Куповина првих колица за бебу – шта треба да знате

9 октобра, 2017

Беба је на путу и једна од првих слатких мука на које су родитељи стављени је – избор колица. Шта је то трио систем? Шта је дуо систем? Јаје? Какво јаје? А кишобран колица? Па где им је кишобран? Може вам се учинити да сте кренули у куповину спејс шатла којим ће НАСА освајати свемир, иако је у питању „само” превозно средство за вашег мезимца.

Ипак, много је разлога због којих овој куповини треба приступити озбиљно и студиозно. Пре свега, квалитет је важан. Ваша беба ће, нарочито у првим месецима живота, проводити доста времена у колицима и важно је да она испуњавају одређене критеријуме. А који су то критеријуми, питају се родитељи којима свих 253 модела колица у продавници изгледају слично или исто?

Најважније од свега је да процените себе као корисника. Нису сва колица иста и немају сви исте потребе. На пример, ако нисте возач, наравно да вам неће бити потребан систем колица који укључује и ауто-седиште. Али, ако ће се ваша беба често возити у аутомобилу, онда је трио систем вероватно нешто о чему би требало да размислите.

У Акса радњама у току је акција за Прво опремање коју будући родитељи могу да искористе. Ево шта акција подразумева:

Куповином колица и/или ауто седишта и/или креветаца у минималном износу од 30.000 динара купац добија 5.000 динара на Акса картицу.

Куповином колица и/или ауто седишта и/или креветаца у минималном износу од 50.000 динара купац добија 10.000 динара на Акса картицу.

Износ од 5000 или 10000 се може употребити за куповину било ког производа из асортимана Аксе за неограничен број куповина у периоду до 31.3.2020.

Трио системи (они који укључују и носиљку за бебу до шест месеци и ауто-седиште до 13 килограма, такозвано јаје) имају неколико важних предности:

1. Економичност – Куповина ових система, иако на први поглед делује као велика инвестиција, може бити најекономичније решење. Није довољно само да ставите на папир и саберете цене појединачних елемената, јер на тај начин заборављате веома важну ствар – њихову компатибилност.

2. Дакле, компатибилност. Дете је заспало у ауту (ако сте новопечени родитељи, можда не знате, па да вам кажемо – деца УВЕК спавају у вожњи) и нико не сме да му се приближи, у страху да ће га пробудити, а камоли да га из седишта пребаци у колица. Чар трио-система је управо у томе што се седиште једноставно из аута пребаци у колица. Дете то обично и не примети.

3. Безбедност – Хајде сад да дамо обрнут пример. Потребно је бебу из колица пребацити у ауто у којем је седиште. Веома је небезбедно то чинити у рукама, посебно између тесно паркираних аутомобила или на некој прометној саобраћајници. Пребацивање седишта много је безбедније јер је дете везано појасом и не може се десити да исклизне.

4. Комфор. Опет се враћамо на пребацивање детета из колица у ауто-седиште или обрнуто. Колица имају своје појасеве за везивање, а ауто-седиште има своје. Сад замислите дете које вришти и себе са пуним рукама или у журби како покушавате да раскопчате појас на ауто-седишту, извадите дете, пребаците у колица и поново вежете. Код трио-система тога нема. Једноставно се седиште пребаци из аута у колица и то је све. Ја сам одабрала овај Hauck модел са другим дететом, пошто сам се са првим прешла и купила синтезис одвојено. То је значило – буђење при сваком пребацивању.

Ово су само неке од предности трио система, али треба да знате да није сваки 3у1 систем право решење за вас. Ево на шта још треба да обратите пажњу:

1. Тежина колица – са дететом у рукама и кесама из куповине, сваки грам је важан. Бирајте што лакша колица.

2. Управљивост – замолите продавца да вам дозволи да колица мало провозате по радњи. Имајте на уму, свака празна колица су колико-толико управљива. Али, када у њих убаците 6-7 или више килограма, постају мало компликованија за маневрисање. Предлажемо да погледате овај Chicco модел, он има потпуно ротирајуће дршке (360⁰)

3. Величина – важно је да не заузимају много места и да их можете једноставно спаковати у гепек.

4. Склапање и расклапање – ако може једном руком – идеално. Мада, што каже мој муж, родитељима некако израсте трећа рука кад је ситуација критична.

5. Висина „управљача”. Да ли су рукохвати довољно високи? Ако морате да се савијете док возите колица, онда она можда нису прави избор.

6. Простор за одлагање – Проверите да ли у њега могу стати пелене, торба и још неке ситнице као и да ли је довољно приступачан.

Наравно да ће, уз све ове факторе, важна бити и цена. Трио-системи се могу купити већ по цени од двадесетак хиљада динара (за поменути Hauck модел).

Дакле, процените себе као корисника, добро размислите шта очекујете од колица, испробајте неколико модела у радњи па тек онда донесите ту важну одлуку. Надамо се да смо бар мало помогли.

Пријатна вожња :).

А. Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама