла компаса има свој северни и јужни пол, она се под дејством полова Земљиног магнета окреће у хоризонталној равни по горе поменутом закону о узајамном деловању магнетних полова. Резултат тога је да се северни пол магнетне игле у компасу окреће према северном географском полу Земље, под дејством силе привлачења јужног магнетног пола Земље.
Истражите интеракцију између компаса и магнета помоћу ове одличне симулације. Додајте планету Земљу и откријте изненађујући резултат.

Магнет и компас

Преузми!