Квалитетно образовање за све: Дан образовања за демократску културу у Угоститељско-туристичкој школи

Већ шесту годину за редом, Угоститељско-туристичка школа, сада већ као школа ментор, организовала је „Дан образовања за демократску културу“, у оквиру пројекта „Квалитетно образовање за све“. У питању је заједнички пројекат Савета Европе и Европске уније који се спроводи као део Програма Европске уније и Савета Европе „Horizontal facility за Западни Балкан и Турску – трећа фаза“, чији је општи циљ подстицање демократске културе у школама, кроз примену Референтног оквира компетенција за демократску културу Савета Европе.

Пројекат „Квалитетно образовање за све“ промовише квалитетно образовање пружањем подршке школама у њиховим напорима да се уклоне предрасуде и дискриминаторни приступи осетљивим групама, као и да се превенира вршњачка насиље, кроз развијање демократске школске културе.

Пројекат користи Референтни оквир компетенција за демократску културу за систематску подршку на два нивоа – школском и на нивоу образовних политика. Базиран је на искуству пилот пројекта „Подстицање демократске културе у школама“ који је у систем образовања увео Модел компетенција за демократску културу, пилотирајући активности у 20 основних и средњих школа широм Србије.

Нова трогодишња фаза пројекта „Квалитетно образовање за све“ има за циљ да добре праксе и искуства школа у развијању демократске школске културе пренесе новим школама у Србији, те да у највећој мери успостави или додатно учврсти демократску културу у новим школама. Да би се то остварило, пројекат има подршку укупно 36 менторских школа које су се показале као изузетне у претходним фазама пројекта.
Генерално говорећи, улога нових школа је да, у сарадњи са менторским школама дефинишу акциони план те исти реализују, што подразумева спровођење активности у настави и учењу, ваннаставних активности као и активности у локалној заједници, укључујући обележавање Дана образовања за демократску културу.

У оквиру „Дана образовања за демократску културу“ обележеном у Угоститељско-туристичкој школи одржане су бројне активности, међу којима три радионице. Прву радионицу под називом „Безбедност деце на интернету“ одржала је Фондација „Тијана Јурић“, испред које је говорио Слободан Негић, отац Софије Негић која је убијен у ОШ „Владислав Рибникар“. Другу радионицу „Стереотипи, предрасуде, дискриминација и антисемитизам“ одржали су представници Удружења Хавер, а трећа радионица тицала се модела разрешавања конфликата, и водила ју је психолошкиња школе. Након завршетка радионица уприличен је коктел, на којем су се ученицима и школском особљу обратили представници Удружења, Савета Европе, Министарства просвете и саме школе.

Све три радионице биле су изузетно посећене од стране ученика, који су били веома активни, постављали питања и учествовали у дискусијама. Њихова заинтересованост и ангажованост додатно су допринели успеху радионица, чинећи их интерактивним и динамичним.

Ове активности нису само драгоцен пример, већ и кључни корак ка стварању сигурнијег и инклузивнијег образовног окружења. Кроз ангажовање школа, организација и подршку заједнице, ове иницијативе нуде наду и конкретна решења за унапређење квалитета образовања у целини.

Аутор: Татјана Јовановић