Kućni poslovi za decu različitih uzrasta

27 novembra, 2019

Skoro sve porodice očekuju od dece da na neki način doprinesu porodičnom životu. Ponekad deca doprinose tako što, svaki dan ili jednom nedeljno, rade poslove vezane za održavanje kuće, dok u nekim porodicama deca pomažu samo kada roditelji to od njih traže. U svakom slučaju, angažovanje dece u održavanju kuće korisno je za sve


Učestvujući u kućnim poslovima, deca uče kako da brinu o sebi, kući i porodici. Uče veštine koje će im koristiti kada porastu, kao što su pripremanje hrane, čišćenje, organizacija…

Pored toga, razvijaju veštine održavanja odnosa sa drugima, kao što su jasna komunikacija, pregovaranje, saradnja i timski rad.

Kada deca doprinose porodičnom životu, to im pomaže da osete da su sposobna i odgovorna. Čak i kada rade neki posao koji baš i ne vole, biće zadovoljni što su istrajali kada završe.

Kada članovi porodice dele kućne poslove, to im pomaže da bolje funkcionišu i smanjuje porodični stres. Kada i deca pomažu, poslovi se završavaju brže i ranije, a roditelji imaju manje obaveza. Tako članovi porodice imaju više vremena za druženje i zabavne aktivnosti.

Kako da uključite decu u kućne poslove

Najvažnije je da za dete izaberete posao koji je važan, a odgovara njegovom uzrastu i sposobnostima. Ako je posao pretežak za dete, to će ga frustrirati i demoralisati, a može biti čak i opasno. S druge strane, ako je posao prelak, biće mu dosadan.

U obavljanju kućnih poslova mogu vam pomagati i mala dece, dokle god im dajete poslove ogovarajuće uzrastu. Oni mogu da rade jednostavne stvari, na primer da brinu o svojim igračkama. Kada deci dajete ovakve obaveze, ona uče da je njihov doprinos značajan.

Takođe je važno da detetu prepustite kućni posao ili zadatak kojim ćete ga uključiti i u brigu o samoj porodici. Najjednostavnije je da pomaže u postavljanju i rasklanjanju sudova posle obroka. Kroz ovakve poslove deca razvijaju svest o odgovornosti i dobijaju priliku da daju svoj doprinos.

Kada dete dovoljno poraste, možete organizovati porodični sastanak kako biste razgovarali o kućnim poslovima. Sastankom ćete potvrditi stav da cela porodica doprinosi funkcionisanju kuće. Deca starija od šest godina mogu sama da odlučuju o tome koje poslove bi volela da rade.

Dete možete motivisati da radi kućne poslove na sledeći način:

Obavljajte kućne poslove zajedno dok dete ne bude spremno da ih radi samo;

Dogovor o tome ko je zadužen za koji posao mora biti jasan – zapišite ga kako bi vam bilo lakše da zapamtite;

Razgovarajte o tome zašto je važno da se određeni kućni posao uradi;

Zainteresujte se za to kako vaše dete radi neki posao;

Pohvalite pozitivno ponašanje;

Koristite tabelu da biste lakše pratili obavljanje poslova i uvedite male nagrade kao što su biranje TV programa ili porodičnog obroka.

Kada dete često ohrabrujete, ono će biti zainteresovano da vam pomogne. Ako je dete neuspešno prvi put kada pokuša da uradi neki kućni posao, objasnite mu proces ponovo kako bi sledeći put bilo uspešnije. Nastavite da ga ohrabrujete – za dete je i to vid nagrade.

Džeparac za obavljanje kućnih poslova

Kada kućne poslove povežete sa džeparcem, možete se naći u situaciji da pregovarate o tome kolika je vrednost kućih obaveza. Takođe, to se može negativno odraziti na ideju da u porodici svi članovi treba da obavljaju kućne poslove i da je dužnost svih da pomognu.

Međutim, ako džeparac motiviše vaše dete, onda nastavite da primenjujete tu taktiku. Ukoliko znate da dete štedi za nešto posebno, možete ga povremeno i nagraditi dodatnim novcem za obavljanje dodatne obaveze.

Ako rešite da detetu dajete džeparac u zamenu za obavljanje kućnih obaveza, jasno mu objasnite šta treba da uradi kako kasnije ne bi bilo zabuna ili pregovaranja.

U nekim porodicama kućni poslovi nisu vezani za džeparac, ali deca mogu ponekad da dobiju novac ako obave dodatni kućni posao.

Kućni poslovi za decu različitih uzrasta

Deca u kući mogu da pomognu na razne načine. Na primer, njihov posao može da bude samo da izađu napolje da se igraju kad odrasli moraju da obave neke krupnije poslove u kući. Starija deca u nekim porodicama pomažu oko mlađe dece tako što ih zabavljaju, igraju se sa njima, štite ih i sl.

Evo nekih ideja za kućne poslove za decu različitih uzrasta.

2-3 godine
Sređivanje igračaka i knjiga;
Kačenje odeće na vešalice;
Postavljanje stola za obroke.

4-5 godina
Postavljanje stola za obroke;
Pomoć u pripremanju hrane, uz nadzor odrasle osobe;
Priprema čiste odeće za slaganje (razvrstavanje u gomile za svakog člana porodice);
Pomoć pri kupovini namirnica i raspoređivanje namirnica posle kupovine;
Pomoć u širenju veša (dodavanje vlažne odeće).

6-8 godina

Zalivanje bašte i kućnih biljaka;
Hranjenje kućnih ljubimaca;
Pranje lavaboa u kupatilu, brisanje kuhinjskog stola, brisanje podova i iznošenje đubreta;
Pomoć u širenju i slaganju čistog veša;
Slaganje tanjira i escajga;
Pomoć u izboru obroka i kupovini namirnica;
Pomoć u pripremanju i serviranju hrane, uz nadzor odrasle osobe.

Dete možete motivisati i tako što ćete dozvoliti da, u skladu sa promenama interesovanja, povremeno menja poslove. Tako ćete dobiti i pravednu rotaciju obaveza među članovima porodice.

Izvor: Odrastanje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama