Kреативним играма до писања

Ако ваш првачић муку мучи са писањем, знајте да није једини, а и да то није крај света. Разне вежбе и игре ће му помоћи да заједно с вама савлада вештину писања. Наоружајте се добрим расположењем и вежба може да почне.

 
Системске вежбе писања
Системске вежбе писања много ће вам олакшати разне жврљалице, бојанке и радне свеске којих је на нашем тржишту много. Пре него што купите нешто од овог важног материјала и почнете рад са дететом, обратите пажњу на његову уредност, редослед и тежину вежби и све то прилагодите њему.
Играјте се
У овом периоду можете да наставите са свим играма које доприносе развијању мишића шаке – дајте детету тању жицу да је савије и направи накит, да везује чворове од канапа различите дебљине, да сецка, лепи, меси, прави фигурице од папира и сл.
Правилно држање оловке
Да би дете научило да правилно држи оловку и стекло сигурност у повлачењу линија, треба му омогућити рад помоћу лењира и шаблона различитих облика. Нека повлачи линије различитих дужина, боја, паралелне, укрштене, испрекидане и сл. Нека направи цртеж спајањем задатих тачака и слично.
Заобљене и криве линије
Да би дете савладало слова, потребно је да овлада заобљеним и кривим линијама. Зато почните са цртањем таласа, а дете нека настави! Покушајте да нацртате опруге различитих дужина, пужа са великом кућицом. Постепено уводите вежбе које траже већу прецизност у раду попут лавиринта, спајања линијом парова сличица и слично.
Овладавање хоризонталним и вертикалним равним линијама може се подстицати и кроз различите цртеже које дете треба да допуни. Уз захтев да буде уредно, да не прелази задату линију, дете ће допунити цртеж кише, гране од јелке, пругу, шаре на чаробном ћилиму и на вази…
Оријентација је битна
За успешно усвајање градива из скоро свих предмета веома је важно радити на развоју просторне оријентације детета. За што бољи развој просторне оријентације захтевајте од детета да се прецизно изражава када описује место предмета у простору. Нацртајте серију домина које, уместо уобичајеног обележја да имају необичне шаре – цртајући идентичне, дете ће истовремено да вежба опажање, памћење, просторну оријентацију и да се припрема за писање.
Увођење слова
На крају, стручњаци предлажу увођење слова, тачније вежбе помоћу којих ће се дечји слободни покрети по папиру увести у линије. Упознајте дете са елементима штампаних и писаних слова, нека их испише по узору на оне које сте му задали, трудећи се да буде што прецизније (облик, величина и размак задатих елемената).
Временом, покрети руке детета биће све сигурнији. Уз вашу помоћ, правилно ће држати оловку у покушају да вам напише неку поруку, честитку за рођендан, израз љубави…
И за крај, још нешто да додамо
Најбоља припрема за писање је игра. Али не било каква игра, него она у којој је дете запослено, у којој развија своја чула и у којој стиче потребне вештине. Зато је добро да сваку од наведених вежби повежете са неким догађајем (нпр. цртање таласа са вашим боравком на мору), причом или активношћу; подстакните дете да по завршеном задатку дода своје елементе, да употпуни цртеж, охрабрите га и похвалите. Ако је детету нека игра претешка, не инсистирајте, играјте се онога што дете може!
 
Извор: Bebac