Креативне активности за зимски распуст – без екрана!

Распуст је тек почео, а ваши школарци упорно вичу како им је досадно? Нема снега за забавне зимске враголије, а унутра се – некако – све своди на још један цртани, још 5 минута играња игрице, које се неизбежно продужи на 15.

Зато смо пронашли за вас неколико забавних и једноставних идеја за игру током зимског распуста. Креативне активности нису само забавне, већ и сјајан начин да украсите прозоре, зидове, па чак и божићне поклоне овим слатким и лукавим „уради сам“ пројектима.

Зимске капице за декорацију

Ништа није забавно као вата и куглице вате када је у питању „зимска креативност“. Деца једноставно обожавају да се играју са ватом и украшавају ствари овим материјалом који тако неодољиво подсећа на снег. Зимске капе са ватом су супер једноставне за прављење и свака испада другачије. Припремите папир и картон за израду капица. Пустите децу да дизајнирају капе од папира или картона бојама или маркерима, а затим обезбедите вату и лепак за израду. Брзо, лако и јефтино до смеха и забаве!

Упс! Снешко Белић се истопио!

Направите успомене са својим дететом које ће вам растопити срце уз диван пројекат израде Снешка Белића – који се истопио. Када је напољу хладно, унесите забаву унутра! Тако забаван и једноставан “зимски занат” за децу и одлично иде уз разне књиге и песме о Снеку Белићу. Па шта чекате? Не дозволите да се ова лукава идеја „истопи“! Код ове креативне активности можете користити картон или филц, биће вам потребне маказе у лепак и, наравно, спремност да се потпуно растопите!

Светлуцави украси

Светлуцави украси за јелку могу бити и сјајна зимска декорација за дечију собу. Да бисте направили светлуцаву леденицу, почните тако што ћете исећи или поцепати комад алуминијумске фолије неколико центиметара дуже него што желите да ваша леденица буде. Затим откините доње углове да бисте добили туп троугао. Тако се добија изглед леденице која се сужава. И то је то, заиста не може бити једноставније!

Пахуља на папирном тањиру

Још један једноставан креативни задатак који ће упослити прстиће ваших малишана! Да бисте направили ово мало уметничко дело, биће вам потребни папирни тањири (округли), игла, вуница, маказе и трака. Заправо, ово је савршена активност за зимске месеце, јер је одлична за почетак шивења и развој финих моторичких вештина код деце. Можете само нацртати танком оловком шаблон пахуљице и препустити детету иглу и вуницу!

Папирна чаша – Снешко Белић

Мотив Снешка Белића може се направити скоро од свега! Ипак за овај задатак бирамо папирне чаше за једнократну употребу (наравно, у белој боји) и филц или неке старе крпице – за Снешков шал! Овај једноставан пројекат је довољно лак за децу, па уз минималну помоћ одраслих и они могу да праве веселу празничну декорацију или да се једноставно забављају током целе зимске сезоне.

Снежни слајм

Скоро сва деца воле да се играју са слајмом. Оно што је сјајно је то што га можете направити као празнични поклон, а уз то се забавити са дечицом. Потражите слатке тегле за снежни слајм и припремите унапред сав потребан материјал. Да бисте направили 3 мале тегле пуне „љупког слајма“ , биће вам потребне 2 боце прозирног лепка, једна боца белих, сребрних и плавих шљокица, пахуљице од фолије, чинија и лопатица, течни скроб и мало селотејпа. Лепо умешајте и сипајте у теглице!

Снежно дрвце

Ево још једне узбудљиве, а уредне занимације у хладним данима за децу свих узраста. Пронађите мотив дрвета и одштампајте у неколико примерака, тако да малишани могу направити више занимљивих декорација. Припремите пуцкетаву фолију, умочите је у белу боју (или се поиграјте са другим бојама и нијансама), само наслоните на дрвце – и ето снега!

Деца ће сигурно волети да праве ова мала уметничка дела и да га после изложе у својој соби.  Ова идеја је супер једноставна и заиста јефтина. Уз то, креативне активности су савршен изговор да останете у кући где је лепо и топло и мало се играте док стварате зимске успомене.