Кратка прича о родитељским амбицијама

21 јуна, 2020

Просечан коефицијент интелигенције је између 90-110, Алберт Ајнштајн је имао 160, Исак Њутн 190, Тесла између 230-250, а Вилијам Џејмс Сајдис имао је 260. Према том мерилу то је до сада најпаметнији човек који је живео. Али не и према достигнућима – далеко су Тесла, Пупин, Да Винчи и други.

Вилијам је рођен је 1898. године у Њујорку у породици украјинских досељеника. Његови родитељи су такође били високо интелигентни људи, отац је био психолог, дипломирао је на Харварду и био је полиглота. Вилијам је већ са 18 месеци читао новине. Већ у осмој години говорио је осам језика (латински, турски, грчки, француски, руски, немачки, хебрејски и енглески). Kада је одрастао говорио је више од 25 језика. Није само учио језике, већ је и измислио језик „Vendergood“. Имао је 11 година када је уписао Харвард и био је најмлађа особа којој је то пошло за руком. Неколико месеци касније држао је предавања из математике, а после неког времена и лектурисао своје професоре. Поред тога био је у стању да наведе тачан дан важних датума у историји, а баратао је и невероватном количином историјских података.

Дипломирао је са 16 година. Међутим слава није била за њега, тако да је одлучио да живи повучено и скромно. Што је довело до сукоба између њега и његовог оца. Па му Вилијам није дошао ни на сахрану. Уместо тога протестовао је против рата. Управо те велике очеве амбиције, створиле су Вилијаму отпор према великим амбицијама. На крају је радио као дрвосеча и никада се није женио.

Имао је само 46 година када је преминуо од последица шлога.

Извор: Радиоактивни комарац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама