Логопед саветује како кроз игру стићи до слова на предшколском узрасту

19 јануара, 2020

Где има деце има и игре. Игра је веома корисно организовано време за свако дете. Време проведено у игри деци пружа задовољство и релаксацију, подстиче маштање и креативност, а такође представља одличан терен за развој вештина и стицање знања. Придружити се деци у игри је позитивно искуство и за децу и за одрасле. Позитивна енергија, која се рађа у току игре, прија и покреће и децу и одрасле.

Foto: Canva

Игра на предшколском узрасту

У зависности од узраста детета разликује се и начин игре. Деца предшколског узраста почињу да се занимају за слова, али још увек првенство има игра. Тако треба и да буде. Деца предшколског узраста не треба да седе 45мин за столом и исписују редове неког слова како би била спремна за полазак у школу и учење читања и писања. На предшколском узрасту деца треба да се играју словима. Свака активност која је осмишљена кроз игру, а тиче се овладавањем словима, предшколце веома мотивише да се укључе и задрже у њој. Уколико су захтеви већи од могућности деце овог узраста онда они изазивају више штете него користи. Деца пре поласка у школу не морају да исписују слова од линије до линије, да пишу речи по диктату или да читају.

4 конкретне игре које логопед саветује и њихов значај за децу

Краљица игара за предшколце је игра „на слово на слово“. Циљ ове игре је да код деце утиче на развој фонолошке свесности. Овом игром се развија способност код деце да издвоје глас као најмању јединицу речи. Касније уче да се сваки глас обележава словом.

Игра на слово на слово може да се организује кроз неколико нивоа сложености. Најпре се игра тако што се покушава открити на које слово почиње нека реч, или да се деца присете неке речи која почиње на задато слово. Када ово постане сувише лак задатак онда се може трагати за крајњим словом, или бројати колико слова има неке реч, саставити реч од задатих слова…. Овом игром се подстиче развој анализе и синтезе гласова које су пречитачке и преписачке способности.

Децу овог узраста учимо да препознају штампана слова. Дакле не тражимо од деце да пишу слова, него да запамте како које слово изгледа. Игре којима се остварује овај циљ и веома забављају децу предшколског узраста су прављење слова од пластелина, од колаж папира, од коцкица, боцкалица, остављање трага у облику слова у песку, шећеру…. Све ове игре нису моторички презахтевне за децу и дозвољавају деци да своју концентрацију усмере на памћење изгледа слова, што нам је циљ.

Што се тиче моторике шаке и прстију деци треба дати прилику да се што више играју игара у којима су им прстићи запослени. У овом контексту је јако важно да се деца самостално обувају, облаче, копчају дугмиће, провлаче пертле и сл… А када на ред дођу оловка и папир саветујем цртање кућица, тарабица, пужића, кишобрана… Ове врсте задатака ће деци бити интересантније него да исписују редове косих и правих црта, а представљаће одличну припрему ручица да сутра исписују слова. Сваки нацртан кров куће, припрема руку да пише слово А, свака дршка кишобрана да пише Ј, Л, Љ и слично.

Игре праћења низа и редоследа су важне за вежбање пажње и праћење редова приликом читања и писања. Зато нижите по неком систему све елементе који вам се нађу при руци. То могу да буду низови коцкица различитих боја, низови зрна кукуруза, пасуља и пиринча, штипаљки различитих боја закачених на кутију или јастучића постављених на кревет. Касније пређите на праћење низова на папиру, те можете бојити перлице по задатом шаблону или цртати низове од различитих облика. Машти на вољу, могућности је пуно.

Запамтите: Није користан само мукотрпан рад. Напротив, све што деца усвоје и науче кроз игру је изузетно корисно. Сви садржаји који се обраде кроз игру која је интересантна, изазивају код деце потребу за понављањем а понављање је мајка учења.

Извор: Логопедиаврамовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама