Kreativnim igrama do pisanja

Ako vaš prvačić muku muči sa pisanjem, znajte da nije jedini, a i da to nije kraj sveta. Razne vežbe i igre će mu pomoći da zajedno s vama savlada veštinu pisanja. Naoružajte se dobrim raspoloženjem i vežba može da počne.

 
Sistemske vežbe pisanja
Sistemske vežbe pisanja mnogo će vam olakšati razne žvrljalice, bojanke i radne sveske kojih je na našem tržištu mnogo. Pre nego što kupite nešto od ovog važnog materijala i počnete rad sa detetom, obratite pažnju na njegovu urednost, redosled i težinu vežbi i sve to prilagodite njemu.
Igrajte se
U ovom periodu možete da nastavite sa svim igrama koje doprinose razvijanju mišića šake – dajte detetu tanju žicu da je savije i napravi nakit, da vezuje čvorove od kanapa različite debljine, da secka, lepi, mesi, pravi figurice od papira i sl.
Pravilno držanje olovke
Da bi dete naučilo da pravilno drži olovku i steklo sigurnost u povlačenju linija, treba mu omogućiti rad pomoću lenjira i šablona različitih oblika. Neka povlači linije različitih dužina, boja, paralelne, ukrštene, isprekidane i sl. Neka napravi crtež spajanjem zadatih tačaka i slično.
Zaobljene i krive linije
Da bi dete savladalo slova, potrebno je da ovlada zaobljenim i krivim linijama. Zato počnite sa crtanjem talasa, a dete neka nastavi! Pokušajte da nacrtate opruge različitih dužina, puža sa velikom kućicom. Postepeno uvodite vežbe koje traže veću preciznost u radu poput lavirinta, spajanja linijom parova sličica i slično.
Ovladavanje horizontalnim i vertikalnim ravnim linijama može se podsticati i kroz različite crteže koje dete treba da dopuni. Uz zahtev da bude uredno, da ne prelazi zadatu liniju, dete će dopuniti crtež kiše, grane od jelke, prugu, šare na čarobnom ćilimu i na vazi…
Orijentacija je bitna
Za uspešno usvajanje gradiva iz skoro svih predmeta veoma je važno raditi na razvoju prostorne orijentacije deteta. Za što bolji razvoj prostorne orijentacije zahtevajte od deteta da se precizno izražava kada opisuje mesto predmeta u prostoru. Nacrtajte seriju domina koje, umesto uobičajenog obeležja da imaju neobične šare – crtajući identične, dete će istovremeno da vežba opažanje, pamćenje, prostornu orijentaciju i da se priprema za pisanje.
Uvođenje slova
Na kraju, stručnjaci predlažu uvođenje slova, tačnije vežbe pomoću kojih će se dečji slobodni pokreti po papiru uvesti u linije. Upoznajte dete sa elementima štampanih i pisanih slova, neka ih ispiše po uzoru na one koje ste mu zadali, trudeći se da bude što preciznije (oblik, veličina i razmak zadatih elemenata).
Vremenom, pokreti ruke deteta biće sve sigurniji. Uz vašu pomoć, pravilno će držati olovku u pokušaju da vam napiše neku poruku, čestitku za rođendan, izraz ljubavi…
I za kraj, još nešto da dodamo
Najbolja priprema za pisanje je igra. Ali ne bilo kakva igra, nego ona u kojoj je dete zaposleno, u kojoj razvija svoja čula i u kojoj stiče potrebne veštine. Zato je dobro da svaku od navedenih vežbi povežete sa nekim događajem (npr. crtanje talasa sa vašim boravkom na moru), pričom ili aktivnošću; podstaknite dete da po završenom zadatku doda svoje elemente, da upotpuni crtež, ohrabrite ga i pohvalite. Ako je detetu neka igra preteška, ne insistirajte, igrajte se onoga što dete može!
 
Izvor: Bebac