Биомагнетизам – ефекат мобилних телефона на здравље људи

9 августа, 2017

Узимајући у обзир чињеницу да су људске ћелије наелектрисане и да магнетна поља мењају њихово функционисање, да електрични апарати (који око себе стварају магнетна поља) утичу негативно на наш организам? Ово посебно важи за мобилне телефоне, чији је број последњих година експлозивно порастао.
Светска здравствена организација класификује зрачење мобилних телефона као “потенцијални карциноген” код особа које га дуго и често користе. Умерено коришћење мобилних телефона није изгледа повезано са настајањем тумора мозга, али изазива промене у електричној активности мозга.
Велика студија из Финске спроведена од стране владине агенције Radiation and Nuclear Safety Authority   је утврдила да сат времена излагања зрачењу мобилног телефона изазива потенцијално оштећење ћелија. Kрвни судови су се сужавали (потенцијално опасно за особе склоне можданом удару), а крвно-мождана баријера (која спречава продирање у мозак штетних материја) је постајала проспустљивија.
Понављано излагање може да доведе до кумулативног оштећења мозга, закључак је ове студије. Професор Dariusz Leszczynsk, који је водио студију каже “масивна употреба мобилних телефона доводи до бомбардовања мозга зрачењем велики део дана”. Не знамо какве ће бити дугорочне последице ових зрачења.
Студија из Шведске је пронашла повећану учесталост астроцитома (малигног тумора мозга) у особа које су користиле мобилни телефон преко 10 година. Људи који су почели да користе мобилне телефоне као тинејџери, после 10 година коришћења имају 4,9 пута већи ризик од настанка астроцитома. Сличан ефекат имају и бежични телефони, ризик од тумора је био 3,9 пута већи. Иако студија у Енглеској, која је трајала две године, није показала повећање учесталости малигних тумора, њен руководиал указује да не би требало давати мобилне телефоне деци. Њихова лобања је танка, па је самим тим зрачење мозга неупоредиво веће.

Слика 1. Зрачење које изазва мобилни телефон код деце и одраслих


Ако се посматрају сви узрасти коришћење мобилних или бежичних телефона дуже од 10 година повећава ризик од астроцима за 30-40%. Иако двогодишња студија у Великој Британији, није показала овакве резултате, њен руководилац каже да се подаци односе само на одрасле. Лобања детета је знатно тања, па самим тим зрачење мобилних телефона има веће ефекте на мозак детета.

Слика 2. Промене у фреквенци можданих таласа под утицајем зрачења мобилног телефона. Црна линија су фреквенце нормалног мозга, црвена линија показује промене током телефонирања (видљив нагли пораст активности при нижим можданим фреквенцама), нормализација после примене слушалица.
Студија из Холандије је пратила електроенцефалограм (бележење електричне активности мозга) у 31 особе које су биле изложене 3G сигналу мобилног телефона 15 минута. Дошло је до промене ЕЕG одмах на почетку коришћења. Француска студија 2015. је показала да зрачење мобилних телефона мења алфа таласе мозга, а Италијанска студија из 2013. је показала измењену мождану активност после 45 минута телефонирања.

Слика 3. Негaтивни ефекти зрачења мобилних телефона на организам


Студија из Турске је показала да пацови, изложени деловању мобилних телефона имају мање нервних ћелија, а касније имају оштећења јетре, мозга, гонада, очију. Нова студија са Yale University проналази да пренатално излагање доводи до поремећаја у смислу хиперкативности у каснијем добу. Истраживање са National Institute of  Drug Abus показује да само 50 минута разгорова мобилним телефоном ремети метаболизам глукозе у ћелијама мозга. Сперматозоиди у мушкараца који често користе мобилни телефон имају три пута краћи животни век, а њихова ДНК показује бројна оштећења.
Дакле, које су болести које су повезиване за прекомерном употребом мобилних телефона су оштећење сперматозоида, оштећења ДНК, остеопороза, дисфункција имуног система, оштећења у фетуса. Многи аутори сматрају су мобилни телефони, ако не узрок, оно фактор погоршавања Алзхеимерове болести, аутизма, тумора мозга и дојке.
European Research Institute for Electronic Components у Букурешту указује да студије потврђују да мобилни телефони могу изазвати оштећења миокарда. Такође, особе са уграђеним пејсмејкерима би требало да обрате пажњу, јер зрачење из телефона може да пормети рад уређаја (али и других медицинских уређеја). Сетети се упозорења да се мобилни телефони искључују у авиону. Прекомерна употреба мобилних телефона може довести до стварања камена у бубрезима.Ефекат је изгледа изазван цурењем хемоглобина из еритроцита, изазваним деловањем микроталаса. Једна студија из Шведске, Лунда, указује да телефонирањем мобилним телефоном олакшава продирање токсина из околине у мозак.Шта је закључак, користите мобилни телефон за оно чему је намењен, да размените неопходне информације.
Поштујте следеће препоруке:
Kада телефонира држите мобилни што даље од себе
Не држите мобилне уз уво
Трудне жене не би требало да га држе на стомаку
Никада не телефонирајте у колима са телефоном на уву, јер тада телефон највише зрачи (пребацује се са једног на други репетитор мобилне мреже)
Искључите рутер за WiFi преко ноћи
Једите воће и поврће пред спавање, да опоравите ДНК.
др Бане Несторовић
Извор: banenestorovic.blogspot.rs
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Биомагнетизам – ефекат мобилних телефона на здравље људи"

  1. rtv panorama каже:

    Nedavno je inženjer Dervić izvršio originalan eksperiment radi dokazivanja velike snage RF polja bliske zone mobilnog telefona. Rezultati su zastrašujući. Pogledajte video snimak eksperimenta i sami donesite zaključak.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама