Lepo ponašanje nije samo “molim, hvala i izvoli”

9 avgusta, 2016

 
Naučiti dete reći „molim“, „hvala“ ili „izvoli“ samo je početak pristojnosti. Postoji još stotine stvari koje roditelji trebaju naučiti decu kako bi usvojila dobre manire.
Usvajanje lepog ponašanja pomoći će detetu da se prema drugima ponaša s poštovanjem i, takođe, ima na umu tuđe osećaje koje može povrediti svojim ponašanjem. Dete će biti samouverenije ako zna da je ono što čini ispravno i poželjno.
Lepi maniri nisu samo ispravan način ponašanja, oni omogućuju detetu da izgradi zdrave temelje za odnose koje će sklapati tokom života u krugu porodici, prijatelja i među radnim kolegama.
dete
Evo što biste svoje dete obavezno trebali podučiti.
Ustati se u znak poštovanja
Ne tako davno svi muškarci za stolom su se ustajali kada bi se od stola ustajala žena, a naše ležerno društvo to ustajanje učinilo je sve manje i manje uobičajenim – pa ipak to je i dalje odlika lepog ponašanja.
Postoje neke stvari kojima će se vaše dijete istaknuti od prosjeka dobrog ponašanja, a ustajanje je svakako jedna od njih. Bilo da se radi o svečanosti na kojoj svira himna, o crkvi ili su vam gosti na odlasku – ustajanje je prier izražavanja poštovanja.
Paziti na osobni prostor drugih ljudi
Koliko vam se puta dogodilo da hodate stazom, a u susret vam dolazi grupica klinaca koja se ni najmanje ne obazire na vas niti na to imate li vi prostora, nego vi silazite s pločnika na travu da „mala gospoda“ mogu neometano proći?
Želite li da se i vašem detetu stariji miču s puta ili bi vam bilo malo neugodno da to vidite? Ovakvu situaciju možete vrlo lako izbeći ako na vrijeme naučite svoje dete da bude svjesno prostora u kojem se kreće i kako njegovo ponašanje utiče na ljude u njegovoj okolini.
Ovo spada u lepo ponašanje u javnosti. Naučite dete da kada hoda ulicom ili trgovinom, pravilo je da to čini desnom stranom – osobito ako se neko kreće prema njemu.
Iskazivanje poštovanja prema starijima
Za malu osobu od svega desetak godina teško je razumeti da se starije treba poštovati samo jer su stariji. Ali iskustvo dovodi do mudrosti, a mudrost treba poštivati.
Decu valja naučiti da pokazuju poštovanje prema svojim roditeljima, bakama i dedovima, učiteljima i učiteljicama, ali i prema ostalim starijim osobama. Jednostavan način da naučite dete ovome je da se, kada baka i ded dođu na ručak, prvo njima poslužuje hrana.
Zapamtiti imena ljudi
I nama starijima se zna dogoditi da se upoznamo s nekim, a već u drugom trenutku ne znamo kako se naš novi poznanik zove. Ako ste ovo primijetili i kod svog djeteta onda možete zajedno naučiti kako poboljšati pamćenje imena u trenutku upoznavanja.
U rečenici nakon upoznavanja potrudite se upotrebiti ime osobe s kojom ste se upoznali.
Ne upirati prstom ili zuriti u ljude
Sigurno je svatko od nas barem jednom u životu čuo da će mu otpasti prst ako bude njime upirao u nekoga. Na vreme objasnite detetu da nije lijepo upirati prstom u nikoga, kao ni zuriti u druge jer bi se mogli osećati nelagodno.
Evo zlatnog pravila lepog ponašanja koje je primenjivo u svakoj situaciji – naučite dete da drugima ne čini ono što ne bi htelo da drugi čine njemu, tj. da se prema drugima ponaša onako kako želi da se i drugi prema njemu ponašaju
Biti obziran i ljubazan prema osobama s invaliditetom
Deca su po svojoj prirodi znatiželjna i kada vide osobu s invaliditetom postoji mogućnost da počnu zuriti ili vam glasno postavljati pitanja, što može biti vrlo neugodno. Ako vam se to dogodi, ispričajte se i porazgovarajte s detetom o tome.
Objasnite mu da su osobe s invaliditetom prije svega osobe i da njihovi osećaji mogu biti povrijeđeni ovakvim gestama i ponašanjem. Možete s detetom sesti za računalo i zajedno istraživati i čitati o komunikaciji s osobama s invaliditetom. Ovo ponašanje nam nije prirođeno i dete će ga, kao i mi, morati naučiti.
Biti dobar gost
Iako ste verovatno već mnogo puta vodili razgovor o tome kako dete treba da pomogne oko skupljanja igrački  kada završava poseta prijatelju i kako nema histeričnih napada i bacanja po podu kada kažete da je vreme za polazak.
Postoji još stvari koje gosta čine dobrim gostom.
Naučite dete da se uklopi u pravila i navike kućanstva u koje odlazi. Ako na prier, ta porodica ne jede pred televizorom, nego u kuhinji, lepo ponašanje nalaže da dijete oko toga ne pravi problem, čak i ako je naviklo drugačije.
Isto tako kada mu domaćini ponude nešto za popiti, dete može reći „Može bilo što.“, ali uvelike olakšava domaćinu ako izrazi svoju preferenciju – „Volio bih limunadu, molim vas.“.
Osim ovoga, na dolasku i odlasku od prijatelja, dete bi trebalo pozdraviti prijateljeve roditelje. Nije lepo samo ući u tuđu kuću i bez javljanja se ići igrati ili što god da su deca naumila raditi. Još jedna odlika dobrog gosta je na kraju posete zahvaliti se domaćinima.
M. Krizmanić
Izvor: pcskolarac-novosti.blogspot.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Lepo ponašanje nije samo “molim, hvala i izvoli”"

  1. Jelena kaže:

    Oh. Ustati SE?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama