Купили сте детету мобилни телефон, а да ли сте успоставили правила?

31 јануара, 2017

Ваше дете има свој мобилни телефон и тај сте праг већ прешли, али да ли сте успоставили правила? Када су у питању тинејџери и мобилни телефони она су обавезна.

Ако се тек сада двоумите да ли да детету купите мобилни телефон савет пронађите у тексту Кад је право време да детету набавите мобилни телефон. А ако га дете већ има будите сигурни, због њега, његове среће и сигурности, да се поштују обавезна правила.
Наравно, и ваше понашање је важно. Ако дете види да за време ручка, породичних дружења или вожње типкате по телефону и оно ће радити исто. Деца су спужве и имајте на уму да упијају све око себе.
Ноћна забрана
Забраните им да носе телефон у собу у кревет када иду на спавање, посебно ако имате wирелесс у кући. Писаће поруке целу ноћ или ће “висити” на Фацебооку. Спавање ће бити поремећено, концентрација смањена, а дете ће се лагано кришом ”отимати контроли”. А да не говоримо о штетности зрачења телефона. Најлакше ћете спровести ово правило ако сви остављате телефоне, рецимо у дневном боравку или на место за пуњење.
Они ће се, свакако, као и на све, бунити. Рећиће вам стандардну опаску – да сви њихови пријатељи могу да носе телефоне у кревет. Наравно, слаб потез. Ви морате да останете при својој одлуци.
Забрана у школи
Око ове забране се и сами родитељи још увек двоуме, посебно када се ради о деци која путују мало даље у школу. Школе обично имају нека правила када су у питању мобилни телефони, али деца увек проналазе начине да их заобиђу. Телефоне смање, скривају их у дуксерицама, пишу поруке за време наставе, варају на тестовима и слично. Најбоље би било да их не могу носити у школу или да их морају угасити за време наставе, док су у школи цело време. Телефон може, рецимо, бити упаљен на путу до и од школе.

Прочитајте и Evo koliko su zaista OPASNI telefoni i bežični internet!

Поштовање
Као и у животу тако и са телефоном – децу морате научити поштовању. Ако сви седите за столом и типкате на телефон од породичног дружења, заједничког одласка на пиззу у ресторан или слично, нема ништа. Ни ви, па тако ни деца не смете да кварите породична дружења непрестано проверавајући телефон, поруке, поруке на друштвеним мрежама и слично. Научите децу да је то непристојно радити и када су у друштву. Могу да одговоре само на “хитне” поруке (ако деца уопште имају такве). Тинејџери ће се посебно бунити због овог, јер ће тврдити да ће нешто пропустити, да ће им се пријатељи наљутити ако им не одговоре, али ви им морате истаћи да све разговоре и договоре закључе и да пријатељима са којима су најчешће у контакту дају до знања да је породично време код вас врло важно.
Фотографије, маил и друштвене мреже
Деца нису ни свесна какве све последице може да изазове фотографисање и постављање фотографија на друштвене мреже или слање путем циркуларних маилова. Нешто што је свима непримерено њима се може учинити сасвим нормалним и само смешним. Морате пратити шта фотографишу и шта постављају на мреже (познато нам је да мноштво малолетне деце има профиле на друштвеним мрежема иако није дозвољено). Са децом обавезно поразговарајте о томе шта је примерено а шта не и да увек три пута размисле пре него неку фотографију “пусте” онлине.
Провера
Иако требате поштовати дечију приватност имајте и на уму да она још увек нису довољно зрела да одлучују и разлучују о неким стварима. Као обавезно правило поставите да у телефону могу да имају само бројеве чланова породице и најближих пријатеља. Непознати људи и опасно дописивање у касне сате је нешто што свакако желите избећи.
Ова правила су посебно намењена за млађу децу, а са старијима постепено мењате правила у складу са њиховим одрастањем и разумевањем ствари.
 
Извор: lifepressmagazin.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама