Лепо понашање није само “молим, хвала и изволи”

август 9, 2016

 
Научити дете рећи „молим“, „хвала“ или „изволи“ само је почетак пристојности. Постоји још стотине ствари које родитељи требају научити децу како би усвојила добре манире.
Усвајање лепог понашања помоћи ће детету да се према другима понаша с поштовањем и, такође, има на уму туђе осећаје које може повредити својим понашањем. Дете ће бити самоувереније ако зна да је оно што чини исправно и пожељно.
Лепи манири нису само исправан начин понашања, они омогућују детету да изгради здраве темеље за односе које ће склапати током живота у кругу породици, пријатеља и међу радним колегама.
dete
Ево што бисте своје дете обавезно требали подучити.
Устати се у знак поштовања
Не тако давно сви мушкарци за столом су се устајали када би се од стола устајала жена, а наше лежерно друштво то устајање учинило је све мање и мање уобичајеним – па ипак то је и даље одлика лепог понашања.
Постоје неке ствари којима ће се ваше дијете истакнути од просјека доброг понашања, а устајање је свакако једна од њих. Било да се ради о свечаности на којој свира химна, о цркви или су вам гости на одласку – устајање је приер изражавања поштовања.
Пазити на особни простор других људи
Колико вам се пута догодило да ходате стазом, а у сусрет вам долази групица клинаца која се ни најмање не обазире на вас нити на то имате ли ви простора, него ви силазите с плочника на траву да „мала господа“ могу неометано проћи?
Желите ли да се и вашем детету старији мичу с пута или би вам било мало неугодно да то видите? Овакву ситуацију можете врло лако избећи ако на вријеме научите своје дете да буде свјесно простора у којем се креће и како његово понашање утиче на људе у његовој околини.
Ово спада у лепо понашање у јавности. Научите дете да када хода улицом или трговином, правило је да то чини десном страном – особито ако се неко креће према њему.
Исказивање поштовања према старијима
За малу особу од свега десетак година тешко је разумети да се старије треба поштовати само јер су старији. Али искуство доводи до мудрости, а мудрост треба поштивати.
Децу ваља научити да показују поштовање према својим родитељима, бакама и дедовима, учитељима и учитељицама, али и према осталим старијим особама. Једноставан начин да научите дете овоме је да се, када бака и дед дођу на ручак, прво њима послужује храна.
Запамтити имена људи
И нама старијима се зна догодити да се упознамо с неким, а већ у другом тренутку не знамо како се наш нови познаник зове. Ако сте ово примијетили и код свог дјетета онда можете заједно научити како побољшати памћење имена у тренутку упознавања.
У реченици након упознавања потрудите се употребити име особе с којом сте се упознали.
Не упирати прстом или зурити у људе
Сигурно је сватко од нас барем једном у животу чуо да ће му отпасти прст ако буде њиме упирао у некога. На време објасните детету да није лијепо упирати прстом у никога, као ни зурити у друге јер би се могли осећати нелагодно.
Ево златног правила лепог понашања које је примењиво у свакој ситуацији – научите дете да другима не чини оно што не би хтело да други чине њему, тј. да се према другима понаша онако како жели да се и други према њему понашају
Бити обзиран и љубазан према особама с инвалидитетом
Деца су по својој природи знатижељна и када виде особу с инвалидитетом постоји могућност да почну зурити или вам гласно постављати питања, што може бити врло неугодно. Ако вам се то догоди, испричајте се и поразговарајте с дететом о томе.
Објасните му да су особе с инвалидитетом прије свега особе и да њихови осећаји могу бити повријеђени оваквим гестама и понашањем. Можете с дететом сести за рачунало и заједно истраживати и читати о комуникацији с особама с инвалидитетом. Ово понашање нам није прирођено и дете ће га, као и ми, морати научити.
Бити добар гост
Иако сте вероватно већ много пута водили разговор о томе како дете треба да помогне око скупљања играчки  када завршава посета пријатељу и како нема хистеричних напада и бацања по поду када кажете да је време за полазак.
Постоји још ствари које госта чине добрим гостом.
Научите дете да се уклопи у правила и навике кућанства у које одлази. Ако на приер, та породица не једе пред телевизором, него у кухињи, лепо понашање налаже да дијете око тога не прави проблем, чак и ако је навикло другачије.
Исто тако када му домаћини понуде нешто за попити, дете може рећи „Може било што.“, али увелике олакшава домаћину ако изрази своју преференцију – „Волио бих лимунаду, молим вас.“.
Осим овога, на доласку и одласку од пријатеља, дете би требало поздравити пријатељеве родитеље. Није лепо само ући у туђу кућу и без јављања се ићи играти или што год да су деца наумила радити. Још једна одлика доброг госта је на крају посете захвалити се домаћинима.
М. Кризманић
Извор: pcskolarac-novosti.blogspot.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Лепо понашање није само “молим, хвала и изволи”"

  1. Jelena каже:

    Oh. Ustati SE?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама