Logoped savetuje kako kroz igru stići do slova na predškolskom uzrastu

7 februara, 2023

Gde ima dece ima i igre. Igra je veoma korisno organizovano vreme za svako dete. Vreme provedeno u igri deci pruža zadovoljstvo i relaksaciju, podstiče maštanje i kreativnost, a takođe predstavlja odličan teren za razvoj veština i sticanje znanja. Pridružiti se deci u igri je pozitivno iskustvo i za decu i za odrasle. Pozitivna energija, koja se rađa u toku igre, prija i pokreće i decu i odrasle.

Foto: Canva

Igra na predškolskom uzrastu

U zavisnosti od uzrasta deteta razlikuje se i način igre. Deca predškolskog uzrasta počinju da se zanimaju za slova, ali još uvek prvenstvo ima igra. Tako treba i da bude. Deca predškolskog uzrasta ne treba da sede 45min za stolom i ispisuju redove nekog slova kako bi bila spremna za polazak u školu i učenje čitanja i pisanja. Na predškolskom uzrastu deca treba da se igraju slovima. Svaka aktivnost koja je osmišljena kroz igru, a tiče se ovladavanjem slovima, predškolce veoma motiviše da se uključe i zadrže u njoj. Ukoliko su zahtevi veći od mogućnosti dece ovog uzrasta onda oni izazivaju više štete nego koristi. Deca pre polaska u školu ne moraju da ispisuju slova od linije do linije, da pišu reči po diktatu ili da čitaju.

4 konkretne igre koje logoped savetuje i njihov značaj za decu

Kraljica igara za predškolce je igra „na slovo na slovo“. Cilj ove igre je da kod dece utiče na razvoj fonološke svesnosti. Ovom igrom se razvija sposobnost kod dece da izdvoje glas kao najmanju jedinicu reči. Kasnije uče da se svaki glas obeležava slovom.

Igra na slovo na slovo može da se organizuje kroz nekoliko nivoa složenosti. Najpre se igra tako što se pokušava otkriti na koje slovo počinje neka reč, ili da se deca prisete neke reči koja počinje na zadato slovo. Kada ovo postane suviše lak zadatak onda se može tragati za krajnjim slovom, ili brojati koliko slova ima neke reč, sastaviti reč od zadatih slova…. Ovom igrom se podstiče razvoj analize i sinteze glasova koje su prečitačke i prepisačke sposobnosti.

Decu ovog uzrasta učimo da prepoznaju štampana slova. Dakle ne tražimo od dece da pišu slova, nego da zapamte kako koje slovo izgleda. Igre kojima se ostvaruje ovaj cilj i veoma zabavljaju decu predškolskog uzrasta su pravljenje slova od plastelina, od kolaž papira, od kockica, bockalica, ostavljanje traga u obliku slova u pesku, šećeru…. Sve ove igre nisu motorički prezahtevne za decu i dozvoljavaju deci da svoju koncentraciju usmere na pamćenje izgleda slova, što nam je cilj.

Što se tiče motorike šake i prstiju deci treba dati priliku da se što više igraju igara u kojima su im prstići zaposleni. U ovom kontekstu je jako važno da se deca samostalno obuvaju, oblače, kopčaju dugmiće, provlače pertle i sl… A kada na red dođu olovka i papir savetujem crtanje kućica, tarabica, pužića, kišobrana… Ove vrste zadataka će deci biti interesantnije nego da ispisuju redove kosih i pravih crta, a predstavljaće odličnu pripremu ručica da sutra ispisuju slova. Svaki nacrtan krov kuće, priprema ruku da piše slovo A, svaka drška kišobrana da piše J, L, LJ i slično.

Igre praćenja niza i redosleda su važne za vežbanje pažnje i praćenje redova prilikom čitanja i pisanja. Zato nižite po nekom sistemu sve elemente koji vam se nađu pri ruci. To mogu da budu nizovi kockica različitih boja, nizovi zrna kukuruza, pasulja i pirinča, štipaljki različitih boja zakačenih na kutiju ili jastučića postavljenih na krevet. Kasnije pređite na praćenje nizova na papiru, te možete bojiti perlice po zadatom šablonu ili crtati nizove od različitih oblika. Mašti na volju, mogućnosti je puno.

Zapamtite: Nije koristan samo mukotrpan rad. Naprotiv, sve što deca usvoje i nauče kroz igru je izuzetno korisno. Svi sadržaji koji se obrade kroz igru koja je interesantna, izazivaju kod dece potrebu za ponavljanjem a ponavljanje je majka učenja.

Izvor: Logopediavramović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama