Kompleksni postupak učenja čitanja i pisanja – kada ga jednom usvoje, učitelji ga ne napuštaju

14 marta, 2019

 

Šta je učenje početnog čitanja i pisanja po kompleksnom postupku?

Reč je o postupku koji je, sada već davnih, šezdesetih godina prošlog veka, ponikao u praksi, a zatim je i teorijski potvrđen. Ovim postupkom uvažava se potreba savremenog učenika da uči brzo i da se što pre opismeni i osposobi za samostalno i efikasno uključivanje u saznajni proces. Od monografskog i grupnog postupka u obradi slova razlikuje se najviše po tome što se slova ne obrađuju pojedinačno ili grupno, već u neposrednom kontaktu sa svim slovima. Koristeći ih u raznim svakodnevnim aktivnostima, deca ih individualno usvajaju, svako sopstvenim tempom i redom.

Začetnik kompleksnog postupka je učiteljica Jelena Mioč, čiji je metodički priručnik do današnjeg dana, po našem mišljenju, neprevaziđen. Zato smo se trudile da prilikom organizacije udžbenika sledimo empirijskim putem dokazana, metodička uputstva, kako bi nastava bila organizovana na savremen, neuobičajen, nenametljiv i duhovit način.

Iz čega se sastoji udžbenički komplet?

Udžbenički komplet se sastoji od četiri udžbenika koji su u potpunosti usklađeni s Planom nastave i učenja za prvi razred:

Šta sve deca znaju – čija je svrha priprema za početno čitanje i pisanje;

Čudna mi čuda – prva zbirka jednostavnih i kratkih tekstova čija je sadržina u potpunoj korelaciji s tekstovima i zadacima iz knjige Pišem, pišem, jer se u nastavi koriste paralelno;

Pišem, pišem – radna sveska za početno pisanje;

Pričam ti priču – druga zbirka tekstova koja sadrži sve preporučene književne tekstove, kao i uputstva za obradu svih predviđenih jezičko-gramatičkih sadržaja.

Svih 180 časova pažljivo je osmišljeno, a svaki čas organizovan je u potpunosti. Posebno bismo istakle to da su svi časovi koji se paralelno realizuju u udžbenicima Čudna mi čuda i Pišem, pišem urađeni tematski, što učitelju pruža mogućnost za međupredmetnu povezanost i za razvoj kompetencija kod učenika. U udžbeniku Pričam ti priču nastavljena je tematska povezanost tako da učitelji tokom cele školske godine i na svim časovima mogu da kombinuju savremene metode rada, realizujući međupredmetnu povezanost.

Promocija udžbenika za predmet Srpski jezik po kompleksnom postupku biće održana u četvrtak, 28. 3. 2019, u 18.30 h u zgradi Kreativnog centra, Gradištanska 8, Beograd.

Tom prilikom moći ćete da pogledate celokupnu ponudu udžbenika Kreativnog centra, a autorke Zorica Nobl i Zorica Vukajlović upoznaće vas i sa svim izmenama koje smo pripremili za ovaj predmet po novom programu nastave i učenja za 2018/2019. godinu.

U čemu je prednost/značaj takve vrste učenja čitanja i pisanja?

Kao najveća prednost ističe se efikasnost. Učenici za kratko vreme nauče da čitaju, što značajno olakšava rad kako učenicima tako i učiteljima, i to ne samo u nastavi maternjeg jezika nego i u ostalim nastavnim predmetima. Učitelj „ne održava nastavu“ u dosadašnjem smislu i „ne obrađuje gradivo“. Umesto toga, on organizuje različite zanimljive aktivnosti u kojima učestvuju svi učenici, bez obzira na to kolike su razlike u znanju. Od ostalih prednosti istakle bismo: korišćenje prethodnih znanja učenika, visok stepen individualizacije, diferencijaciju zadataka i napredovanje učenika u početnom opismenjavanju prema sopstvenom tempu, postizanje znatno višeg nivoa u brzini i tehnici čitanja, kao i razumevanju pročitanog, podsticanje i razvijanje kreativnosti u usmenom i pismenom izražavanju.

Kako reaguju učitelji, a kako deca?

Iako se često bojažljivo upuštaju u avanturu i neizvesnost koju nosi nešto što nikada ranije nisu probali, kada jednom to urade, učitelji ovaj postupak gotovo nikad ne napuštaju. Rad po kompleksnom postupku podstiče učitelje na aktivniji odnos prema organizaciji i izvođenju nastave i motiviše ih na istraživanje i stalno pronalaženje novih i kreativnijih modela. Učenici, naravno, lakše i opuštenije prihvataju ovakav oblik rada jer je u dečjoj prirodi neustrašivost i želja za avanturom, a sve što je novo uzbudljivo je i izazovno. Učenicima se pruža mogućnost da napreduju prema sopstvenim sposobnostima, te ne osećaju pritisak da nešto ne rade kako treba. Izabrane teme su raznovrsne i bliske savremenim prvacima, te ih je lako motivisati na izražavanje mišljenja i iznošenje ličnih stavova.

Autori: Zorica Nobl i Zorica Vukajlović

„Kompleksna metoda obezbeđuje odlične rezultate i kvalitetno savladavanje čitanja i pisanja.
Menjaju se uloge nastavnika i učenika. Na nastavniku je samo da organizuje brojne aktivnosti za sve
učenike, uvažavajući razlike njihovog prethodnog znanja. Učenici su angažovani tokom celog časa, a zadaci
koje rade usklađeni su s njihovim znanjem. Učenici su takođe uključeni u kreiranje nastave, jer imaju
potrebu za aktivnošću, što ih dodatno motiviše i pozitivno utiče na razvijanje njihove samostalnosti. Slova
se usvajaju celovito, a celokupna atmosfera u učionici podređena je ovoj nastavi. Prostor je posebno
osmišljen. Koristi se i mnogo drugih didaktičkih materijala.”

Učiteljice Ivana Glumac i Gordana Bakić, OŠ „Sveti Sava“, Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Kompleksni postupak učenja čitanja i pisanja – kada ga jednom usvoje, učitelji ga ne napuštaju"

  1. Jasna Jovanović kaže:

    Da li imate mejl Zorice V? Hvala!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama