Лекције које треба да научите децу до 10 година

Бити родитељ је заиста предивно животно искуство, али оно носи и велику одговорност.


Васпитање малишана изузетно је битно, а да би дете одрасло у нормалног и праведног човека, одмалена га треба учити правим стварима. Пред вама је 10 веома важних лекција које родитељи треба да науче децу до њихове десете године.

1. Не прави разлику међу људима

Без обзира на пол, године, националност, боју коже и финансијску ситуацију, према свакоме се треба лепо односити и имати поштовања. Према другима се треба понашати онако како бисмо желели и да се они понашају према нама.

2. Немој се плашити да направиш грешку

Учење кроз сопствене грешке је саставни део живота, и у томе нема ништа лоше. Нико на свету није савршен и сви греше, зато то не треба доживљавати трагично, већ радити на томе да се грешка не понови.

3. Немој радити оно што не желиш због туђег одобравања

Деца често мисле да је популарност међу вршњацима једна од најважнијих ствари, зато чине све како би је задобили. Међутим, они морају знати да су ствари попут искрености и поштовања много битније од тога и од тражења туђег одобрења које често није важно.

4. Увек буди спреман да браниш себе

Наравно да је важно поштовати друге, али исто тако је важно бранити свој став и не дозволити другима да те искориштавају. Дете не сме да се осећа несигурно, већ да зна да се његово мишљење цени.

5. Брини о околини

Поштовање према природи једнако је битно као и поштовање према другим особама. Родитељи треба да буду пример који ће деца следити читав свој живот. Загађивање околине, ломљење грана и уништавање цвећа се никада не смеју одобравати.

6. Знање је важније од оцена

Ово је изузетно важна лекција за школарце. Деца треба да знају да оцена није увек одраз знања и да је знање много битније од оцена.

Прочитајте још: Поражавајуће бројке: У јануару и фебруару рођено много мање беба него прошле године

7. Ако нешто не разумеш, слободно питај

Постављање питања и радозналост треба да се подстичу од малих ногу. Увек је боље поставити питање ако нешто не разумемо, него се претварати да нам је све јасно. Тако се само ускраћује знање.

8. У реду је рећи „не“

Важно је да дете зна да каже „не“ вршњацима, одраслима, па чак и родитељима када је тај одговор на месту. Изградња јаког карактера и личности је битна јер ће тада дететом бити теже манипулисати. Ова лекција добро ће му доћи и када одрасте.

Извор: Новости